- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zmiana IP = restart modemu i brak internetu
Od kilku dni mam swiatlowód z Orange i bacznie obserwuje jak dziala.
Póki co zauwazylem ze na szczescie ale IP sie zmienia nieznacznie, tzn w ramach do zaakceptowania przeze mnie. 217.96.*.* widac bardzo popularne jest w Orange.
Problem jest natomiast z samą zmiana IP, którą wykonuje pewnie centrala. Co oni robia zeby to IP sie zmieniło ? Praktycznie.
Bo z mojego punktu widzenia to oni mi restartują modem srednio co 24h, z reguły miedzy 20 a 23:00 zmienia sie adres IP, a co za tym idzie dioda zaczyna migac na czerwono na modemie zaczyna na 30-60 sekund, po czym wszystko wraca do normy, z nowym IP.
Ale czy to jest normalne ? W UPC IP tez sie czasem zmieniało, a modem potrafił działac non stop i 6 miesiecy bez sekundy przerwy, a w Orange widac restartuje sie codziennie.
Skad to wiem ?
FTTH 2.5
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Orange nie restartuje Ci zadnego modemu. Co 24h jest zrywana sesja i na nowo nawiazywana. Od nawiazania nowej sesji znowu jest oczekiwanie 24h i potem znowu zerwanie sesji i ponowne nawiązanie. Jeśli chcesz zeby te zerwania były w nocy, to wyłącz i włącz router z prądu, wtedy nowa sesja zacznie się np o 3 w nocy i skończy się o 3 następnej nocy. Zerwania dalej bedą ale będą o 3 w nocy, a nie koło 23 tak jak teraz masz.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W sumie racja, ale wyłączyć router w nocy o 3, tak ? Wtedy mniej wiecej zawsze o tej godzinie będa restarty ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Sesja zrywana jest dla odnowienia adresu IP co 24 lub 22 h, zależy to od wersji oprogramowania i sprzętu jaki posiadasz oraz czy korzystasz z IPv6 czy IPv4. Tak jak wskazali poprzednicy, nie jest restrtowane urządzenie a jedynie router usługowy wysła żadanie nawiązania nowej sesji do modemu/routera. Niestety nie ma na to innej korzystniejszej opcji. Z doświadzczenia wiem że prawidłowo sesja nawiązuje się około 5-15 sekund.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A co jeśli ustawię sobie np. nagrywanie jakiegoś programu TV, a w tym czasie sieć stwierdzi, że trzeba zainicjować sesję? To jakieś nieporozumienie...
Rozważam właśnie ofertę Orange Światłowód versus lokalna sieć (też światłowodowa). Cenowo - podobnie: w Orange drożej, ale po znizkach Open Extra nieco taniej. Jednak sieć lokalna oferuje stały adres IPv4 i brak tego typu atrakcji jak rozłączanie sesji. Kompletnie też nie rozumiem idei dynamicznego prefiksu IPv6: przeczy to całej idei wdrożenia protokołu IPv6! Orange, ogarnijcie się proszę...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
muddy napisał(-a):
A co jeśli ustawię sobie np. nagrywanie jakiegoś programu TV, a w tym czasie sieć stwierdzi, że trzeba zainicjować sesję? To jakieś nieporozumienie...
Telewizja odbierana jest z multicastu, nie potrzebujesz nawet być zalogowany żeby ją oglądać więc nic się nie stanie z nią podczas zmiany IP
Rozważam właśnie ofertę Orange Światłowód versus lokalna sieć (też światłowodowa). Cenowo - podobnie: w Orange drożej, ale po znizkach Open Extra nieco taniej. Jednak sieć lokalna oferuje stały adres IPv4 i brak tego typu atrakcji jak rozłączanie sesji. Kompletnie też nie rozumiem idei dynamicznego prefiksu IPv6: przeczy to całej idei wdrożenia protokołu IPv6! Orange, ogarnijcie się proszę...
Tego niestety nie przeskoczysz, na całe szczęscie masz wybór i możesz zdecydować sie na innego operatora 🙂 Niektórzy mają kabel tylko od Orange. Oczywiście nie zamyka to wyboru np na internet LTE, ale to już wybór pomiedzy technologiami...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A swoją drogą inni operatorzy w podstawowej ofercie mają internet bez możliwości rozłączania sesji? Bo to raczej wyjątek niż reguła.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ja posiadam podobny problem z tym że u mnie restarty są randomowe, co doprowadza mnie do szału.
Raz dziennie o losowej godzinie.