- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wtyczki w szafce podtynkowej
@MarcinKetrzyn Wy tak a inni nie. Ustawa ustawą a życie życiem. Zresztą w ustawie nie pisze że to ma być światłowód.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@marder @No jak nie :
3) światłowodowa infrastruktura telekomunikacyjna budynku, w tym kable światłowodowe, wraz z osprzętem instalacyjnym i urządzeniami telekomunikacyjnymi, począwszy od przełącznicy światłowodowej zlokalizowanej w punkcie połączenia z publiczną siecią telekomunikacyjną do zakończeń kabli w każdej telekomunikacyjnej skrzynce mieszkaniowej;
...
5. W instalacji telekomunikacyjnej, o której mowa w § 192d pkt 2 oraz § 192e pkt 3: 1) od przełącznicy światłowodowej zlokalizowanej w punkcie połączenia z publiczną siecią telekomunikacyjną odpowiednio do wyjścia z gniazda lub zakończeń kabli, powinny być doprowadzone i zakończone co najmniej dwa jednomodowe włókna światłowodowe o następujących parametrach: a) tłumienność dla długości fali w paśmie 1310 nm–1625 nm nie większa niż 0,4 dB/km, b) tłumienność dla długości fali 1550 nm nie większa niż 0,25 dB/km, c) tłumienność w paśmie 1383 ± 3 nm nie większa niż 0,4 dB/km, d) długość fali zerowej dyspersji chromatycznej λ0 nie mniejsza niż 1300 nm i nie większa niż 1324 nm, e) współczynnik dyspersji chromatycznej D nie większy niż 0,092 ps/nm2 · km, f) nominalna średnica pola modu (dla λ = 1310 nm) od 8,6 do 9,5 µm przy tolerancji średnicy pola modu ± 0,6 µm, g) długość fali odcięcia dla włókna w kablu nie większa niż 1260 nm, h) tłumienność 100 zwojów o średnicy 60 mm dla długości fali 1625 nm nie większa niż 0,1 dB; 2) należy wykorzystywać złącza światłowodowe jednomodowe typu SC/APC; 3) tłumienie toru optycznego od punktu połączenia z publiczną siecią telekomunikacyjną do wyjścia z gniazda lub zakończeń kabli nie powinno przekraczać wartości 1,2 dB przy długości fali 1310 nm i 1550 nm.
------------------------
Scaliłem wpisy
Mikołaj
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@marder Ogółem u mnie też tak jest jak opisał @MarcinKetrzyn. Ponieważ spawy były źle zrobione i jak lokalny operator przyszedł sprawdzić na mierniku to musieliśmy przełożyć wizytę. Sam nie mógł poprawić, bo budynek jest na gwarancji. Przyszła osoba od dewelopera tego samego dnia i poprawiła spawy. Deweloper ma obowiązek przeciągnąć do skrzynki dwa włókna i koncentryczny i dwie skrętki wychodzące z piwnicy. Przedwczoraj instalowali już światłowód na prawidłowych spawach i działa. Ja tam w ogóle znów natrafiłem na fajnego pracownika. Idę z nim do rozdzielni, żeby sprawdzić, aby makaronu nie zrobił. Mówię mu, że tam jest rozdzielna, to mi mówi, że wszystko wie, a następnie idzie do rowerowni xD.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@deest "naszej" instalacji też nikt nie tyka 🙂 jak coś jest nie tak to przyjeżdżamy i poprawiamy. Czasem wystarczy docisnąć pigtaila do złączki, klik i 20dB odzyskane 😁
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A tak z ciekawości, ile miałeś zgłoszeń takich podobny jak ja? Że nie dało się podłączyć swiatłowodu
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Że za wysokie tłumienie? Czy jak? Bo nie rozumiem o co pytasz 🙂 Ze dwa razy pigtail nie był wciśnięty, tłumienie też miałem za wysokie, ale to wszystko na początku mojej przygody ze spawaniem.
A raz się zdarzyło wymieniać cały światłowód w mieszkaniu już po tynkach, bo spawam i sprawdzam czy nie jest uszkodzony najpierw do skrzynki, a później od skrzynki do serwerowni. Trochę biegania jest, ale lepiej sprawdzić wcześniej niż jak będzie klatka na gotowo 🙂 światłowód musi działać i tyle, dewelopera nie obchodzi, jak jest coś nie tak to szukamy najmniej awaryjnego rozwiązania (szachty na tym etapie przeważnie są już zamurowane)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@MarcinKetrzyn Doradzisz w jakiej osłonie puścić światłowód pod tynkiem tak aby była możliwa jego ewentualna wymiana w razie uszkodzenia?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@MarcinKetrzynnapisał(-a)Że za wysokie tłumienie? Czy jak? Bo nie rozumiem o co pytasz 🙂 Ze dwa razy pigtail nie był wciśnięty, tłumienie też miałem za wysokie, ale to wszystko na początku mojej przygody ze spawaniem.
A raz się zdarzyło wymieniać cały światłowód w mieszkaniu już po tynkach, bo spawam i sprawdzam czy nie jest uszkodzony najpierw do skrzynki, a później od skrzynki do serwerowni. Trochę biegania jest, ale lepiej sprawdzić wcześniej niż jak będzie klatka na gotowo 🙂 światłowód musi działać i tyle, dewelopera nie obchodzi, jak jest coś nie tak to szukamy najmniej awaryjnego rozwiązania (szachty na tym etapie przeważnie są już zamurowane)
No trzeba poprawić instalację bo tłumienie jest za wysokie lub w ogóle nie ma sygnału
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@MarcinKetrzyn podaj akt prawny na który się powołujesz. Operatorów telekomunikacyjnych obowiązuje głównie Ustawa o wspieraniu rozwoju usług i sieci telekomunikacyjnuch z dn 7 maja 2010 roku. tzw Megaustawa.