- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ARCHER AX50 DO ONT ORANGE
Witam wszystkich !
Jako nowy forumowicz nie wiem czy dobrze rozpoczynam i we właściwym miejscu , ale jestem więc do dzieła. Mam taki zgryz/pytanko/problem : zakupiłem sobie router TP LINK ARCHER AX50 ( lub jak kto woli AX 3000), posiadam światłowód orange 300 (i chęci na szybciej) w układzie fb 2.0 plus ont Huawei HG8010H - oczywiście od orange . Kwestia taka: czy wystarczy podpiąć kabelek ethernet z ONT do WAN Archera i już czy czeka mnie konfiguracja ręczna Archera a jeśli tak to czy macie kochani wiedzę co i gdzie wklepać w Tether. Pozdrawiam i czekam grzecznie na odzew 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie nadmieniłem iż posiadam w ramach światłowodu tylko dostęp do internetu bez tv i innych - myślę że to powinno uprościć temat.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Kobiela007 musisz ustawić VLAN 35.
Po pierwsze wchodzisz w router, wybierasz tryb połączenia w Advanced - Network - Internet - na PPPoE i wpisujesz swój login i hasło do usługi Neostrada. Login znajdziesz na umowie, hasło w Mój Orange.
Dalej w zakładce Advanced wchodzisz w Network - IPTV, następnie ISP Profile Custom i w Internet VID musisz wpisać 35 oraz wszystkie porty zaznaczyć jako Internet.
Niestety, emulator TP-Linka działa kulawo, więc nie powiem Ci w 100% gdzie kliknąć, ale ścieżka jest j/w.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzięki serdeczne kolego BORAX ! Po hasło będę chyba musiał zadzwonić na info bo w moim koncie jest wygwiazdkowane...albo je zmienić , bo taka opcję tam widziałem, pozdro ! Dam znać czy dałem radę ale nie wcześniej jak w weekend - trochę obawiam się mieszać w tygodniu bo żonka zdalnie w domciu się udziela zawodowo i jakby coś nie zagrało to niefajnie by było.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Kobiela007 https://www.orange.pl/omnibook/odzyskiwanie-loginu-i-zmiana-hasla-do-neostrady
Nie masz co się obawiać, będzie działać. 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Thnks , mam taką nadzieję , ciekaw już jestem Archera !
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Kolego Orange światłowód bezproblemowo działa na tp-linku' AX50 na zewnętrznym ONT.
Przy okazji mam pewne pytanie odnośnie tego routera. Co będzie najlepszym wyborem:
1. Funbox 6 na zewnętrznym ONT
2. Funbox 6 na wbudownaym ONT
3. Tp-Link AX50 na zewnętrznym ONT
Ogólnie FB6 zaskoczył mnie dobrym zasięgiem mimo braku zewnętrznych anten 🙂
DODANO: jednak mam pewien problem z FB6, za pierwszym razem wifi 5GHZ ustawiło automatycznie szerokość kanału na 160MHZ, po restarcie router jednak zdecydował się na 80MHz i transwery po wifi spadły do 500-600Mb/s. Nie widzę nigdzie w ustawieniach wifi opcji odnośnie szerokości kanału ?? Dla 2.4Ghz jest opcja "użyj szerokiego kanału 40 MHz", ale dla 5Ghz niestety brak możliwości wymuszenia 160Mhz ...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@oranos7 FunBox6 z zewnętrznym ONT, nie będzie w Orange ( na obecną chwilę, może za kilka lat), jedynie FunBox 3.0 + ONT, co do wyższego kanału na 5GHz, to w aplikacji Mój Funbox da się to tylko ustawić, powinno być też w panelu administracyjnym, ale widocznie ta opcja tam ukryta/niedostępna.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Odnośnie anten to fakt zewnętrznych brak ale podają że wewnątrz ma ich siedem. Jak śmiga fb6 nie wiem w sumie AX50 też czeka na rozruch i sam ciekaw jestem jak będzie...na pewno lepiej niż na moim obecnym fb2, odnośnie opcji to chyba w grę wchodzi 2. i 3. nie wiem czy fb6 można łączyć przez zewnętrzny ont , ma swój wbudowany. Jak będzie u mnie pochwalę się jak będzie chodzić. Pozdrawiam 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Kobiela007 to że FB 6 ma wbudowany ONT nie znaczy że nie można go połączyć z zewnętrznym ONT, oczywiście jest możliwość takiej konfiguracji 🙂
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »