- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Sesja PPP – restart sesji połączenia z internetem co 22/24 godziny
Nie rozumiem technicznego sensu resetowania tej sesji w przypadku FTTH. Nie możecie zrobić tak jak, to mają kablówki? Sesja potrafi miesiącami wisieć (dzięki czemu nic nie przerywa pobierania, nie generuje powiadomień z monitoringu) i nie mają z tym problemu. Nawet jak prądu zbraknie, to dostaję ten sam IP.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ja lubię gdy firma daje mi możliwość wyboru, czy chcę być chroniony (reset sesji ppp) czy jednak nie, i jestem świadomy ryzyka.
W obecnej konfiguracji nie sprawia mi problemu reset sesji.. bo i tak się muszę tunelować aby mieć "normalny internet" 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Odpowiadając zbiorczo na 3 wczorajsze posty.
To nie jest problem, żeby zrobić to tak jak odnosicie do przykładów kablówek. Restart sesji z jednoczesną zmianą adresu IP jest jednym ale nie jedynym z elementów bezpieczeństwa naszych użytkowników. Ponad to dodatkowym zabezpieczeniem jest Cybaertarcza + oczywiście inne mechanizmy zabezpieczeń po stronie systemów dziedzinowych.
Restart sesji i adresacja IP to dwa osobne wątki. Na razie analizujemy temat samego restartu sesji i Waszych opinii na ten temat, może na początek nie sesja "w nieskończoność", ale na jakiś znacznie dłuższy okres i na wybranym typie usługi.
Jeżeli wszystko będzie ok wraz z bezpieczeństwem naszych użytkowników, to wówczas będzie w kolejnym kroku ponownie wydłużać, może i w nieskończoność.
Takiej zmiany nie robi się niestety z dnia na dzień, bo wymaga to modyfikacji kilku systemów, no i oczywiście znacznych inwestycji.
Dlatego na początku tej drogi chcielibyśmy mieć Wasze opinie czy rzeczywiście problem jest na tyle uciążliwy, że należy się nim priorytetowo zająć.
Miłego weekendu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@HypsteRTo! Jeśli potrzebujecie "niezależnych testerów" opisanego przez Ciebie rozwiązania na usłudze Światłowód 1 Gbps to możecie na mnie (nas) liczyć 🙂 i trzymamy kciuki za jak najszybszą, pozytywną implementację 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dziękuję! Jesteśmy na razie na początku drogi, więc też musicie się trochę uzbroić w cierpliwość....
Miłego weekendu
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jeśli mam być szczery, to bardziej mnie interesuje peering z PLIXem czy innym Warszawskim węzłem niż dyskutowanie o rozłączaniu sesji. Jedno i drugie jest problemem, z czego to pierwsze mega. Ale przez skostniałość pomarańczy nie liczyłbym tutaj na jakiekolwiek zmiany.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Już kilka razy trafiło się mi rozłączenie sesji w trakcie oglądania przez internet, trzeba czekać 30 sek aby ponownie dalej można było oglądać transmisję na żywo, trochę to wkurzające.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@kamcio2603napisał(-a)Jeśli mam być szczery, to bardziej mnie interesuje peering z PLIXem czy innym Warszawskim węzłem niż dyskutowanie o rozłączaniu sesji. Jedno i drugie jest problemem, z czego to pierwsze mega. Ale przez skostniałość pomarańczy nie liczyłbym tutaj na jakiekolwiek zmiany.
Ta sprawa jest poruszana w innym temacie i fajnie jakbyś nie zaśmiecał tego wątku, który jest o czym innym.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzisiaj np. grałem w PUBG i oczywiście musiało się zmienić IP w kluczowym momencie rozgrywki.
Mam nadzieję, że po dodaniu /ipv6 do loginu już coś takiego nie będzie się działo, a to kolejna przesłanka, poza routingiem, do rezygnacji z waszych usług. Już wam daruję ten beznadziejny routing jeśli chociaż zrobicie tak, jak ma dostępne u mnie UPC - sesja bez problemu jest kilka lat nawet.