@SamotnickPotwierdzam. Osłona i izolacja skrętki wylazły z wtyczki. Może i pary są ok, bo inaczej przy Gbeth by nie działało, ale niewiele brakuje do uszkodzenia...Mam alergię na takie widoki
@agat13 według mnie to raczej gniazdo wylazło z obudowy w ścianie (ale mogę się mylić gdyż zdjęcie słabej jakości), tak czy inaczej jeszcze trochę i awaria gotowa
@slav72 może troszkę lepiej u mnie widać, że wtyk siedzi w gniazdku, a tylko izolacja ściągnięta i żyły wylazły przez ciągnięcie kabla ze strony modemu/adaptera . Nie zmienia to faktu kiepskiego widoku
@LinkinBart W rewanżu za zdjęcia możesz poradzić sąsiadce aby sprawdziła czy ma prędkości zgodne z umową. Można to zrobić z poziomu FunBoxa. Gniazdo jest do poprawy. Pytanie w czyjej jest to gestii. Możesz zapytać technika podczas instalacji.
Właśnie chcę pokazać technikom żeby wiedzieli jak inni to podłączali żeby szybciej poszło i od razu zapytam co poradzić na to sąsiadce
@LinkinBart. Jeśli budynek posiada okablowanie strukturalne po skrętce a kable z mieszkań schodzą się do punktu styku z siecią Orange to firma stosuje wówczas media- konwertery. Co prawda z dużą niechecią i w małym zakresie. Z definicji sieć FTTH jest siecią pasywną i nie wymaga po drodze do abonenta dodatkowych urządzeń ani zasilania. W przypadku Twojego bloku trzeba te konwertery gdzieś umieścić i zasilić. Jeśli nic się nie zmieniło w podejściu do tematu to tak właśnie Cię podłączą. Jeśli jednak odeszli od tego rozwiązania to klasycznie Cię zbędą brakiem możliwości technicznych.
Dzięki za wyjaśnienie tego.
W sumie zdziwiłbym się jakby nie mogli zamontować z powodów "technicznych", w końcu całe moje osiedle ma taki sam sposób na podłączanie internetu i nigdy nie było innego. Na logikę jakby wiedzieli że jest brak możliwości technicznych to by tego nie oferowali, chociaż duże firmy różnie działają
Sprzedawca chce sprzedać.
Monter stwierdza BMT.
Ale nie martw się. Będzie dobrze.
... a monter chce zarobić, ale się nie narobić. Czasami lepiej walnąć BMT niż zacząć grzebać
Przeważnie monter ma okienko 2 godzinne na instalacje.
@marder nie media konwertery, tylko ONT i nie z dużą niechęcią, bo w znamienitej większości budynków, które uzyskały pozwolenie na budowę przed 22 listopada 2012 roku, to miedź jest podstawowym medium, a wspólnoty niechętnie zgadzają się na prowadzenie instalacji natynkowo w klatce (i mają do tego prawo, dopóki obecne przepisy nie ulegną zmianie). Z definicji to GPON jest siecią pasywną, a FTTH może być realizowane w różnych technologiach, niekoniecznie pasywnej. ONT umieszcza się w szafce, w której znajduje się główne przyłącze światłowodowe, a zasila z lokalu abonenta przez POE injector. Proste, dobrze znane, trzeba się tylko przygotować wyposażając w odpowiednie urządzenia, ale jeśli dana lokalizacja jest w całości realizowana w jeden sposób, to dla firmy znającej teren nie będzie to żadnym zaskoczeniem, ani pretekstem do BMT (odrzucamy sytuacje, w których uszkodzone jest połączenie między lokalem, a przyłączem).