Przedłużona Umowa z 300Mb/s na 1Gb/s - Problem z prędkością

ROZWIĄZANE

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 5
  • 24
  • 0

Dzień dobry, na wstępie chciałbym się przywitać z szanownymi użytkownikami tego forum.

Dwa tygodnie temu przedłużyłem umowę z 300Mb/s na 1Gb/s, niestety mam problem z prędkością,

gdyż do dnia dzisiejszego internet działa z prędkością 300/50Mb/s, tak jakby nie zostały zaktualizowane parametry łącza od Orange. Problem również nie leży u mnie bo karty sieciowe w komputerach obsługują 1Gb/s a wszystkie przewody są Kat.6 - Funbox 6 mam połączony z ONT zewnętrznym. Pisałem w tej sprawie na czacie Orange, ale otrzymywałem odpowiedzi, w stylu "resetu urządzeń". Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem oraz po jakim czasie po przejściu z mniejszej na większą prędkość internet został przyspieszony?

Pozdrawiam

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15596
  • 64177
  • 825

@Steven232  masz prawdopodobnie nie zmieniona prędkość przypisaną do loginu Neostrady.

Zgłoś to na infolinii, bo konsultanci widzą rzeczywiste wartości prędkości usługi. Zgłoszą to do odpowiedniego działu jako problem techniczny po stronie bazy danych Operatora.

Druga możliwością jest przycinanie opcji prędkości na sprzęcie sieciowym  ( skoro ONT, to może być infrastruktura obcego/innego operatora

To i tak musisz zgłosić na infolinię 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

28 ODPOW. 28

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2398
  • 10489
  • 94

Sprawdź w umowie ale prędkość powinna zostać zwiększona właściwie tego samego dnia od kiedy umowa została podpisana. 

Robiłeś restart Funboxa? Nie reset. Wyłącz i włącz zasilanie Funboxa, niech się uruchomi ponownie i wykona synchronizację. 

Kiedy zmieni się prędkość mojego internetu domowego?

• Jeśli będzie to zmiana prędkości w górę - do 48h od podpisania aneksu do umowy
  • Jeśli będzie to zmiana prędkości w dół - do 48h od podpisania aneksu do umowy

Zmiana prędkości internetu domowego w ramach tej samej umowy | Orange Polska

• 5
  • 24
  • 0

Tak próbowałem, wyłączyłem ONT i Funboxa na 5 minut, niestety prędkość nadal jest taka sama.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15596
  • 64177
  • 825

@Steven232  masz prawdopodobnie nie zmieniona prędkość przypisaną do loginu Neostrady.

Zgłoś to na infolinii, bo konsultanci widzą rzeczywiste wartości prędkości usługi. Zgłoszą to do odpowiedniego działu jako problem techniczny po stronie bazy danych Operatora.

Druga możliwością jest przycinanie opcji prędkości na sprzęcie sieciowym  ( skoro ONT, to może być infrastruktura obcego/innego operatora

To i tak musisz zgłosić na infolinię 

Poziom 45, Pionier Misji
  • 33092
  • 40645
  • 1403

A próbowałeś włożyć igłę w reset? Bo reset i restart to nie to samo

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2845
  • 12106
  • 74

W aplikacji Mój Orange masz jaką pokazuje Ci obecną prędkość? Kilka miesięcy temu sam robiłem taki sam aneks. Chwilę po północy wskoczyła pełna prędkość. Nie musiałem nic resetować .

• 5
  • 24
  • 0

@agat13 Właśnie też tak podejrzewam, że nie zmienili u siebie prędkości

ONT mam od Orange, a linie są od nich więc to raczej odpada.

Na chwilę obecną technik ma się do mnie odezwać.

@Piotrekk85 

Nie próbowałem. wyłączałem router i ont na 5 minut

Poziom 45, Pionier Misji
  • 33092
  • 40645
  • 1403

To może spróbuj?

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2398
  • 10489
  • 94

Wg mnie reset nic nie da. Do routera nie dochodzi prędkość 1Gbps i to Orange musi zweryfikować co jest u nich w systemie. 

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 153
  • 502
  • 3

Dokładnie. Konfig 1gbe nie wgrał się do modemu. Tylko Orange może to naprawić.