- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ktoś coś? kiedy ruszy komercyjnie 10G w Orange na XGS-PONie?
pozdrawiam,
Piotrek
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Po kilku latach technologia zadomowiła się w wielu miejscach a w kolejnych zadomawia się, ciekawy artykuł Migracja do XGS-PON to dziś wybór, a niebawem konieczność - TELKO.in a tutaj raport PDF z którego poniżej podam kilka cytatów dotyczących Orange:
Wojciech Jabczyński, rzecznik Orange Polska, podaje, że na dziś z technologii XGS-PON korzysta już prawie 7 tys. klientów indywidualnych i biznesowych operatora. Sam Orange ocenia, że taka oferta jak najbardziej jest na rynku potrzebna.
W Orange na upgrade sieci składała się: wymiana urządzeń węzłowych starszej generacji na nowe, wspierające technologię XGS-PON, zapewnienie łączy transmisyjnych umożliwiających przepływność 100 Gb/s dla przeniesienia ruchu w jak najbardziej efektywny sposób oraz implementacja kart XGS-PON, która odbywa się sukcesywnie wraz z napływem zleceń. Klientom, decydującym się na zakup łącza o najwyższej oferowanej przepływności, dostarcza się nowoczesne modemy Funbox 10 z obsługą Wi-Fi 7.
Czy nowo budowane zasięgi sieci są od razu gotowe na XGS-PON?
Gotowość na XGS-PON można rozumieć różnie. Nasza strategia zakłada docelowo łącze uplink 100 Gb/s do każdego OLT-a. Na dziś nasze OLT-y mają co najmniej 10 Gb/s uplinku. Przy normalnym, rozłożonym w czasie ruchu, taka przepustowość w zupełności wystarcza. Stale monitorujemy te łącza i gdy widzimy pierwsze oznaki przeciążenia, od razu zwiększamy pojemność. Podkreślam jednak, że każdy nowobudowany OLT jest gotowy na łącze 100 Gb/s i na półki do kart XGS-PON. Jeżeli widzimy popyt na takie usługi, od razu odpowiednio wyposażamy węzeł.
Pytanie futurystyczne - Grupa Orange testowała już 50G PON. Kiedy ten standard może stać się komercyjną rzeczywistością?
Z perspektywy realnego popytu rynkowego - za co najmniej 3 do 5 lat.
Rozwój pasma C+L w technologii DWDM stanowi jedno z ważniejszych osiągnięć współczesnej telekomunikacji optycznej. Dla operatorów oznacza to przede wszystkim możliwość znaczącego zwiększenia pojemności sieci bez konieczności budowy nowych światłowodów, co przekłada się na poprawę efektywności kosztowej i konkurencyjności. W perspektywie najbliższych lat można oczekiwać, że C+L stanie się standardem w sieciach szkieletowych, stanowiąc fundament dla dalszego rozwoju globalnej infrastruktury cyfrowej. Obecnie w Orange Polska C+L wraz z GMPLS jest dostępny na poziomie aglomeracyjnym Katowice – Warszawa obejmując także wszystkie węzły sieci warstwy szkieletowej oraz metro.
Jeszcze w tym roku rozwiązanie obejmie blisko 300 węzłów sieci szkieletowej Orange Polska i będzie dostępne na terenie całego kraju. Pod względem sprzętowym całość jest już gotowa, trwają natomiast prace związane z aktualizacją oprogramowania sprzętowego pod kątem zarządzania siecią z dodaniem pasma L oraz funkcjonalności GMPLS.
Na koniec zeszłego roku, Orange Polska miał nieco ponad 1,7 mln klientów korzystających ze światłowodu oraz
298 tys. korzystających z technologii ADSL i 282 tys. z VDSL.
Polecam! 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
XGS-PON 10Gbe
@lancewicz tego tu nie wie nikt, ale dodaj dwa do dwóch..skoro już dwie usługi testowo działają w dwóch salonach w Warszawie...bliżej jak dalej
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
XGS-PON 10Gbe
@agat13napisał(-a)@lancewicz tego tu nie wie nikt, ale dodaj dwa do dwóch..skoro już dwie usługi testowo działają w dwóch salonach w Warszawie...bliżej jak dalej
wiem. byłem. widziałem. testowałem
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
XGS-PON 10Gbe
Kurcze, szkoda, że znowu router z wbudowanym optykiem, a nie wkładka SFP+. Mam w domu już część sieci 10Gb/s (NAS i komputery stacjonarne), ale nie mam w routerze portu 10GbE, bo wszystko sobie zrobiłem na szkle. 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
XGS-PON 10Gbe
O matko a co ty tam robisz w tym domu żeby na dziś potrzebować takich prędkości?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
XGS-PON 10Gbe
@marder Wystarczy, że wrzuca się coś na NASa z zewnątrz i już jest różnica pomiędzy 100MB/s a 1GB/s.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
XGS-PON 10Gbe
@marder Ja tam wszędzie widzę bity ale ślepy już jestem. Ciekawy jestem jakie będą oferty na XGS-PON. Nie chce mi się wierzyć w takie symetryczne jak na zdjęciu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
XGS-PON 10Gbe
@agat13 No właśnie. Dla zwykłego użytkownika chyba nieprędko będą dostępne tak szybkie oferty (albo będą bardzo drogie). Ja bym się cieszył z 2/2.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »