- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cześć,
Skonfigurowałem sobie ostatnio na MikroTiku IPv6 z publicznym IPv4. Wczoraj zauważyłem, że robiąc Speedtesta mam 900/100Mbps mimo iż mam umowę na 600/100. Dodatkowo także spadł ping podczas pobierania (z ~100ms do 7-8ms). Dziś zacząłem bardziej to badać i odkryłem, że Speedtest.net w przeglądarce się robi jednocześnie przez IPv4 oraz IPv6 i się jakoś agreguje. Co ciekawe, te zjawisko nie występuje w wersji CLI, lecz w wersji na Windowsa już tak. Czasami też speedtest do Netii która nie ma przecież IPv6 leci po jednocześnie przez IPv4 i IPv6, a czasami tylko przez IPv4. Upload zawsze już idzie tylko przez IPv4.
Widoczne na screenach nazwy interfejsów pppoe-out1 oraz pppoe-out2 to odpowiednio IPv4 i IPv6
Speedtest na Windowsie
Speedtest.net w przeglądarce
Speedtest CLI
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mily___ Zestawiłeś dwie sesje PPPoE zamiast DS-Lite i zapewne stąd wynika możliwość przekroczenia limitu. Masz jakby dwa razy 600/100.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mily___ Zestawiłeś dwie sesje PPPoE zamiast DS-Lite i zapewne stąd wynika możliwość przekroczenia limitu. Masz jakby dwa razy 600/100.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Orange Światłowód - IPv6 "przyśpiesza" internet
Ciekawe doświadczenie. Czy takie same wyniki masz dla opcji wielu połączeń i pojedynczego?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
u mnie teraz też już nie
Za to przy włączonym IPv6 na speedteście mam upload tylko 60Mbps 🤠 dziwne rzeczy
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Teraz mnie przy komputerze nie ma, ale IPv6 jest jak najbardziej wykorzystywany w przeglądarce. Na fast.com jest jeszcze ciekawiej bo mam 28Mbps download i 60Mbps upload, i ruch leci tylko przez IPv6
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie przeczę że ruch IPv6 może być wykorzystywany w przeglądarce. Jednak to jeszcze nie przesądza do czego jest wykorzystywany. Jeśli portal widzi klienta jako IPv4, to wątpię żeby komunikował się z nim w IPv6.
Podział pasma między protokoły jest dynamiczny, ale jestem pewien że u mnie systematycznie i systemowo to się sumuje na przepływność umowną, z lekką górką co najwyżej. Trudno to jakoś sensownie sprawdzić z jednego terminala. Może dwa konkurujące o pasmo, ale idące w różnych protokołach speedtesty coś by pokazały.
Ja mam na fast.com wartości nominalne z umowy (300/50). Ale jeśli w tle puszczę klasyczny speedtest (np. z apki pro speedtest pl), to wartości spadają. Trudno to idealnie zsynchronizować, więc suma czasem wychodzi ciut większa niż powinna, ale to tylko artefakt pomiarowy, IMHO.
Poza wszystkim innym trasy się zmieniają; zwykle w IPv6 na lepsze. Przykład:
To też może wpływać na wyniki pomiarów.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Chyba jest ustawiony limit jakoś, bo na fast.com znów mam tylko 29Mbps, dodatkowo pobierając z serwera po IPv6 również mam tylko te ~29Mbps.