Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Starania o światłowód? Czy warto?

Azure
Poziom 16, Badacz Przestworzy

Witam, jestem zainteresowany internetem Orange Światłowód do 600mb/s + Telefon + Telewizja. Problem jest tylko taki że w moim mieście jeszcze światłowód nie zawitał, a przy kontakcie z Orange powiedziano mi że nie planuje się budowy światłowodu w najbliższym czasie.  Drugi konsultant na chacie powiedział mi że w sprawach zainteresowania światłowodem trzeba dzwonić do BOK. I teraz takie pytanie, czy jest w ogóle szansa na ten światłowód, warto tam dzwonić? Mieszkam w domku jednorodzinnym.

11 ODPOW. 11
Misiek62
Poziom 37, Nawigator Galaktyczny

@Azure

Tak na poważnie, to zależy do czego ten internet ma służyć... Jeżeli chodzi o "zwykłe" korzystanie, nie w jakichś popularnych grach sieciowych, na zagranicznych serwerach... bo wielu użytkowników internetu od Orange skarży się na problemy z transferem, pingami itd. - właśnie w grach, gdzie te parametry mają duże znaczenie... to chyba, jak dla mnie, warto mieć możliwie najszybszy internet. Niestety nie odpowiem Ci jakie są szanse na uzyskanie informacji, a tym bardziej skłonienie Orange, żeby z budową sieci oraz instalacją przyłączy końcowych zeszli do domków jednorodzinnych... tym bardziej że nie wskazujesz jaka miejscowość wchodzi w grę. Ja co do tego jestem sceptyczny, a mieszkam w domu, w małym miasteczku, chociaż sieć telefoniczną mamy skanalizowaną... poczekam.

Co do zgłoszenia, jest nawet specjalna strona do "zgłaszania" wniosków o budowę/instalację... ale chwilowo nie pamietam adresu... jak odszukam to uzupełnię.

Azure

Wiadomość zawiera hiperłącze

Misiek62 napisał(-a):

@Azure

Tak na poważnie, to zależy do czego ten internet ma służyć... Jeżeli chodzi o "zwykłe" korzystanie, nie w jakichś popularnych grach sieciowych, na zagranicznych serwerach... bo wielu użytkowników internetu od Orange skarży się na problemy z transferem, pingami itd. - właśnie w grach, gdzie te parametry mają duże znaczenie... to chyba, jak dla mnie, warto mieć możliwie najszybszy internet. Niestety nie odpowiem Ci jakie są szanse na uzyskanie informacji, a tym bardziej skłonienie Orange, żeby z budową sieci oraz instalacją przyłączy końcowych zeszli do domków jednorodzinnych... tym bardziej że nie wskazujesz jaka miejscowość wchodzi w grę. Ja co do tego jestem sceptyczny, a mieszkam w domu, w małym miasteczku, chociaż sieć telefoniczną mamy skanalizowaną... poczekam.

Co do zgłoszenia, jest nawet specjalna strona do "zgłaszania" wniosków o budowę/instalację... ale chwilowo nie pamietam adresu... jak odszukam to uzupełnię.

Też mam sieć telefoniczną skanalizowaną. Miasto to Ruda Śląska. Jak znajdziesz stronę to podaj, będę bardzo wdzięczny.

Mikołaj
Poziom 47, Zespół Nasz Orange

To może ja podrzucę link. Bardzo szczęśliwy mężczyzna

Azure

Mikołaj napisał(-a):

Tylko pytanie ile osób potrzeba...

Misiek62

Mikołaj napisał(-a):

Dzięki @Mikołaj nie chciałem nikogo "wywoływać" a potem oderwały mnie inne sprawy... 

ważne że założyciel tematu dostał to co zapowiedziałem... 

Odnosząc się do pytania @Azure, mamy prośbę Emotikon: Mrugający może ktoś z ekipy NO roześle wici po firmie i uzyska jakieś budujące informacje, o zamierzeniach wykorzystania istniejących kanalizacji w średnich i małych miasteczkach. Info, czy są jakieś wskaźniki "zainteresowania", które skłonią dział inwestycji do wybrania danego obszaru i ujęcia w planach budowy światłowodu i nam je przekażecie. Emotikon: Bardzo szczęśliwy

-brtk-
Poziom 28, Znawca Przestworzy

Takie starania nic nie dają w orange. Dwa lata temu napisałem do Orange i do UPC czy nie chcą do nas wejść, Orange ze światlem, a UPC po koncentryku. Orange odpisało, że nic nie planują a UPC zaczęło robić wywiad środowiskowy. UPC zagościło u mnie w grudniu 2016r, a Orange, gdzie ma światło 500-600m dalej, nie dościągnęło do nas światła. Klienci zaczynają od nich uciekać do UPC, w tym i ja to zrobiłem. Dodam, że w mojej okolicy wszyscy prawie korzystają z Orange, więc nie rozumiem ich. Ja mieszkam w bloku ok. 60 mieszkan, obok też jest drugi blok i jakieś osiedle domków jednorodzinnych.. A co ciekawe, UPC ciągnęło światło kanałami Orange, a Orange zamiast to zrobić, to teraz tracą klientów.

Highlighted
Stefan
Poziom 8, Zwiadowca Przestworzy

Warto sie zastanowic przedewszystkim czy taka predkosc jest wogole potrzebna bo tak naprawde 100 to i tak sporo a trzeba pamietac ze jesli bedziesz korzystac przez wi-fi to z 600M/bs moze zrobic sie zaledwie 45 M/bs taka przynajmiej wychodzi srednia na laptopach chyba ze to apple albo macbook w nowszych wychodzi okolo 150/200 M/bs

Buchel
Poziom 11, Tropiciel Przestworzy

U mamy mam zainstalowany światłowód 100Mbps z Orange (oferta Love) z Modem FunBox 3.0, WiFi teoretycznie do 600Mbps. W całym mieszkaniu na telefonie piękny transfer (speedtest.net) 100/10Mbps. @Stefan zgadza się - jest to telefon Apple. Emotikon: Mrugający

Misiek62

Stefan napisał(-a):

Warto sie zastanowic przedewszystkim czy taka predkosc jest wogole potrzebna bo tak naprawde 100 to i tak sporo a trzeba pamietac ze jesli bedziesz korzystac przez wi-fi to z 600M/bs moze zrobic sie zaledwie 45 M/bs taka przynajmiej wychodzi srednia na laptopach chyba ze to apple albo macbook w nowszych wychodzi okolo 150/200 M/bs

@Stefan to co efektywnie będziesz mieć na urządzeniu zależy od klasy kart sieciowej. Jeśli nie pomylę to tylko klasy AC daje szanse na maksymalną przepustowość.