Uszkodzenie światłowodu? Jak sprawdzic dokładne parametry mojego łącza?

ROZWIĄZANE

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 1846
  • 2682
  • 109

Zaloguj się do Funboxa 192.168.1.1 (login admin i hasło znajdziesz na naklejce na urządzeniu), następnie przejdź w menu do sekcji Ustawienia zaawansowane -> Informacje systemowe. W sekcji FTTH znajdziesz siłę sygnału odbieraną i nadawaną. Ta odbierana nie może być gorsza niż -26 dB(im bliżej zera tym lepiej, przy czym za sygnał bardzo dobry można uznać -17 dB). Moc nadawana jest automatycznie dopasowywana i powinna się mieścić w okolicy -2 dB w zależności od odległości od centrali 🙂

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35094
  • 293

Jeśli wszystko działa, to znaczy że uszkodzenie nie wpływa na jakość połączenia. Nawet jeśliby moc optyczna się zmieniła, to prędkość pozostałaby bez zmian. Podbijam to co napisał @pirenej. Nie ma powodów do paniki.

PS. Jeśli masz wątpliwości, to dobrze jest też zlecić MAXowi diagnostykę połączenia, to wygodnie zrobisz w apce MO.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@rafal1936  a ja poradzę praktycznie: zadzwoń na infolinię i poproś o zrobienie pomiaru systemowego według ID usługi. Tam widać wszystko dokładnie i jeśli będą odstępstwa, to konsultant będzie widział, bo system od razu wykaże alarm.

To najpewniejsze, bo parametry techniczne łączą mieszczą się w jakichś dolnych i górnych granicach i samemu nawet widząc je w menu modemu trzeba umieć je odczytać 

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 21
  • 65
  • 0

Proszę zobaczyć. Nie ma u mnie pozycji siła sygnału ani niczego w tym stylu. 

Screenshot_2025-09-29-23-07-01-547_com.android.chrome (1).jpg

• 8678
  • 35094
  • 293

Jak wygląda Funbox? Możesz zrobić jego zdjęcie, razem z kabelkami które z niego wychodzą?

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 21
  • 65
  • 0

Jest to funbox 6

IMG_20250929_231446.jpg

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 1846
  • 2682
  • 109

Czyli światłowód dochodzi do zewnętrznego urządzenia ONT. W tym przypadku nie sprawdzisz siły sygnału przez FB i pozostaje infolinia lub samodzielna diagnostyka w aplikacji.
Poprzednicy mają rację, że siła sygnału nie wpływa na prędkość usługi. W skrajnych przypadkach(kiedy parametry wychodzą poza normy) po prostu mogą być przerwy w działaniu co najwyżej. Jak działa nie przejmowałbym się.

• 8678
  • 35094
  • 293

@rafal1936, Dzięki - to wyjaśnia brak opcji.
Ten czarny kabel wychodzący z ETH1 musi na drugim końcu wchodzić do małej skrzyneczki, do której dopiero podpięty jest kabel optyczny. Jeśli takiej skrzyneczki nie masz na posesji, to jest to bardzo dziwne, ale nie masz też kabla światłowodowego. Światłowód u ciebie kończy się w tej skrzyneczce do której prowadzi ten czarny kabel wychodzący z ETH1. Ta skrzyneczka to terminal optyczny czyli ONT. Moce optyczne tylko na niej można sprawdzić, ale do tych danych dostęp ma tylko Operator.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2593
  • 10063
  • 38

@rafal1936napisał(-a)

Jest to funbox 6

jeżeli jest to na sieci orange, czyli ont też od orange, to jeżeli tak się upierasz żeby zobaczyć dB, możesz przepiąć patchcord bezpośrednio do funboksa, przynajmniej na czas pomiaru. Ja bym nie mitrężył, bo szkoda czasu, ale jeżeli taką masz pasję, Twoja pasja.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2997
  • 11193
  • 65

@rafal1936 zrób zdjęcie miejsca które przygniotłeś. Zobaczę jak to wygląda. Tylko było przyciśnięcie czy wyginałeś go?