Nie można wyświetlić tego widżeta.

Wysoki ping w grach online

ROZWIĄZANE

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 8
  • 30
  • 0

Witam od dość dużego czasu mam wysoki ping w grach online oraz utratę pakietów . Funbox 2.0 . Nie dawno miałem remont i zmieniałem przewód . Pytanie czy potrzebny jest adsl splitter? Czy ma on wpływ ? Bo prawdopodobnie teraz używam bez . Internet 80 mega po kablu telefonicznym 

IMG_20230818_223337.jpg

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14475
  • 59482
  • 723

@Fasola1988To gniazdo modułowe powinno mieć podłączone do linii PIN-y 2 i 3.

Tak mi się wydaje.

W kablu masz 2 żyły białe i one (według sztuki jedna z nich) powinny być podłączone w parę z niebieską. Monterzy podłączają na drugim końcu czasem abstrakcyjnie. Dwie kolorowe, dwie białe, i białe nie od pary...Dużo możliwości nie ma, ale po podłączeniu jakiejkolwiek kombinacji do dziurek 2 i 3 w gniazdku powinieneś uzyskać synchronizację na modemie po około minucie...

W tym białym jest wygodniej, bo to pewniak. Tam do żyły zielonej i czerwonej podłączasz linię i MUSI być ok.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

14 ODPOW. 14

• 14475
  • 59482
  • 723

@Fasola1988Łącze miedziane. Jeśli nie używasz telefonu analogowego (tego z centrali, a nie z modemu) ,to filtr nie jest konieczny. Rozgałęźnik też...

Wyłącz wszystkie urządzenia po kablu i po wifi i zrób test certyfikowany po kablu ethernet.

https://pro.speedtest.pl/ Stąd ściągnij i zainstaluj programik do testów.

Dopiero ten jest wiarygodny. Grasz po kablu (i na czym) czy po wifi? Po wifi niestety ping będzie wyższy...

Jak zsynchronizowany jest modem i czy ma błędy na łączu? To zweryfikujesz w menu modemu (192.168.1.1  z przeglądarki i hasło 8 znaków klucza WEP z naklejki pod spodem) z zakładki DSL

• 8
  • 30
  • 0

Oczywiście zrobię owy test . Przed remontem nie miałem takiego problemu a gram na wifi . Wcześniej miałem coś takiego : że 1 a podłączyłem do gniazdka takiego . Czy to może mieć wpływ ? 

IMG-20230530-WA0004.jpegIMG_20230530_193449.jpg

• 14475
  • 59482
  • 723

@Fasola1988Gniazdko telefoniczne jak najbardziej prawidłowe. Ważne jest podłączenie odpowiednich żył.

Spotkałem się z sytuacją, gdzie pomylone były  żyły białe w 2 parowym kablu i dlatego niby działało, a jednak i pingi i testy prędkości były kiepskie (tak jakby usługa pracowała po jednej żyle, a drugą brała z pojemności drugiej żyły do centrali.

Warto to zweryfikować testem, przełączeniem (zamianą białych żył i spowrotem testem)-to jedna z hipotez na wzrost pingu

Jeśli jesteś odważny, to zweryfikuj prawidłowość parowania żył w tym 4-żyłowym kablu. Nożem natnij izolację na długości 10-15cm i zobaczysz jak skręcone są ze sobą żyły (prawidłowe skręcenie to para 1: biały+ niebieski, para 2: drugi biały+ pomarańczowy). Po zdjęciu  izolacji ( białej rurki ) z samych żył, one powinny same pokazać jak są skręcone. Warto też wtedy zweryfikować prawidłowość rozszycia i podłączenia w gniazdku...

Dopytam: to jedyna gniazdko w domu?

• 8
  • 30
  • 0

Może coś w tym być bo robiłem bez żadnej wiedzy o tym . Później sprawdzę i dam znać. Dzięki wielkie za pomysły w sprawie rozwiązania agat13

• 8
  • 30
  • 0

Tak wygląda moje podłączenie ,zaraz zamienię biały przewód ,ale też nie wiem czy w dobre gniazda jest podłączony i czy wszystkie przewody powinno być podłączone 

IMG_20230911_150951.jpgIMG_20230911_150956.jpg

• 14475
  • 59482
  • 723

@Fasola1988Nie powinno być widać gołych drutów. Panel gniezdnika wygląda ok. Na razie jednak bym spróbował na tym gnieździe białym...

Podłączone muszą być tylko 2 żyły odpowiadające za sygnał

• 8
  • 30
  • 0

Zmieniając na inny biały pojawiło się nie na modemie ikona z telefonem . Ogólnie miałem chyba dobrze podłączone lecz pytanie czy ważne jest do którego dniazda ma iść ten biały ?

• 14475
  • 59482
  • 723

@Fasola1988To gniazdo modułowe powinno mieć podłączone do linii PIN-y 2 i 3.

Tak mi się wydaje.

W kablu masz 2 żyły białe i one (według sztuki jedna z nich) powinny być podłączone w parę z niebieską. Monterzy podłączają na drugim końcu czasem abstrakcyjnie. Dwie kolorowe, dwie białe, i białe nie od pary...Dużo możliwości nie ma, ale po podłączeniu jakiejkolwiek kombinacji do dziurek 2 i 3 w gniazdku powinieneś uzyskać synchronizację na modemie po około minucie...

W tym białym jest wygodniej, bo to pewniak. Tam do żyły zielonej i czerwonej podłączasz linię i MUSI być ok.

• 8
  • 30
  • 0

Podłączyłem zobaczymy co z tego będzie ,odezwę się po testach . Też się zastanawiam odnośnie tego adsl splitter czy jest konieczny w moim przypadku ? Czy ma jakoś wpływ ?