Nie można wyświetlić tego widżeta.

Własny router + ONT zamiast FunBox 3.0

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 277
  • 645
  • 2

No to nie wiem u mnie było nie bo nie i koniec rozmowy, nawet argument o nie przedłużeniu umowy ich nie przekonał.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14614
  • 60119
  • 737

@xeth  to wymaga wizyty technika, bo paczkomatem nie prześlą....niestety takie są reguły 

• 277
  • 645
  • 2

Technicznie nie wymaga , wizyta to tylko formalność on to tylko wpina i sprawdza czy działa nawet dziecko by sobie poradziło. To nie jest pierwsza instalacja gdzie zakłada się światłowód. 

Druga sprawa przy przedłużaniu umowy mogli tego technika przysłać jak im na tym tak zależy ale nie.

Ale wydaje mi się ze jak już łaskawie się zgodzą, to wizyta technika jest płatna przy przedłużeniu już płatna nie jest i dla tego się nie zgodzili. 

• 14614
  • 60119
  • 737

@xeth  nie rozpatrujemy sprawy od strony techniki, bo wystarczy do salonów wrzucić ONT do wydawania klientom i już po temacie..

Proceduralne tego nie załatwisz.....

Z drugiej strony ...do czego również służą modemy operatora? Dla wygody tegoż...

Pełna kontrola urządzeń w przypadku uszkodzenia, reklamacji klienta. Zapewne jakieś dane techniczne operator widzi ( oczywiście w jakimś legalnym zakresie) np wifi, czy urządzenia ( ilość) w sieci...

Przy urządzeniach klienta trzeba wysyłać technika i robić diagnostykę na miejscu. Koszty zarówno dla klienta jak i operatora, bo wizyty są płatne ( te nieuzasadnione( , a jak udowodnić, że jest problem, skoro na FB technika działa???

Ja tam sam mam własny router u innego operatora  i mam spokój. Dlatego rozumiem wątpliwości...ale każdy kij ma dwa końce 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2735
  • 14531
  • 72

@xeth podsumowując FB 3 na dziś to elektroniczny zabytek i powinien być tylko FB10, ten spełnia obecne standardy 😎

• 277
  • 645
  • 2

No generalnie to tak, ten sprzęt działa na 11 letnim procesorze. 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2735
  • 14531
  • 72

@xeth pomysł zrobić i niech Orange wycofa FB3 z obiegu, zdało by się też wycofać FB2 😃

• 277
  • 645
  • 2

No nie aż tak, nie musza go wycofywać i wymieniać no chyba ze komuś już on bardzo przeszkadza, ale ten router nadal jest oferowany dla nowych klientów a to już przegięcie .

Ciekawe czy on nadal jest aktualizowany ?

• 14614
  • 60119
  • 737

Ja uważam, że każdemu wedle potrzeb... 

Jak chcesz mieć cudo, dodatkowo zapłać ( prosto obliczyć koszt i amortyzację sprzętu) i bierz co chcesz... Jeśli zdajesz się na operatora, to dostaniesz wedle przydziału. To tak jak z samochodem. Golas, koszt podstawowy... Wypas, dodatkowe koszty dla kupującego. 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6917
  • 28370
  • 226

@xethnapisał(-a)

...

Ciekawe czy on nadal jest aktualizowany ?

Nie jest. I w sumie to dobrze, patrząc na to co się dzieje po aktualizacji dekoderów...😉

Ale certyfikat mogliby odnowić, jak zapewniali na AMA. A jest nieaktualny nawet na FB6, IIRC.

IMHO standardem powinien być ONT, a płatny wynajem rutera powinien być opcjonalny.  Z tym wsparciem to mity. Znacznie mniej bezawaryjne DSL jakoś działa bez wymuszania modemu operatora, to i FTTH by mogło.