- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zdalny dostęp do kamer za pomocą VPN
@xon Ale te pakiety są raczej dla firm a nie dla klienta indywidualnego a ceny są wysokie to niestety odpada @j131 Rysunek i co napisałeś zgadza się z tym co chce osiągnąć napisałeś: Niezależnie od tego jaki by ten adres przydzielany nie był, nie obędzie się bez ingerencji w konfigurację ich urządzenia. Nie wiemy czy jest ona w ogóle możliwa. Integracja w konfiguracji urządzenia to znaczy ?
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Januszbbanapisał(-a)
...
Integracja w konfiguracji urządzenia to znaczy ?
To znaczy albo na nim trzeba postawić serwer VPN albo przekierować połączenia PPTP do serwera VPN w LAN B.
PS. Jeśli nie dostaniesz w ogóle publicznego adresu IP, to nic z tego nie będzie tak czy inaczej. W takim wypadku zestawienie połączenia PPTP nie będzie możliwe. Publiczny adres jest niezbędny, nie musi koniecznie być statyczny, może być dynamiczny (i wtedy dopiero wchodzi w grę temat wątku), ale jakiś publiczny adres musisz mieć żeby zestawiać połączenia VPN.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131 Ja nie mam publicznego adresu ip to jakie mam w takim układzie?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Januszbbanapisał(-a)@j131 Ja nie mam publicznego adresu ip to jakie mam w takim układzie?
Ale skąd mnie to wiedzieć?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131 Widocznie nie mam bo na stronie gdzie mam pakiet srebrny nie ma nic o publicznym ip @j131 no cóż rozumiem a jest jakiś inny sposób niż vpn żebym mógł zrealizować ten cel tak jak to na rysunku przedstawiłeś?
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Januszbbanapisał(-a)
@j131 Widocznie nie mam bo na stronie gdzie mam pakiet srebrny nie ma nic o publicznym ip
@j131 no cóż rozumiem a jest jakiś inny sposób niż vpn żebym mógł zrealizować ten cel tak jak to na rysunku przedstawiłeś?
Nie ma.
A jaki masz adres (i czy jest on publiczny) to ty najlepiej powinieneś wiedzieć. Widać to w konfiguracji "terminala" (czyli rutera)
PS. Na stronie którą podlinkowałeś jest także oferta na VPN. Wobec tego nie wydaje mi się (skoro sprzedają taką usługę osobno i to jako "premium"), żeby dało się to skonfigurować na łączu które kupiłeś. Ale to już nie jest pytanie na to forum, tylko do wsparcia tej firmy.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zdalny dostęp do kamery za pomocą DDNS noip.com
@j131 https://www.youtube.com/watch?v=1yQDqmxl-wM tutaj jest filmik żeby sprawdzić to ip orange światłowód ma publiczny adres ip. @j131 Teraz już wiem do vpn może być stały publiczny adres ip jak i dynamiczny. Narazie zapytam się tej firmy co mam ten internet satelitarny jak ta sprawa wygląda z tym vpn jak się czegoś dowiem to napisze.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zdalny dostęp do kamery za pomocą DDNS noip.com
@j131 Zapytałem się operatora no i dostałem odpowiedz że ten internet nie ma publicznego ip no cóż nie uda mi się zrealizować to co planowałem ale nic trudno się mówi Dzięki bardzo za pomoc.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131 Mając w miejscu A światłowód Orange co ma publiczny adres ip zmienny chcąc połączyć się zdalnie z kamerami w miejscu B za pomocą VPN muszę mieć po 1 wykupione orange vpn statyczne po 2 muszę mieć nowy numer na abonament w internecie mobilnym a po 3 mieć modem np. ZTE MF 283+ I wtedy mi to wszytko zadziała bez problemu ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Januszbbanapisał(-a)Witam żeby nie zakładać nowego tematu a on po części nawiązuje do tego tematu Czy mając w miejscu A światłowód Orange co ma publiczny adres ip zmienny chcąc połączyć się zdalnie z kamerami w miejscu B za pomocą VPN muszę mieć po 1 wykupione orange vpn statyczne po 2 muszę mieć nowy numer na abonament w internecie mobilnym a po 3 mieć modem np. ZTE MF 283+ I wtedy mi to wszytko zadziała bez problemu ?
W miejscu A nic nie trzeba zmieniać. W miejscu B internet mobilny ze zmiennym adresem publicznym wystarczy. Statyczny będzie łatwiejszy w konfiguracji (nie będzie potrzebna zabawa z DNS), ale nie jest to krytyczne. Co do modemu to się nie wypowiem, bo nie mam doświadczenia z internetem mobilnym, ale najważniejsze jest żeby zapewniał on jaknajlepsze połaczenie do sieci w lokalizacji B. Nic ci nie da modem który co prawda będzie np. miał wbudowany serwer VPN, ale będzie ciągle zrywał połączenie z siecią.
PS. Co do numeru to niekoniecznie - np. we Flex masz możliwość na tym samym numerze zamówienia drugiej karty SIM, którą można wsadzić do modemu. Musisz mieć działającą kartę SIM i modem LTE, najlepiej z agregacją pasm i anteną zewnętrzną. Ale co i jak to już na miejscu trzeba by zobaczyć (gdzie i jakie BTSy są, jaki jest z nich sygnał, czy to w ogóle rokuje).