Uszkodzenie światłowodu? Jak sprawdzic dokładne parametry mojego łącza?

ROZWIĄZANE

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 424
  • 1538
  • 4

Splitter jest w skrzynce lub w teletechnice. On dzieli sygnał żeby sąsiad i ty byś miał internet.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2996
  • 11188
  • 65

@bronzub nie 😃 to miernik mocy. Splitter jest w OPP (optyczny punkt przyłączeniowy) lub w skrzynce rozdzielczej typu MSN a może być nawet w mufie w studni. Różne się stosuje rozwiązania na sieci. O tym decyduje projektant. 

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2593
  • 10063
  • 38

@bronzub , może łatwiej, specjalnie dla Ciebie: to coś podobnego do zwrotnicy. Choć niezupełnie, ale jeżeli wziąć pod uwagę rozdział kierunku w zależności od czasu, co może być całkiem dobre przybliżenie.

• 2157
  • 16474
  • 3

@marder i @pirenej , dziękuję😀 Szczególnie z tą zwrotnicą jest mi bliskie. Czyli to, co u mnie w poprzedniej umowie 10Mb w mieszkaniu z małej, prostokątnej puszeczki wychodziło na tel. stacjonarny i rozgałęzienie do poprzedniego rutera było kolejową zwrotnicą😀 Tak do mnie trzeba mówić, to będę specjalistą od tłumaczeń techniki z polskiego na nasze😀 To dlatego w jednej bliższej puszce na słupie Taurona, gdzie technik coś mówił do mnie o mufie, że czegoś tam nie ma i muszą dospawać, zmusiło go do podłączenia mnie z przeciwnego kierunku😊 Ten zielony miernik, już wiem, "pochwalił" to coś?????, co mi w domu połączył . Więcej mi w głowie nie miga, bo internet śmiga. Poza tym, @pirenej  fajne, żartobliwe wstawki włączasz czasami do różnych dyskusji😀 Pozdrawiam Was obu😊

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2593
  • 10063
  • 38

@bronzub , pamiętam, że kiedyś w pogaduchach wspomniałeś o swojej profesji związanej z koleją żelazną

• 2157
  • 16474
  • 3

@pirenej , pamięć masz dobrą😀 Podziel się swoją wiedzą techniczną tam gdzie pytam o coś, a zpomnę, że jestem zapóźniony technologicznie. Najpierw jednak objaśnij, jak krowie na rowie, albo jak tłumaczą 5G, że to taka autostrada, a nie polna droga z koniami😊 

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2996
  • 11188
  • 65

@bronzub polska nazwa to sprzęgacz optyczny. Resztę doczytasz w necie.

• 2157
  • 16474
  • 3

@marder , już mi koledzy na forum zasugerowali, że nawet AI przekazuje treści nijak mające się do rzeczywistości. nie mówiąc o coraz młodszych pokoleniach, zmieniających i eksperymentujących w necie np. z obierkami (oszkrabinami), czy dorzucających do tiramisu co się chce. Trudno się więc połapać, co jest prawdą, a co fałszem 😀 Prawdę powie ci router i diagnostyka w panelu...tak sądzę😀 A także info z blogu Orange. Tam chyba nie znajdziesz głupot, a co najwyżej ponad miarę markę sieci nr.1...też tak sądzę po Waszych wpisach nt. jakości, prędkości czy rozwiązań, które nie zawsze łączą się w absolutnej prawdzie😀