Nie można wyświetlić tego widżeta.

Telia - problemy z pingiem

Anonim

Nie dotyczy

Re: Telia - problemy z pingiem

Jak ma, być rachunek kosztów to po co Orange się tak reklamuje co kilka minut w mediach i nie tylko tez kosztem innych osób chyba wiesz, o czym pisze? 

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32846
  • 39288
  • 1394

Każdy w reklamie przedstawia się z najlepszej strony. Jeśli uważasz że któreś określenia są użyte nieprawdziwe można zgłosić skargę m.in. tu https://www.radareklamy.pl/zloz-skarge

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 621
  • 618
  • 2

@Piotrekk85moje pytania są kierowane do Ciebie z prostej przyczyny: jako jedyny odpowiadasz w imieniu Orange. Jeśli nie wiesz, to napisz: nie mam pojęcia co z tym problemem zrobi- robi  Orange. Przekaże sprawę do lepiej poinformowanych.

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32846
  • 39288
  • 1394

Nigdzie nie odpisuję w imieniu Orange. Więc skorzystaj z ostatniej opcji.

• 621
  • 618
  • 2

@Piotrekk85Myślałem,że będziesz taki uprzejmy i przekażesz tę sprawę dalej.

Anonim

Nie dotyczy

@ktosnapisał(-a)

Dobry 🙂 Moje 5gr. Dwa tygodnie poza domem. Wracam, siadam, chcę pograć, godz 12 i jak była kaszana tak jest dalej. Zero naprawy, zero poprawy. Później powiedzą, że mają przeciążoną sieć. Trzeba było mieć mniej klientów i stabilniejsze łącza.
Masz zamiar jakoś na to zareagować?  @HypsteRT Czy mam dalej dzwonić i słuchać, że macie przeciążoną sieć, a pozyskujecie nowych klientów. 🙂
#NOTOK
92.223.22.106
trasa.png

@ktoś Ping do 92.223.22.106 też możesz zobaczyć @Kierus57 

Przechwytywanie.PNG

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 541
  • 204
  • 0

Panowie, fakty są takie że Orange ma dobry ping do niektórych regionów a do innych tragiczny przez właśnie dziwny routing. Poprawili parę rzeczy, niby jest lepiej ale nadal kręci trasą.

Z chorobą jest tak że jak wcześniej człowiek wykryje to szybciej się z nią upora, a jak później to będzie się męczyć i długi czas wracać do zdrowia. Tak samo w Orange. Trasy sa fatalne od dawna, a teraz chyba zaczęli coś działać dopiero, więc tych złych tras się namnożyło, pozmieniał się routing itp itd więc ciężko to teraz załatać. Cośtam robią żeby poprawić ping ale nie zawsze wychodzi dobrze. Jak walka z rakiem i jego przerzutami.

@Zimny1233Ja miałem Orange vdsl do 80mb (zawsze było 20 i tak) i powiem Ci że to był najgorszy net jaki miałem. Głównie jeśli chodzi o gry, 20mb jeszcze uszło, ale np twitch zacinał, youtube często, a żeby w coś pograć to musiałeś mieć końskie zdrowie bo takie lagi że człowiekowi się w głowie kołowalo po 1-2h rozgrywki. Jeśli chodzi o vdsl Orange to obojętnie jaki internet od innego dostawcy będzie lepszy. Jeśli chodzi o światłowód Orange - jest lepiej, stabilne prędkości ale nadal w kontekście gier jest jedna duża niewiadoma. Niby mniejszy ping, niby mniejsze przeciążenia ale poprzez fatalne trasy Orange ich internet do gier jest dyskusyjny.

W skrócie - vdsl Orange jest gorsze niż np Vectra czy jakikolwiek inny net, ale światłowód > Vectra. Przynajmniej u mnie w mieście.

• 621
  • 618
  • 2

@Banan922dzięki za informacje. Jeśli jesteś w temacie, to co może z punktu widzenia technicznego zrobić Orange dla poprawy pingu? Tylko zmienić trasy? Czy jest to możliwe biorąc pod uwagę Telię? Czy można usprawnić/zmienić cokolwiek w Telii? @ktos jakieś rady?

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 541
  • 204
  • 0

@Kierus57  Wiele razy pisałem że Orange ma fatalne trasy właśnie ze względu na telię. Telia daje jakość tylko sobie kosztem innych dostawców. W Szwecji Telia jest sporym dostawcą internetu i pingi mają super, strat pakietów prawie w ogóle nie ma, a jak są to minimalne i rzadko. Znam osobę co ma od nich neta w Szwecji i nie narzeka. Trasy też dobre. Kiedyś myślałem że tylko Orange ma tak duże problemy z telią, ale jednak nie, inni dostawcy też mają, ale głównie w Polsce. W innych krajach jest lepiej. Być może telia upatrzyła sobie Polskę jako główne miejsce na cięcie kosztów 😄

Poza tym nawet jeśli trasa jest dobra to i tak ping jest o 10-15-20 ms większy niż powinien być. Nie zawsze, ale często. Cóż, pisałem również że jeśli Orange nie zmieni węzła albo nie przeprowadzi z telią męskiej rozmowy to nie będzie siecią nr 1. Nawet za 10 lat będziemy widzieć posty jak : ''Mam internet 5gb super hiper światłowód 2.0 od Orange ale packetloss w telii nawet 15%'' .... 🙂

Telia jeśli chce to umie i może. Problem w tym że nie chce. Jak nie wiemy o co chodzi - chodzi o pieniądze.

Pracuję w Orange
  • 358
  • 508
  • 25

@Piotrekk85 Podbijam pytanie

@Kierus57napisał(-a)

@Piotrekk85cyt: " Kolejna kwestia to blokowanie użytkowników za nadużycia których w Orange wg mojej wiedzy nie ma." czy możesz to bliżej wyjaśnić, o jakich nadużyciach piszesz?