- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Miesiąc temu pojawił się post z opisem podobnego problemu, niestety nie pojawiła się tam odpowiedź na pytanie co mogło pójść nie tak:
Zablokowane porty z dnia na dzień
Mam ten sam problem, wszystko działało przez kilka lat (parę miesięcy temu musiałem wymusić IPv4, żeby dalej działało). Aż tu kilka tygodni temu przestało działać w zasadzie w ciągu jednej chwili i w trakcie użytkowania serwera.
1. W regułach NAT/PAT błędy dla portów 443 i 80.
2. Zapora ustawiona w tryb użytkownika ale w trybie niskim też nie działa
3. w akcie desperacji ustawione reguły przekierowania dla IPv6, ale bez nich też nie działa
4. w DMZ info o niedziałającym DMZ dla IPv6, ale mam wymuszone IPv4, wcześniej dało się coś wybrać tutaj, z tego co pamiętam
5. lokalny serwer, do którego ma być przekierowanie jest dostępny pod stałym IP 192.168.1.x, ale nie jest on widoczny na liście urządzeń podpiętych.
6. restarty nie pomagają
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Po wielu eksperymentach zadziałało. Dla innych: nie wystarczy zaznaczyć "Wymuś połączenie IPv4", trzeba jeszcze się upewnić, że w loginie nie ma sufiksu /ipv6. U mnie taki sufiks był. Usuń -> Zapisz i na wszelki wypadek jeszcze restart połączenia. Port 443 wrócił do życia, 80 nie, ale to i tak nie powinno byc używane, więc jestem zadowolony.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zablokowane porty
@orangechmurka a reset? Do fabryki. Zerknij jaki IP dostajesz mimo wymuszenia ipv4
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Po wielu eksperymentach zadziałało. Dla innych: nie wystarczy zaznaczyć "Wymuś połączenie IPv4", trzeba jeszcze się upewnić, że w loginie nie ma sufiksu /ipv6. U mnie taki sufiks był. Usuń -> Zapisz i na wszelki wypadek jeszcze restart połączenia. Port 443 wrócił do życia, 80 nie, ale to i tak nie powinno byc używane, więc jestem zadowolony.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zablokowane porty
@orangechmurka czyli jednak ufaj i kontroluj...mimo wymuszenia miałeś ipv6