- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Światłowód z własnym urządzeniem zamiast Funbox
Cześć.
Nigdzie nie mogę odszukać żadnych pomocnych informacji na temat wyrzucenia Funboxa 2.0, który dano mi razem z neostradą światłowodową i zastąpieniem go swoim sprzętem. Co można powiedzieć o Funbox 2.0 dobrego? hmmm no sam nie wiem. Ma jakieś podstawowe funkcje i jest bardzo mocno ograniczony, ale może dla kogoś wystarczający. Jednak nie dla mnie, bo nie ma QoS, nie można podpiąć anten do niego, a żeby skorzystać z dynamicznego DNS trzeba wybrać predefiniowanych dostawców.
Mam w domu router D-Link DIR-826L, który do tej pory służył mi wyśmienicie po podłączeniu do modemu z kablówki. Próbowałem podpiąć go do Funboxa gniazdem ETH, ale po przekonfigurowaniu obu urządzeń sukces okazał się połowiczny. Mój telewizor, jak wcześniej działał z D-Linkiem, tak nagle przestał łączyć się z internetem, a usługa dynamicznego DNS przestała działać, bo Funbox chyba jakoś filtruje ruch i zawsze jest "z przodu" niż mój D-Link. Co ciekawe, po dodaniu reguł przekazywania portów w Funbox, dostęp przez dynamiczny DNS czasami działa, a czasami nie. Masakra.
Proszę o wskazówki, jak można skonfigurować mojego D-Linka i wyrzucić Funbox, tak żeby mieć tylko dwa urządzenia - ONT i D-Link. Próbowałem przez PPPoE, ale nie działa - to chyba za mało. A może mój D-Link DIR-826L się do tego nie nadaje?
Będę wdzięczny za podanie kroków konfiguracji, bo powoli zaczynam wymiękać, zwłaszcza, że nikt z Orange nie potrafił mi udzielić odpowiedzi (zarówno pion techniczny, jak i monterzy i ludzie z infolinii).
PS. Dlaczego używam D-Linka? Bo mam tam usługę dynamicznego DNS, która działa tylko z urządzeniami D-Link.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dziękuję za link - artykuł już gdzieś wcześniej widziałem, ale gość opisuje jak zrobił to na własnym serwerze z kilkoma kartami sieciowymi. Nie mam aż takiej wiedzy żeby przełożyć to na konfigurację w swoim routerze 😞
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ja na Asus stawiałem FTTH a D-linka nie znam.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ok, rozumiem. Pamiętasz może co konfigurowałeś? PPPoE i coś jeszcze? Ustawiałeś jakieś VLAN-y?
Dodam, że ja mam tylko internet, bez tv i telefonu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Poza tym na światłowodzie wsparcie techniczne udzielane jest tylko na urządzeniach dzierżawionych (nikt nie przyjmie uszkodzenia jeśli masz podpięty inny sprzęt).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzięki wszystkim za pomoc.
Rozwiązanie nie jest takie oczywiste, bo większość routerów nie obsługuje VLAN. Na przykład D-Link ma w swojej ofercie tylko jeden router, na którym można skonfigurować VLAN i kosztuje bagatela... ok. 1100 zł.
Chyba, że macie jakieś inne sprawdzone urządzenia, to podrzućcie modele.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- « Poprzedni
-
- 1