Porty w Orange Światłowód

ROZWIĄZANE

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 5
  • 5
  • 1

Witam , mam problem z odblokowaniem portów.Mam Orange Światlowod na obcej sieci (ONT) . Jakis rok temu kupilem dwa mesh bq16 podłączyłem skonfigurowałęm i wszystko działało prawidłowo. W przeciagu roku zmieniłem klienta indywidualnego na firmowego.Dalej wszystko działało. Ostatnio jeden z mesh dokonał żywota a że asus chce cały zestaw musiałem kupic cos bardziej budżetowego i wybór padł na RT-BE92U który okazał sie również swietnym sprzetem. Teraz dostałem odpowiedź z Asusa ze zwracają pieniądze i chcialem dokupic drugiego RT-BE92U ale cos mnie pokusiło zeby wejsć na serwer i zerknąć jak działa torrent no i widze ze port jest zablokowany . Wiec wbiłem na router do przekierowania portów i tam niby wszystko ok , wiec zacząłem otwierac porty ( losowe ) na stacjonarce no i co bym za port nie wymyslił podczas sprawdzania na dowolnej stronie np portchecker zawsze widze closed , chciałem wyeliminowac tez zapore windows i odblokowalem se port na ip iphona i dalej closed... Nie wiem gdzie i co mogłem zrobić źle podczas konfiguracji routera , jestem w tym noobem wiec prosze was o pomoc . Dodam ze DDNS i VPN ( open vpn) działa idealnie ludzie z zewnatrz umią wejsc do mnie na serwer

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

• 5
  • 5
  • 1

Tak reset do ustawien fabrycznych zalatwil sprawe i wydaje mi sie ze to wina oprogramowania bo np jak uzyjesz zakresu portow powiedzmy 4444:4449 w tym formacie to wszystko ok jest , jesli natomiast zrobisz tak 4444-4449 no to wtedy blokuje wszystkie porty i nawet usuniecie tego wpisu nie pomaga. oczywiscie to moj blad ze tak wpisalem , jednak taki frez portow nie powinien miec miejsca nawet nie powinien pozwolic tego tak zapisac .........Dziekuje wszystkim za pomoc 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

13 ODPOW. 13

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3782
  • 17343
  • 95

Sądząc po tym co piszesz wynika, że zupełnie nie wiesz co robisz więc po prostu wezwij kogoś, kto zna podstawy sieci. 

• 5
  • 5
  • 1

Tyle że juz był śieciowy specjalista który stwierdził ze to co odblokowałęm musi działac bo jest dobrze zrobione a jednak nie działa ( lokalny sieciowiec zajmujacy sie rozbudowami sieci). Zalecił reset urządzenia do ustawien fabrycznych na co sie żona nie zgodziła bo nie wiedziała gdzie mamy zapisany login i hasło ( nie mamy routera orange) . Jesli dzisiaj sie czegos tu nie dowiem to wykonam reset i wpisze na nowo dane logowania do PPPoE i IPTV i zobaczymy. Pisze tutaj bo jestem taki troche zdesperowany , ja rozumie ze dla ciebie jest fajnie naskrobac byle co i licznik postu leci ale ile mam takich specjalistow zawołać?Nie mam czasu na casting....

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9384
  • 38415
  • 324

@maax9902
Nic nie zrozumiałem z twojego posta. Możesz jednym zdaniem określić co ci właściwe nie działa? Co rozumiesz przez "otwieranie portów na ruterze"? Po co miałbyś to robić? Przekierowujesz je do jakiejś usługi w LAN? Czy masz uruchomiony jakiś serwer na ruterze? Jaki? Nie masz co chwalić się tym że inni "umią" włamać się na Twój ruter - to jest nie tyle osiągnięcie co poważne zagrożenie.

• 3782
  • 17343
  • 95

Login i hasło samo się pobierają po resecie w funboxach. Poza tym nie odbieraj tego złośliwie. Po prostu twój 1 post do zlepek słów, które nie tworzą ani jednego prawdziwego zdania. Prawdziwego w sensie technicznym. 

• 9384
  • 38415
  • 324

@maax9902napisał(-a)

Tyle że juz był śieciowy specjalista który stwierdził ze to co odblokowałęm musi działac bo jest dobrze zrobione a jednak nie działa ( lokalny sieciowiec zajmujacy sie rozbudowami sieci). Zalecił reset urządzenia do ustawien fabrycznych na co sie żona nie zgodziła bo nie wiedziała gdzie mamy zapisany login i hasło ( nie mamy routera orange) . Jesli dzisiaj sie czegos tu nie dowiem to wykonam reset i wpisze na nowo dane logowania do PPPoE i IPTV i zobaczymy. Pisze tutaj bo jestem taki troche zdesperowany , ja rozumie ze dla ciebie jest fajnie naskrobac byle co i licznik postu leci ale ile mam takich specjalistow zawołać?Nie mam czasu na casting....

Jeśli nie opiszesz swojego problemu w sposób bardziej uporządkowany, to nie dostaniesz sensownych porad - to twój interes, nie nasz. Zawsze możesz na złość żonie odmrozić sobie uszy, ale czy na pewno o to ci chodzi?

• 5
  • 5
  • 1

ja nie mam funboxa

• 9384
  • 38415
  • 324

@maax9902napisał(-a)

ja nie mam funboxa

Jakim cudem? Wynajem Funboxa jest przecież obowiązkowy... Jaką ty masz umowę?

• 3782
  • 17343
  • 95

@maax9902napisał(-a)

ja nie mam funboxa

Czyli używasz własnego routera? I jedynym problem to jest, że Torrent nie działa? Dobrze rozumiem?

• 5
  • 5
  • 1

nie mam założonego funboxa , nie mam go nawet w tej lokalizacji , to że one sa obowiazkowe wszyscy wiemy to że nie musisz go miec wpiętego przy ONT tez wiemy.Juz tlumaczę o co chodzi:
1. od poczatku nie mam tego routera od orange wpietego do sieci

2. mialem Asus BQ16 dwie sztuki ( mesh) wszystko działało pięknie do momentu awari jednego z BQ

3. w zastepstwo wzialem cos taniego RT-BE92U bo nie wiedziałem ze tamtych juz nie dostane z serwisu

4 skonfigurowalem wszystko tak samo jak na BQ i wydawlo mi sie ze wszystko smiga ok do wczoraj kiedy zobaczylem na porty i czerwony alert od torrenta

5 nie umialem odblokowac portow torrentowych na serwerze wiec przesiadlem sie na swoj komp ( w tej samej sieci) odpalilem filezille server wpisalem dwa porty do odblokowania w routerze ale tez sa closed 

tyle w temacie i nie wiem czy ja mam cos zwalone w  routerze czy cos orange zrobilo , malo istotne to bo za chwile wykonam ten reset i dam wam znac