- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem z stabilnością połączenia (światłowód,funbox 10)
Witam wszystkich serdecznie,
Co prawda mój pierwszy post, ale przychodzę z dość skomplikowanym problemem. Zacznę od początku.
Od ponad roku dioda połączenia z internetem świeci się na biało, lecz prędkość łącza jest ciągle taka sama (2200/650 Mb/s). W międzyczasie wymieniony został modem z Funbox 6 na 10 i biała dioda nadal świeci. Dodam, że łącze przez cały ten czas było stabilne i działało bez problemu.
Około 2 tygodni temu pojawił się nowy problem – połączenie jest zrywane na około 5–10 sekund, po czym internet wraca. W tym czasie dioda powoli miga na biało, a następnie ponownie świeci białym, ciągłym światłem gdy połączenie już wróci.
Dzieje się to o różnych porach dnia i z różną częstotliwością. Czasami połączenie zrywa się nawet co 5 minut, przez co nie da się normalnie oglądać telewizji.
Do tej pory wykonałem reset modemu do ustawień fabrycznych oraz zmieniłem hasło do Neostrady zgodnie z zaleceniami z innego wątku. Niestety bez żadnego efektu.
Odwiedzili mnie kilka dni temu technicy. Byli zdziwieni zgłoszeniem awarii, ponieważ w ich systemach wszystko wygląda prawidłowo i nie widać żadnych błędów. Sprawdzili przewód od modemu do gniazdka w ścianie – był w porządku.
Sprawdzony został również przewód biegnący od słupa do ziemi i także nie wykazał żadnych nieprawidłowości. Stwierdzili jednak, że problem może leżeć po stronie przewodu biegnącego w ziemi – być może został uszkodzony lub coś zakłóca przepływ światła. Stwierdzili, że być może trzeba poprowadzić na nowo przewód.
Na infolinii konsultanci nie są w stanie mi pomóc.
Za każdym razem kończy się jedynie restartem modemu, który nic nie zmienia. Według ich systemów po stronie operatora również nie widać żadnych problemów.
Przebieg zgłoszenia:
- 20.06 – zgłoszenie awarii,
- 23.06 – wizyta techników,
- 27.06 – wystawiona eskalacja, a na 29.06 zapowiedziano ponowną wizytę technika (technik się nie pojawił),
- 29.06 – wystawiono drugą eskalację i obecnie czekam na dalszy kontakt.
Nie wiem już, co robić dalej. Czy mogę zrobić coś jeszcze w czasie oczekiwania na kontakt z technikiem?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Operator widzi każde rozłącznie, więc nie powinni mieć problemu z diagnozą. Nie jestem pewny ale chyba dział techniczny na infolinii może ustalić takie dane, czyli jak często modem gubi synchronizację, więc dla własnego bezpieczeństwa może ustal to.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mnovaczyyknapisał(-a)...
Nie wiem już, co robić dalej. Czy mogę zrobić coś jeszcze w czasie oczekiwania na kontakt z technikiem?
Możesz sobie umilić czas konwersując na NO, to bardzo słuszny kierunek.
Na początek pokaż jak wygląda łącze z punktu widzenia twojego Funboxa: wejdź na jego portal administracyjny i znajdź zakładkę pokazującą stan łącza. To powie znacznie więcej niż dioda.
PS. Naturalnie na żadne cuda nie można liczyć, skoro technicy już byli i potwierdzili że sygnał jest słaby. Bez naprawienia przyczyny tej słabości usługa nie będzie działała prawidłowo. Masz pełne prawo do reklamowania, rabatów oraz rekompensaty w formie darmowych pakietów mobilnych. Sam raczej nic nie naprawisz.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy masz na myśli któreś z tych ustawień? Nie mogę znaleść nic bardziej szczegółowego
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mnovaczyyk w czasie gdy FunBox straci internet zrobić zgłoszenie, jak 5 minut to zdążysz 😎
Skoro słaby sygnał na światłowodzie, to jest usterka i techniki musi to naprawić, bo usługa nie działa prawidłowo, ty nic z tym nie zrobisz i grzebanie w ustawieniach FunBox nic nie da 😎
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mnovaczyyk Pokaż zawartość zakładki ONT, powinna być tam podana moc sygnału optycznego nadawania i odbierania.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak to wygląda.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mnovaczyyk Bardzo słaby sygnał. Granica to -27dBm, nie dziwne, że swieci się dioda. Technicy coś o tym wspominali?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wydaje mi się, że nawet nie sprawdzili tego parametru.
Wspomnieli tylko o prawdopodobnie źle zespawanym przewodzie, który jest gdzieś pod ziemią, i ewentualnym zakłóceniu sygnału przez rozrastające się korzenie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
No cóż. Światłowód jest prawie urwany, ledwie świeci. Trzeba to naprawić, nie daj się zbyć.
Możliwe że trzeba będzie kopać, ale za stan łącza odpowiada operator i powinien to zorganizować. Jednak normalnie w ziemi żadnych spawów nie ma, jeśli coś miałoby być źle zaspawane to jedynie u ciebie w gniazdku optycznym. W co szczerze wątpię, a jak sądzę technicy to wykluczyli. Robili jakieś pomiary w ogóle, czy tylko popatrzyli na Funboxa i sobie poszli?
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »