Funbox 6 i wolny ethernet

ROZWIĄZANE

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 7
  • 19
  • 0

Witam,

Po długim czasie zmobilizowałem się do przeciągnięcia kabla z parteru gdzie jest FB6 na pierwsze piętro do drugiego routera (do tej pory działał jako wifi bridge). Jakie było moje zdziwienie, jak po podłączeniu komputera (jeszcze bez routera) okazało się, że prędkość wychodzi w okolicach 120 mbit/s. Na stronie FB wynegocjowane jest 1000 w FULL duplex. Przeciągnięty kabel fabryczny kat 7, testowane też na krótkich kablach w różnych portach FB, wyniki podobne. WIFI6 przy FB6 wypada ok 590 mbit (łącze 600). Ktoś ma pomysł skąd takie zachowanie? FB był też już przywracany do ustawień fabrycznych

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35096
  • 293

Opisz (najprościej chyba na czacie z żywym pracownikiem obsługi) podstawową konfigurację tzn. FB+kabel (firmowy, krótki)+komputer, opisz objawy (menu FB pokazuje połączenie 1000Mbps, speedtest na FB pokazuje wartości z umowy, a speedtest na komputerze nie) i powinni (zapewne po mniej lub bardziej emocjonalnej wymianie poglądów) wymienić ci ten zepsuty ruter.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

13 ODPOW. 13

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@KubaDeX mierz aplikacja ze strony UKE, s nie przeglądarką.

Sprawdź na innym urządzeniu/laptopie jak się zapina karta sieciowa. 

Dopuszczam też problem z kablem i rozszyciem, ale to drugi z kolei test 

• 7
  • 19
  • 0

Testowane aplikacją instalowaną - nie orzez przeglądarkę.

Kable były testowane - 10m cat 7, 2m cat 7, 2x1,5m cat 6. Wszystkie fabrycznie zarabiane. I wszystkie 4 porty w FB

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5929
  • 57

@KubaDeX  może być problem z wejściem ethernet Twojej karty sieciowej.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Na jednym kompie sprawdzałeś, czy na kilku jest tak samo źle?  Starsze karty sieciowe, pomimo że linkują się teoretycznie 1000/1000 to nawet połowy nie osiągają. Sam mam taki mini pc , na którym wyciągam max 300Mbps.

• 7
  • 19
  • 0

Na razie na jednym, nie jest starszy Dell Precision 7670, karta 2.5. Poszukam jeszcze innego komputera

• 7
  • 19
  • 0

@KubaDeXnapisał(-a)

Na razie na jednym, nie jest starszy Dell Precision 7670, karta 2.5. Poszukam jeszcze innego komputera

Inny komputer - wynik podobny, ~100. Mało tego, przywróciłem konfigurację routera do trybu wifi klient - łączy sie na 5GHz z FB i dalej udostępnia wifi i kablem. I jaki wynik po podłączeniu komputerem z pierwszego posta do bridgowego routera? 570 mbit... (Bridge stał obok FB, w oryginalnej konfiguracji na gorze było dużo gorzej).

W związku z tym odpada karta w komputerze na którym jest testowane i kable - ten sam zestaw, tyle, że zamiast Eth w FB to spięte po WIFI i dalej znowu Eth... Biorę po 500 zł od każdej drużyny i słucham kolejnych podpowiedzi 🙂

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@KubaDeX  a jak jest na krótko laptop do FB patchcordem 1,5m z zestawu? 

• 7
  • 19
  • 0

@agat13 to było w ramach testów z pierwszego posta, lekko ponad 100. Zaraz po tym jak 10 metrowy pokazał taki wynik to poszedłem się podpiąć na krótko do FB fabrycznym kablem

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5929
  • 57

@KubaDeX  a jak podłączałeś komputery i potem inny ruter, to wszystkie te próby były z tego samego gniazda ethernet w funboxie?