ARCHER AX50 DO ONT ORANGE

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 8
  • 10
  • 0

Witam wszystkich !

Jako nowy forumowicz nie wiem czy dobrze rozpoczynam i we właściwym miejscu , ale jestem więc do dzieła. Mam taki zgryz/pytanko/problem : zakupiłem sobie router TP LINK ARCHER AX50 ( lub jak kto woli AX 3000), posiadam światłowód orange 300 (i chęci na szybciej) w układzie fb 2.0 plus ont Huawei HG8010H - oczywiście od orange . Kwestia taka: czy wystarczy podpiąć kabelek ethernet z ONT do WAN Archera  i już czy czeka mnie konfiguracja ręczna Archera a jeśli tak to czy macie kochani wiedzę co i gdzie wklepać w Tether. Pozdrawiam i czekam grzecznie na odzew 🙂

12 ODPOW. 12

• 8
  • 10
  • 0

Nie nadmieniłem iż posiadam w ramach światłowodu tylko dostęp do internetu bez tv i innych - myślę że to powinno uprościć temat.

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 1817
  • 2523
  • 106

@Kobiela007  musisz ustawić VLAN 35.

Po pierwsze wchodzisz w router, wybierasz tryb połączenia w Advanced - Network - Internet - na PPPoE i wpisujesz swój login i hasło do usługi Neostrada. Login znajdziesz na umowie, hasło w Mój Orange.

Dalej w zakładce Advanced wchodzisz w Network - IPTV, następnie ISP Profile Custom i w Internet VID musisz wpisać 35 oraz wszystkie porty zaznaczyć jako Internet.

Niestety, emulator TP-Linka działa kulawo, więc nie powiem Ci w 100% gdzie kliknąć, ale ścieżka jest j/w.

• 8
  • 10
  • 0

Dzięki serdeczne kolego BORAX ! Po hasło będę chyba musiał zadzwonić na info bo w moim koncie jest wygwiazdkowane...albo je zmienić , bo taka opcję tam widziałem, pozdro ! Dam znać czy dałem radę ale nie wcześniej jak w weekend - trochę obawiam się mieszać w tygodniu bo żonka zdalnie w domciu się udziela zawodowo i jakby coś nie zagrało to niefajnie by było.

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 2431
  • 4133
  • 56

• 8
  • 10
  • 0

Thnks , mam taką nadzieję , ciekaw już jestem Archera !

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 11
  • 22
  • 0

Kolego Orange światłowód bezproblemowo działa na tp-linku' AX50 na zewnętrznym ONT.

Przy okazji mam pewne pytanie odnośnie tego routera. Co będzie najlepszym wyborem:

1. Funbox 6 na zewnętrznym ONT

2. Funbox 6 na wbudownaym ONT

3. Tp-Link AX50 na zewnętrznym ONT

Ogólnie FB6 zaskoczył mnie dobrym zasięgiem mimo braku zewnętrznych anten 🙂

DODANO: jednak mam pewien problem z FB6, za pierwszym razem wifi 5GHZ ustawiło automatycznie szerokość kanału na 160MHZ, po restarcie router jednak zdecydował się na 80MHz i transwery po wifi spadły do 500-600Mb/s. Nie widzę nigdzie w ustawieniach wifi opcji odnośnie szerokości kanału ?? Dla 2.4Ghz jest opcja "użyj szerokiego kanału 40 MHz", ale dla 5Ghz niestety brak  możliwości wymuszenia 160Mhz ...

Anonim

Nie dotyczy
  • 0
  • 0
  • 0

@oranos7  FunBox6 z zewnętrznym ONT, nie będzie w Orange ( na obecną chwilę, może za kilka lat), jedynie FunBox 3.0 + ONT, co do wyższego kanału na 5GHz, to w aplikacji Mój Funbox da się to tylko ustawić, powinno być też w panelu administracyjnym, ale widocznie ta opcja tam ukryta/niedostępna.

• 8
  • 10
  • 0

Odnośnie anten to fakt zewnętrznych brak ale podają że wewnątrz ma ich siedem. Jak śmiga fb6 nie wiem w sumie AX50 też czeka na rozruch i sam ciekaw jestem jak będzie...na pewno lepiej niż na moim obecnym fb2, odnośnie opcji to chyba w grę wchodzi 2. i 3. nie wiem czy fb6 można łączyć przez zewnętrzny ont , ma swój wbudowany. Jak będzie u mnie pochwalę się jak będzie chodzić. Pozdrawiam 🙂

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 7197
  • 29513
  • 271

@Kobiela007 to że FB 6 ma wbudowany ONT nie znaczy że nie można go połączyć z zewnętrznym  ONT, oczywiście jest możliwość takiej konfiguracji 🙂