Funbox 6 i wolny ethernet

ROZWIĄZANE

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 7
  • 19
  • 0

@Glut wszystkie 4 porty testowane na krótko i przez router. Dlatego nie bardzo wygląda na uszkodzenie portu, tylko jakiś problem z mózgiem. Dodatkowo wyłączyłem WIFI i wszystkie kable - zostawiłem tylko jeden do laptopa - bez zmian.

Na samą myśl o konieczności wyjaśniania tego na zgłoszeniu usterki i testach z formatki odechciewa mi sie żyć 🙂

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35094
  • 293

Opisz (najprościej chyba na czacie z żywym pracownikiem obsługi) podstawową konfigurację tzn. FB+kabel (firmowy, krótki)+komputer, opisz objawy (menu FB pokazuje połączenie 1000Mbps, speedtest na FB pokazuje wartości z umowy, a speedtest na komputerze nie) i powinni (zapewne po mniej lub bardziej emocjonalnej wymianie poglądów) wymienić ci ten zepsuty ruter.

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 7
  • 19
  • 0

Wyniki kolejnego eksperymentu, potwierdzającego problem softowy. Restart FB z wyłączonym WIFI i odłączonymi wszystkimi kablami - na kablu wychodzi 590 mbit 😄 ale jeżeli FB uruchomi się z podłączonymi urządzeniami ktore wynegocjowały 100 mbit (telewizor Samsung) to już jest fiksacja na poziomie 120 mbit. Podłączenie telewizora po "czystym starcie" już tego nie robi.

Pozostaje po każdym zaniku pradu odpalać FB w trybie "wszystko off" i potem się dołączać innymi urządzeniami O.o

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Płacisz co miesiąc odpowiednio dużo, za sprawny sprzęt, który ma działać bezobsługowo, więc ubiegaj się o wymianę routera. Nie jestem pewny, ale wydaje mi się, że Funboxa wymienisz od ręki w salonie Orange.