Problem z działaniem internetu (DNS, IPv4?)

ROZWIĄZANE

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 2
  • 6
  • 0

Dzień dobry,

Kilka tygodni temu przedłużyłem umowę m.in. na internet Orange Światłowód,  przez te kilka tygodni internet działał bez zarzutu, tak jak działał wcześniej przez dwa lata. Niestety od dwóch dni mam problem z ruchem na stronach internetowych. Otóż podczas próby otwarcia stron występuje problem z DNS. W tym samym momencie, gdy dana strona się nie chce otworzyć, bez problemu mogę pingować jej domenę z prawidłową odpowiedzią. PING zatem pokazuje, że połączenie z hostem można nawiązać, ale wejście na stronę internetową już jest niemożliwe. Ale to nie wszystko. Bywają strony, które potrzebują bardzo długiego czasu, aby wywołanie adresu internetowego załapało i strona się wczytała. Wówczas bodaj "keep-live" gwarantuje, że mogę po niej swobodnie "surfować". Kiedy jednak zamknę kartę ze stroną i ponownie spróbuję na nią wejść ręcznie wpisując adres w pasku przeglądarki, problem wraca, strona z powodu problemów z DNS się nie wczytuje.

Korzystam z połączenia LAN, chociaż podobne problemy wystepują także przy połączeniu WiFi z telefonem. Próbowałem restartować modem, w windosowym "cmd" kombinowałem z komendami

netsh interface ipv4 set subinterface "Ethernet" mtu=1400 store=persistent
netsh winsock reset
netsh int ip reset ipconfig /flushdns

Wszystko przechodziły pomyślnie i niestety nic to nie dało. 

Próbowałem także wyłączać protokół IPv6 w właściwościach karty sieciowej, by zweryfikować co się stanie, gdy ograniczę działanie karty do IPv4, które na modemie FunBox 3 w konfiguracji DNS modemu jest nie zdefiniowany - pola preferowany DNS IPv4 mają wartość "none". Nie wiem czy to ma w  ogóle znaczenie, ale strony google.com (działające), które operują na IPv6 (pingowanie w cmd pokazuje) też w takiej sytuacji przestają się wczytywać ( przeglądarka wyrzuca ERR_CONNECTION_TIMED_OUT ).

W tym kontekście (brak IPv4 na FunBox + weryfikacja działania stron google.com po wyłączeniu IPv6 w karcie) wnioskuję (amatorsko), że przyczyną jest konfiguracja mojego połączenia (internetu) po stronie Orange.

Kilka poglądowych screenów:

nslookupnslookuppingpingtracerttracert

A nawet wideo

Wszystko zaczęło dziać się nagle. Nie robiłem na swoim komputerze, w swoim systemie nic, co mogłoby być związane z działaniem sieci. 

Na ten moment chciałem zacząć od tego forum, bo próbowałem nawiązać kontakt przez chata Mój Orange, ale tam kiedy łącze swój problem z posiadaną usługą (co czat wymusza), następuje "weryfikacja" mojej usługi i czat zwraca, że wszystko jest OK, że mogę zlecić umowę na płatną interwencję techniczną. Jak widać nie obejdzie się chyba bez kontaktu z obsługa techniczną Orange, ale mimo wszystko może od was zdobędę jakieś cenne rady.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Jeśli trzeba jakiś informacji, chętnie dostarczę.

Krzysztof

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35107
  • 293

Wymuś połączenie IPv4 w funboksie.

W tej chwili FB nawiązał sesję PPPoE w trybie IPv6, i najwyraźniej nie do końca sobie radzi z jej obsługą. To się może stać w dowolnym momencie, bez twojej interwencji. Ale możesz wymusić rodzaj sesji albo poprzez sufix w loginie, albo poprzez zaptaszkowanie odpowiedniej opcji w menu Funboxa.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

9 ODPOW. 9

• 8678
  • 35107
  • 293

Wymuś połączenie IPv4 w funboksie.

