- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Rozłączanie internetu, spadek upload
@Kamas21 Prawdopodobnie były jakieś problemy techniczne i np wymieniono kartę na węźle (było więcej reklamacji i zrobili analizę zbiorową i uszkodzenie masowe). Sama z siebie linia się nie naprawi 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Mam nadzieję, że to koniec problemów i faktycznie coś tam było nie tak z linią i już to naprawili. Będę monitorował parametry i dam jeszcze znać co i jak, i czy wszystko w porządku.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Po północy mogą być prowadzone prace planowe to na to nie patrz. Jeśli w ciągu dnia wszystko hula to nic tylko się cieszyć.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak na razie wszystko ok, bez rozłączeń, na parametrach sprzed wystąpienia problemów. Będę kontrolował, dam jeszcze znać za parę dni czy wszystko w porządku.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Sytuacja z ostatnich dni wygląda tak, że praktycznie codziennie (poza wczorajszą nocą) około godziny 00:38-00:39, następuję zerwanie połączenia i ponowne łapanie synchronizacji. Za każdym ponownym łapaniem synchronizacji pojawia się ok.11błedów ses (potem przez cały dzień nie występują), błędy es w ciągu dnia jakoś się specjalnie nie mnożyły, mniej więcej było to tyle ile bywało dawniej. Jeśli idzie o parametry internetu to wszystko utrzymywało się przez te dni na poziomie 68mb/s i 8,5mb/s, i ok.9db margines szumu.
Jednak po dzisiejszym kolejnym nocnym rozłączeniu (wczoraj tak jak pisałem nie rozłączyło), parametry uległy zmianie. Pojawił się spadek download do 52mb/s, natomiast upload został utrzymany, wzrósł też margines szumu do 10db Pojawiło się bardzo dużo błędów ses od wczoraj, wydaje mi się, ze doszło około 80takich błędów (jednak wydaje sie, że te błędy pojawiają się w momencie łapania synchronizacji, potem gdy sprawdzam w ciągu dnia, to się nie pojawiają nowe), sporo też przyrosło błędów es.
Nie wiem za bardzo co o tym myśleć. Te rozłączenia wyglądają na planowane, od środy codziennie (z wyjątkiem soboty) rozłącza pół godziny po północy praktycznie o tej samej godzinie (dodam, że potem przez cały dzień nic się nie dzieje z połączeniem, nie ma żadnego zerwania itp.) Jednak o ile w poprzedni dni parametry się nie zmieniały, tak dziś znowu spadek i sporo błędów ses podczas łapania połączenia. Gdyby problemem był funbox, to pewnie rozłączenia byłyby częstsze o różnych porach dnia itp., więc chyba nie tu leży problem. Z drugiej strony jeśli sa jakieś problemy z linią, to czy też nie byłoby tak, że te rozłączenia byłyby o róznych godzinach, a poważniejsze błędy ses pojawiałyby się w ciągu dnia, a nie tylko w momencie łapania synchronizacji? (dodam, ze dawniej podczas łapania połączenia błędy ses się nie pojawiały, tak jak pojawiają się aktualnie). Więc już sam nie mam pojęcia gdzie może być problem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Kamas21 problem jest na centrali. Nie widzę innej możliwości. O tej samej porze są wpisane jakieś działania na DSLAM-ie i dlatego rozłącza. Wersja, że to linia czy modwm jest nieprawdopodobna wręcz jeśli chodzi o powtarzalność. Wskazują na to błędy
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Kamas21 Oczywiście jest zawsze jakaś szansa na Archiwum X...
Spotkałem się z przypadkiem, że włączanie latarni na ulicy wyłączało neostradę, mróz po zmroku robił zwarcie ma kablu w rurze HDPE, a monitor odcinał interkom w Panasonicu 3250...to zaś prosto jest wyeliminować, gdy służby techniczne sprawdzą na dwóch portach obok Twojego czy również tracą synchronizację
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Teraz przez tych parę godzin zaledwie parę błędów es, żadnych ses, nic nie rozłączyło, spadł trochę margines szumu do zwykłego poziomu. Ciekaw jestem czy dzisiaj też znowu rozłączy. Dla mnie jest to bardzo dziwne. Parę miesięcy było ok, potem te nagłe rozłączenia od których zacząłem ten temat, spadek upload, kilka dni nie przerywało z gorszymi parametrami, potem nocne zerwanie połączenia, powrót do dawnych prędkości i co noc rozłączanie o tej samej godzinie, aż wreszcie dzisiejszy spadek. I z obserwacji wynika, że każda próba złapania synchronizacji wiąże się z pojawieniem błędów ses.
Latarnie w pobliżu włączają się dużo wcześniej niż po północy, więc to chyba też odpada, chyba że coś innego mogłoby powodować takie problemy. Tu regularność synchronizacji jest dokładna praktycznie co do minuty, zawsze 00:38 lub 00:39.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Kamas21cykliczne przeładowanie softu na wyposażeniu... Tylko czemu wtedy? Dziwne
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Kamas21 Pozostaje Ci tylko zgłoszenie usterki. Operator na centrali sprawdzi co się dzieje na twoim wyposażeniu i ewentualnie przerzucą Cię na inny port albo wymienią kartę. Może być też tak że ktoś ustawił cykliczne przeładowanie procesora bo coś robił na centrali a później zapomniał to odhaczyć.