- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem z montażem ONT – Funbox 7 nie mieści się w skrzynce teletechnicznej / płatna wizyta technika
Cześć wszystkim,
Potrzebuję pomocy lub porad od strony proceduralnej, jak skutecznie załatwić w Orange temat aktywacji zewnętrznego ONT. Chodzi o czysto fizyczny problem z montażem – nie o żaden własny router jak to bardzo często ma miejsce.
Moja sytuacja:
- W mieszkaniu przy drzwiach wejściowych mam małą skrzynkę teletechniczną, z której wychodzą gotowe skrętki Cat 5e do salonu oraz sypialni.
- W skrzynce wisi sprawny terminal ONT Huawei po poprzednim lokatorze.
- Dzisiaj odbyła się wizyta technika w celu uruchomienia usługi (Światłowód 1 Gb/s z Funboxem 7)
W czym leży problem?
Funbox 7 ma wbudowany moduł światłowodowy i fizycznie nie mieści się w mojej skrzynce teletechnicznej (nie da się zamknąć drzwiczek, brak wentylacji, a metalowa puszka tłumi sygnał Wi-Fi). Technik chciał wcisnąć router do skrzynki na siłę. Gdy to zoptymalizowaliśmy i spróbowaliśmy połączyć układ: Światłowód > ONT w skrzynce > Skrętka w salonie > WAN na Funbox 7 - czyli tak jak miał to zrobione poprzedni lokator, internet nie zadziałał. Z tego co ustaliłem, istniejący w skrzynce terminal Huawei po prostu nie został zarejestrowany (brak synchronizacji S/N z moją umową). Technik nie wiedział jak to rozwiązać, zostawił działający router na podłodze w przedpokoju i odjechał. Konsultantka na infolinii twierdzi, że "Orange nie wydaje ONT", a skoro usługa technicznie działa (na kablu rzuconym w przedpokoju), to kolejna wizyta technika może być tylko płatna. Chcę po prostu, aby w małej skrzynce pracował wyłącznie mały terminal ONT (przepisanie S/N obecnego Huawei lub wydanie nowego przez technika). Z ONT sygnał ma iść skrętką w ścianie do salonu, gdzie docelowo ma stać Funbox 7. Czy jest tu jakiś Moderator lub osoba z Orange, która pomogłaby zlecić bezpłatną poprawkę montażu? Jak to skutecznie ugryźć, żeby nie płacić za niedokończony montaż?
Z góry dzięki za pomoc!
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem z montażem ONT – Funbox 7 nie mieści się w skrzynce teletechnicznej / płatna wizyta technik
Zaraz, jak to "pojechał"? Podpisałeś odbiór instalacji??? Takiej "instalacji"? To masz problem. Należało domagać się ONT przy instalacji, teraz jedynie reklamacyjnie możesz coś wskórać.
Nie bardzo rozumiem co tam robi "poprzedni ONT": czyja to sieć? Orange/SI czy inna?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem z montażem ONT – Funbox 7 nie mieści się w skrzynce teletechnicznej / płatna wizyta technik
Nic właśnie nie podpisałem, powiedział "przedzwonię do szefa podpytam co można z tym zrobić i zadzwonię do Pana" a ja uwierzyłem na słowo na razie się nie odezwał. Z tym ONT to miałem wrażenie że bardziej wiem o co chodzi od niego. A ten ONT to z tego co kojarzę musiało być od Orange po poprzednim właścicielu
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Na twoim miejscu męczyłbym na czacie pracowników obsługi, może trafisz na kogoś kto zrozumie w czym rzecz i będzie miał wystarczająco dużo oleju w głowie żeby coś sensownego z tym zgłoszeniem zrobić.
Jeśli nie podpisałeś umowy, to muszą się do ciebie w końcu zgłosić, jeśli umowę podpisałeś to nie wiem jakie konsekwencje ma niepodpisanie papierów instalatorowi, ale jakieś zapewne ma. Cierpliwość i asertywność - to moja rada. I trzymam kciuki (nic to nie pomoże, ale zawsze).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@peter170800 jak podpisałeś protokół i uruchomiliscie usługę, to po bólu
Technik powinien zdemontować Stary ONT i założyć drugi. Starego nie powinno się dać dopisać. Jest przypisany do starej usługi .
Ciekawe czy zadzwoni. Ja stawiam, że nie...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Taki przypadek, że trzeba mieć po prostu trochę szczęścia. Jeżeli trafisz na technika, który dysponuje ONT to może podłączyć. Nawet na forum jest opisany przypadek, że komuś udało się zdobyć ONT, bo jakaś gra mu źle działała. Są też częste przypadki, że dostają odmowę. Infolinia ma coś takiego jak dział techniczny. Sam miałem okazje rozmowy z taką osobą i wydawało się, że rozmawiam z kimś w miarę kompetentnym. Chyba nie pozostaje nic innego jak dzwonić do skutku... Z drugiej, strony raz udało mi się załatwić w salonie Orange, rzecz niemożliwą na infolinii... Także trzeba próbować na różne sposoby, łącznie w trybie reklamacyjnym.