- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Rozłączanie się internetu na kilka sekund
Witam.
Od jakichś 2-3tygodni mam problem. Mianowicie, internet co jakiś czas rozłącza się na dosłownie kilka sekund. Zaobserwowałem to na komputerze, do którego internet idzie po kablu. Router to funbox 2.0. Wcześniej nie było takich problemów. To rozłączanie się występuje średnio 2 razy w ciągu godziny.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@barcelonafc5 Zaloguj się do routera - 192.168.1.1 i wejdź w zaawansowane -> informacje systemowe -> DSL. Tam sprawdzisz liczbę błędów na linii, podziel się :).
Następnie profilaktycznie zresetuj router spinaczem i sprawdź czy pomogło.
Generalnie przyczyn jest dużo, ale główne to:
kiepska linia
uszkodzony router
twój komputer i/lub karta sieciowa.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- jakość linii (błędy)
- 2.8liczba sekund z błędami (ES) w trakcie pobierania (od momentu ostatniej synchronizacji)0
- 2.9Sekundy z poważnymi błędami (SES) w trakcie pobierania (od momentu ostatniej synchronizacji) 0
Takie coś mi wyskakuje. Reset zrobiłem z poziomu strony www, nic nie pomogło
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@barcelonafc5 W takim razie proponuję przeinstalować system operacyjny w komputerze, może coś się zalęgło. To jest problem z gatunku tych trudnych do rozwiązania, ponieważ przyczyn może być mnóstwo 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@barcelonafc5 sprawdź jeszcze, jakie kontrolki się świecą, kolory, miganie, na FunBox-ie w trakcie korzystania z internetu jak nastąpi rozłączenie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@barcelonafc5napisał(-a)
jakość linii (błędy) 2.8liczba sekund z błędami (ES) w trakcie pobierania (od momentu ostatniej synchronizacji)0 2.9Sekundy z poważnymi błędami (SES) w trakcie pobierania (od momentu ostatniej synchronizacji) 0Takie coś mi wyskakuje. Reset zrobiłem z poziomu strony www, nic nie pomogło
A te statystyki są po jakim czasie działania routera? Bo 0 błędów to jest bardzo dobrze, chyba, że podałeś statystyki zaraz po restarcie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ketrasaArtur Nie jestem w stanie tego sprawdzić, bo wywala na dosłownie kilka sekund, a router jest piętro wyżej i nie jestem w stanie go przenieść. Ale wywala wystarczająco by skutecznie przeszkadzać mi w pracy.
@-brtk- Statystyki są może po 30minutach działania routera. Lecz po jakichś 22godzinach mam już taką informację:
- 2.8liczba sekund z błędami (ES) w trakcie pobierania (od momentu ostatniej synchronizacji)33
- 2.9Sekundy z poważnymi błędami (SES) w trakcie pobierania (od momentu ostatniej synchronizac
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
33 ES po 22h też jest bardzo ok. Niestety uciales błędy SES, jak jest 0, to też jest ok. Ciężko stwierdzić coś, musisz zobaczyć jak te rozłączenia wpływają na router, czy czas synchronizacji wtedy się nie restartuje itp.
I w ogóle, po co restartujesz router?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@-brtk- , tak, w tym drugim było zero błędów. Resetowałem router wczoraj, by sprawdzić czy to coś pomoże na mój problem - oczywiście nie pomogło. Nie jestem w stanie zobaczyć co się dzieje z routerem w momencie wywalenia internetu. Jest piętro wyżej i nie jestem w stanie go przenieść. A dzieje się to przez dosłownie kilka , góra kilkanaście sekund.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Sprawdzałeś na innym urządzeniu?
- « Poprzedni
-