W tej chwili FB nawiązał sesję PPPoE w trybie IPv6, i najwyraźniej nie do końca sobie radzi z jej obsługą. To się może stać w dowolnym momencie, bez twojej interwencji. Ale możesz wymusić rodzaj sesji albo poprzez sufix w loginie, albo poprzez zaptaszkowanie odpowiedniej opcji w menu Funboxa.

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 2
  • 6
  • 0

Dziękuje za odpowiedź.
Możesz pomóc przebrnąć mi przez tą procedurę?

Wielokrotnie przeglądałem podstrony FunBoxa i nie umiałem znaleźć tego typu opcji do ustawienia. 

No i jeszcze jedno. Co mogło by  byc przyczyną, że nagle musze to wykonać?
Przez dwa lata internet działał perfekcyjnie cały czas. Nigdy żadnej awarii. A teraz nagle, jak sugerujesz, musze wykonać tego typu rzecz. Jakiś pomysł?

Z góry dziekuję.

EDIT:

Znalazłem! Zadziałało. Bardzo niewzorcowo przyglądałem się elementom na podstronach Funboxa i stąd nie zauważyłem tej opcji, chociaż wielokrotnie byłem na tej podstronie. 

Dzięki wielkie!

• 8678
  • 35107
  • 293

Cieszę się że znalazłeś i że pomogło. Co do tego dlaczego, to nie jest jasne - operator sam zmienia konfigurację domyślną w kierunku przejścia z IPv4 na IPv6. Idea jest taka, że zmiana nie będzie odczuwalna dla klienta. Jak widać na razie nie zawsze się to sprawdza.

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 452
  • 1457
  • 12

Nie pocieszę - mam dokładnie to samo w trybie IPv4 only. Przyzwyczaiłem się już do tego.

• 8678
  • 35107
  • 293

Jeśli masz dostęp do globalnych adresów IPv6 - tak jak kolega na zrzutach pokazał - to znaczy że nie udało ci się wymusić trybu IPv4. A jeżeli udało ci się wymusić tryb IPv4, to nie możesz widzieć odpowiedzi na ping z adresami IPv6, czyli nie masz "dokładnie tego samego". Może pokaż na czym polega twój problem, a nuż nie będzie się trzeba przyzwyczajać.

• 452
  • 1457
  • 12

Dobrze, inaczej, może nie w 100% dokładnie to samo.

Zarówno na IPv4, jak i IPv6 nie ma dnia, aby na paręnaście sekund nie przestawała działać możliwość wywoływania nowych stron www. To, co sobie leci w tle (na przykład jakiś streaming, VOD, itp.) to działa bez problemu, natomiast próba wejścia na nową stronę www kończy się errorem.

Udało mi się nawet kiedyś na tyle szybko puścić ping do głównego serwera DNS (IP wziąłem z ustawień FunBox'a), że zauważyłem timeout do niego.

Po parunastu sekundach sytuacja wraca do normy.

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2929
  • 13882
  • 129

@f00ku55 To znaczy, że powinieneś rozważyć zmianę serwerów DNS na bardziej niezawodne.

• 452
  • 1457
  • 12

Wiem, ale nigdy nie chciało mi się tego robić na każdym ze sprzętów, a FunBox nie umożliwia zrobienie tego odgórnie 😞

Dodatkowo dziwią mnie te problemy z DNS Orange, nikt tego nie zauważa? Czy to nie występuje u wszystkich?

• 8678
  • 35107
  • 293

A, o to chodzi. No ja nie zauważam bo nie używam serwerów DNS Orange. Natomiast, ponieważ są one częścią Cytbertarczy, to ich niezawodne działanie powinno być wysoko na liście priorytetów Orange. Najwidoczniej jest inaczej.
Na twoim miejscu na komputerze którego używam codziennie ustawiłbym jednak alternatywny serwer DNS (przynajmniej jeden), tego przecież nie trzeba re-konfigurować co chwila.