Quo vadis FTTH od Orange , czyli krótka historia łącza lub też wiatr zmian

ROZWIĄZANE

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4186
  • 20310
  • 102

Quo vadis FTTH od Orange , czyli krótka historia łącza lub też wiatr zmian.

To zapytam inaczej. Te 200Mbps masz bezpośrednio po restarcie routera? Czy zauważasz spadek transferu np. po dłuższym uptime? Próbowałeś przejść np ipv4 only, aby wywalić jeden NAT ? No chyba , że do życia potrzebujesz ip6? I czy net masz infrastrukturze Orange, SI czy innego dostawcy? Być może już o tym pisałeś, ale wątek jest tak długi, że ciężko się przekopać 🙂

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3127
  • 15110
  • 141

@Milles Możesz pokazać skąd masz niezadowalające transfery? Może my spróbujemy porównać.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9739
  • 40552
  • 336

@Millesnapisał(-a)

...

PS. @j131 ciekawym jak wyglądają testy sondy UKE z twojego LANu, zatem możesz je udostępnić to będę wdzięczny.

...

Też jestem ciekaw wielu rzeczy o Twoim LAN i specyficznie o nie spytałem. Olałeś mnie więc czemu miałbym zaspokajać Twoją ciekawość?

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 25
  • 65
  • 0

Szanowni!

Zatem tak:

-internet na infrastrukturze Orange - od samego początku , czyli coś koło 10 lat

- Funbox 3 - "odptaszkowane wymuś połączenie IPv4"

- Funbox 3 - wszystkie urządzenia sieci z IPv4

- DNS domyślne Orange

- download  - "szarpany" i powolnyspadek prędkości z ca  638 mbps 21.07.26 01:33:14 do 0 mbps 21.07.26 12:38:37

Jakoś koło tej pory zadzwoniłem do BOK gdzie powiedziano mi,że wszystko jest OK.

W tej chwili 740 mbps o godz. 20:16:06

Funbox restartowany 2 lub trzykrotnie - przed telefonem do BOK

Test to speedtest ( speedstest-cli) w Home Assistant OS w standardowych ustawieniach.

No i tyle.

@j131  uprzejmie dziękuję , już nie jestem ciekaw.Zechciej  zatem nie zawracać sobie sobie głowy moją prośbą.

Kłoni się

Milles

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2419
  • 11220
  • 74

@Milles  ale Ty masz jakiś konkretny problem, czy tylko wynik speed test Ci się nie podoba?

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3127
  • 15110
  • 141

@Milles Skoro nie korzystasz z IPv6 to spokojnie możesz usunąć z loginu końcówkę /ipv6 (jeżeli tam jest) i zaptaszyć wymuszenie połączenia tylko IPv4. W ten sposób pozbędziesz się CGNAT, który może coś Ci bruździć. Od dzisiaj mam 1Gbps na FB3 i kilka pomiarów z wykorzystaniem speedtest-cli (co godzinę z RPi 4) do serwera w Warszawie (z Warszawy) wykazało pełną dostępną prędkość.

• 25
  • 65
  • 0

Szanowni!

Nie mam ( i nie miałem w loginie IPv6).IPv4 zaptaszone w FB3(już o tym pisałem).Testy też z Warszawy.

Co do samego łącza( a raczej jego jakości) to ten problem ma dwa aspekty. Pierwszy, czysto użytkowy, czyli przycinająca sie IPTv, przycinający się streaming Tidal HiFi, problemy z grami on line itp itd .

Drugi to kwestia umowy - też już o tym pisałem. Orange nie działa charytatywnie/darmowo. Zawarliśmy z nim umowę w której zaoferowano nam usługę określonej jakości w zamian za stałą i terminową opłatę.

My  (czyli Moja Miła i ja) się z niej wywiązujemy, płacąc usługodawcy , to co się mu należy. ISP świadczący tę usługę raczej nie ( oczywiście z mojego punktu widzenia).

By nie być gołosłownym, trochę danych z dzisiejszego poranka.

Kłoni się 

Milles

HA_Speed_22lip26.pngCloudflare_Speed_22lip26.png

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2419
  • 11220
  • 74

@Milles  to są testy z komputerem podpiętego kablem do Funboxa?

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4186
  • 20310
  • 102

Nagraj może telefonem krótki film, jak tnie CI telewizję i prześlij do BOK. Myślę, że infolinia poda Ci maila, na który można przesłać krótkie nagranie. Opisz dokładnie, że w chwili przycięć dekoder połączony  był LANem. Nie jestem tylko pewny , co do protokołu IPTV. Bo jeżeli  masz unicast'em to  transfer jest współdzielony  z całą siecią i w tym przypadku dodaj info, że nie katujesz  co chwilę sieci speed testami . 

• 25
  • 65
  • 0

Szanowni!

Tak , urządzenie podpięte dobrej jakości kablem bezpośrednio do FB3.

Kłoni się

Milles