VOIP przez aplikację

ROZWIĄZANE

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9127
  • 37059
  • 313

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3026
  • 14411
  • 133

VOIP przez aplikację

@marson Na stronie nie jest wyszczególniony VoIP w pakietach ze światłowodem. Na pewno dostaniesz taką ofertę?

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 100
  • 319
  • 0

VOIP przez aplikację

@j131napisał(-a)

Dodam do tego co napisałem wtedy, że na dziś najfajniej działa MizuDroid na smartfonach. Można też podłączyć klasyczny telefon analogowy (np. DECT) do FB (mają port Rj11 do tego), lub nabyć bramkę ATA (są względnie tanie na rynku wtórnym), też bez większego problemu da się to skonfigurować. Na PC jakikolwiek klient SIP (na przykład linphone) powinien wystarczyć, ale tego jakoś intensywnie nie testowałem. Wszystko może działać jednocześnie. Można faktycznie prowadzić trzy rozmowy jednocześnie z jednego numeru. No i rozmowy do Stanów są za darmo. Żona co tydzień gdzieś po świecie dzwoni, zwykle do seniorów którzy niekoniecznie ogarniają komunikatory.

@j131  możesz podać wskazówki dla laika, jak skonfigurować tę apkę "MizuDroid"? i którą wybrać, bo Play podaje, jak mi się zdaje dwie różne?

• 9127
  • 37059
  • 313

VOIP przez aplikację

Mogę. Ale wszystko już jest w podlinkowanych wcześniej wątkach. Sprawdź, spróbuj i napisz co nie działa to pomogę.

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 11
  • 45
  • 0

VOIP przez aplikację

Nie rozumiem j131 dlaczego rozpowszechniasz wciąż błędną wiedzę o neofonie płatnym na krajowe komórki. Tylko plan krajowy przy DSL do 80Mb miał płatne krajowe komórki. Światłowód od wielu lat ma plan nielimitowany w standardzie z darmowymi rozmowami krajowymi bez żadnych dopłat. Zerknij sobie w dokument z 2017: https://orange.binaries.pl/bw//20155/0/12566/4b644293-906e-45ae-820b-c7ca23910497.pdf

Wiem bo od początku po przeniesieniu stacjonarnego planu standardowego z miedzi na świałowód zyskałem przez neofon darmowe komórki krajowe i rozmowy międzynarodowe EU na stacjonarne oraz Kanada i USA na stacjonarne i komórki.

• 9127
  • 37059
  • 313

VOIP przez aplikację

Powołujesz się na antyczny dokument z 2017 roku, a kiedy zwarłem umowę w 2021 obowiązywały mnie zapisy z ówczesnej umowy, i tam niestety połączenia na komórki krajowe były płatne, i nadal takie pozostają. W najnowszych ofertach światłowodowych w ogóle nie ma numeru stacjonarnego (VoIP), a w przedłużeniach taryfa nie jest zmieniana - nadal płacę za połączenia na komórki krajowe z numeru VoIP. Tak więc nie rozpowszechniam nieprawdy, jedynie piszę jaka jest stacja u mnie i w aktualnie dostępnych umowach obejmujących VoIP, zgodnie dostępnymi informacjami.

Jeśli ty masz inaczej, to się ciesz, ale nie zarzucaj mi rozpowszechniania nieprawdy.

Dokumentów historycznych dotyczących taryf VoIP jest zresztą więcej, choćby taki:

https://orange.binaries.pl/bw//20155/0/11334/f67349b2-b20e-436e-8966-273fb7046cec.pdf

Niewiele z nich wynika. Trzeba trzymać się zapisów w swojej umowie.

• 11
  • 45
  • 0

VOIP przez aplikację

Również zawarłem przedłużającą umowę 13-04-2023 i mam w standardzie Pl@n nielimitowany Neofon z komórkami w cenie bez żadnych dopłat i nigdy nie widziałem umowy na światłowód w tym okresie bez tego.

• 9127
  • 37059
  • 313

VOIP przez aplikację

To mało widziałeś. Jak mówię: ciesz się, że tak masz ja tak nie mam i nie bylem w stanie tego zmienić przy przedłużeniach, a zapewniam Cię że bardzo się starałem. Jak się uprzesz żeby nie wierzyć, to mogę wyciągnąć jakieś stare bilingi żeby pokazać iż opłaty faktycznie były (i są) naliczane.

• 11
  • 45
  • 0

VOIP przez aplikację

Ciekawsze jest brzmienie nazwy promocji / umowy na której tak ją zawarłeś - możesz podejrzeć na swoim koncie papiery do umowy na czas obecnie nieokreślony. Ja nie mam żadnych flexów, komórek, tylko normalny Światłowód z Neofonem.

• 9127
  • 37059
  • 313

VOIP przez aplikację

Takiej usługi "Światłowód z Neofonem" nie ma już w ofercie od wielu lat. Zawarłem to co oferowali wtedy kiedy oferowali, czyli idiotycznie nazywający się (tu pełna zgoda) pakiet "Love", doskonale sobie z tego zdaję sprawę. Zresztą przedłużyłem go po kilku latach na bezterminowej, właśnie głównie z obawy o stabilność oferty VoIP. Pakietów "love" też już w zasadzie "nie ma", w sensie nie są oferowane dla nowych klientów (chyba został jeszcze "Love mini"). Twórczość marketingowców w zakresie nazewnictwa usług to osobny temat rzeka.

Trzymaj się w każdym razie swojej umowy, bo teraz nowej umowy na światłowód z numerem VoIP (nikt już nie używa nazwy "Neofon", a aplikacja o tej nazwie nie jest już dostępna) nie ma w ofercie (pewnie da się zawrzeć, ale nie bez gimnastyki). To już nie jest kwestia taryf, tylko ewidentnie planów rezygnacji z telefonii stacjonarnej, nawet w technologii VoIP. Nie bez powodu przyjęcie aktualnej oferty na IP TV wymusza rezygnację z telefonu VoIP. Czyli jak byś nagle zapragnął skorzystać z usługi telewizyjnej, to ci ten Neofon wyłączą całkiem.