Wtyczki w szafce podtynkowej

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 490
  • 1898
  • 4

@Samotnick u mnie osoba mówiła, żeby dawać światłowod w mikrorurce

• 132
  • 400
  • 3

@marder operatorów może obowiązuje co innego, a co innego obowiązuje dewelopera - prawo budowlane

Ogólnie przepis jest z 2002 roku, ale zmieniany i aktualnie jest to:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY1) z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie Na podstawie art. 7 ust. 2 pkt 1 2) ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. – Prawo budowlane (Dz. U. z 2021 r. poz. 2351 oraz z 2022 r. poz. 88)

Art. 7. 1. Do przepisów techniczno-budowlanych zalicza się: 1) 2) 1) 2) warunki techniczne, jakim powinny odpowiadać obiekty budowlane i ich usytuowanie; warunki techniczne użytkowania obiektów budowlanych. 2. Warunki, o których mowa w ust. 1 pkt 1, określą, w drodze rozporządzenia: minister właściwy do spraw budownictwa, planowania i zagospodarowania przestrzennego oraz mieszkalnictwa dla budynków oraz związanych z nimi urządzeń; właściwi ministrowie, w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw budownictwa, planowania i zagospodarowania przestrzennego oraz mieszkalnictwa, dla obiektów budowlanych niewymienionych w pkt 1. 3. Warunki, o których mowa w ust. 1 pkt 2, mogą określić, w drodze rozporządzenia: 1) 2) minister właściwy do spraw budownictwa, planowania i zagospodarowania przestrzennego oraz mieszkalnictwa – dla budynków mieszkalnych; właściwi ministrowie, w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw budownictwa, planowania i zagospodarowania przestrzennego oraz mieszkalnictwa – dla innych obiektów budowlanych. 

• 132
  • 400
  • 3

@deest jak nie ma sygnału to d...a i trzeba kombinować, musi działać, nie ma innej możliwości 🙂 tak jak w tym przypadku co Ci opisałem. Uszkodzony był światłowód w mieszkaniu, powiedziałem szefowi (ojcu), telefon do kierownika, przyszedł, pogadaliśmy, że trzeba śrubokrętem pruć do skrzynki (świeże tynki) i tyle 🙂 

• 490
  • 1898
  • 4

@MarcinKetrzynnapisał(-a)

@deest jak nie ma sygnału to d...a i trzeba kombinować, musi działać, nie ma innej możliwości 🙂 tak jak w tym przypadku co Ci opisałem. Uszkodzony był światłowód w mieszkaniu, powiedziałem szefowi (ojcu), telefon do kierownika, przyszedł, pogadaliśmy, że trzeba śrubokrętem pruć do skrzynki (świeże tynki) i tyle 🙂 

Sygnału nie ma bo np spaw źle zrobiony o to mi chodzi

• 132
  • 400
  • 3

Ma działać czyli spawam na nowo

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 3023
  • 11329
  • 65

@MarcinKetrzyn Ok no to jest ta stara ustawa która od dawna obowiązuje ale tak jak pisałem wcześniej nie każdy deweloper stosuje się do wszystkich zapisów a to dlatego że tam nigdzie nie pisze że musi być spełniony każdy z tych punktów. 

§ 192e. Instalację telekomunikacyjną budynku mieszkalnego wielorodzinnego stanowią w szczególności:

1) kanalizacja telekomunikacyjna budynku, rozumiana jako ciąg elementów osłonowych umożliwiających wprowadzenie kabli do budynku oraz ich rozprowadzenie w budynku, w tym między innymi przepustów kablowych, rur instalacyjnych, szybów instalacyjnych, koryt, duktów i kanałów instalacyjnych;

2) telekomunikacyjne skrzynki mieszkaniowe, zlokalizowane w pobliżu drzwi wejściowych do mieszkania, służące w szczególności umieszczeniu doprowadzonych do nich zakończeń kabli, umieszczeniu urządzeń aktywnych lub pasywnych oraz, w razie potrzeby, z doprowadzeniem zasilania elektrycznego, a także umożliwiające dystrybucję sygnału w mieszkaniu;

3) światłowodowa infrastruktura telekomunikacyjna budynku, w tym kable światłowodowe, wraz z osprzętem instalacyjnym i urządzeniami telekomunikacyjnymi, począwszy od przełącznicy światłowodowej zlokalizowanej w punkcie połączenia z publiczną siecią telekomunikacyjną do zakończeń kabli w każdej telekomunikacyjnej skrzynce mieszkaniowej;

4) antenowa instalacja zbiorowa służąca do odbioru cyfrowych programów telewizyjnych i radiofonicznych rozpowszechnianych w sposób rozsiewczy naziemny;

5) antenowa instalacja zbiorowa służąca do odbioru cyfrowych programów telewizyjnych i radiofonicznych rozpowszechnianych w sposób rozsiewczy satelitarny;

6) okablowanie wykonane z parowych kabli symetrycznych wraz z osprzętem instalacyjnym i urządzeniami telekomunikacyjnymi;

7) okablowanie wykonane z kabli współosiowych wraz z osprzętem instalacyjnym i urządzeniami telekomunikacyjnymi od przełącznicy kablowej zlokalizowanej w punkcie połączenia z publiczną siecią telekomunikacyjną do zakończeń kabli w telekomunikacyjnej skrzynce mieszkaniowej;

8. maszt usytuowany na dachu budynku, wraz z odpowiednim przepustem kablowym do budynku, lub w uzasadnionych przypadkach usytuowany poza budynkiem, przystosowany do umieszczenia anten przedsiębiorców telekomunikacyjnych świadczących usługi telekomunikacyjne drogą radiową oraz umieszczenia odpowiednich elementów instalacji, o których mowa w pkt 4 i 5.

Ten paragraf określa jakie rodzaje medium powinny się znaleźć w budynku aby umożliwiać świadczenie usług telekomunikacyjnych, w tym usług transmisji danych poprzez szerokopasmowy dostęp do Internetu § 192f pkt 4  

Aby spełnić ten wymóg wystarczy aby deweloper ułożył np skrętkę i koncentryk gdyż to medium umożliwi realizację śwaidczenia usług zgodnie z § 192f pkt 4  

Jeśli Twoja firma stosuje się do wszystkich rodzajów medium to chwała jej za to ale niestety nie wszędzie jest tak kolorowo. 

• 132
  • 400
  • 3

@marder myślę jakby nie było potrzeby tego robić to byśmy nie robili, ale tak jak Ci pisałem wcześniej robimy to od kiedy pamiętam 🙂