- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Podziemne przyłączenie światłowodu do domu jednorodzinnego - cena z KOSMOSU oraz technikalia
W przyszłym tygodniu technicy będą przyłączali światłowód ze słupa do mojego domu jednorodzinnego.
Zgłosiłem im, że chciałbym żeby poprowadzili go podziemnie, ponieważ mam poprowadzony peszel z domu do ogrodu.
Panowie przyjechali dzisiaj i powiedzieli, że do mojej peszli przyłączą od ulicy rurę HDPE. Wyliczyli 25 metrów rury oraz wymóg przebicia się przez fundament płotu i poprowadzenia HDPE na głębokości około 10cm.
Wszystko okej, tylko kiedy spytałem o cenę to nie byli w stanie podać ile biorą. Rzucili cenę z kosmosu, a po moim sprzeciwie obniżyli ją TRZYKROTNIE!
I tutaj moje pytania:
1. Ile przeciętnie bierze się za takie przyłączenia? Nie chcę być nabitym w butelkę
2. Jaką średnicę powinna mieć rura HDPE ?
3. Ile czasu trwa taka usługa, dodam że na działce mam lekki piasek, a fundament płotu to piaskowiec?
Wszelkie inne doświadczenia będą mile widziane
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Podziemne przyłączenie światłowodu do domu jednorodzinnego - cena z KOSMOSU oraz technikalia
@tdebski ułożenie rury powinno być w cenie . Standardowa średnica to 25mm. Około 3 godzin, zależy jak głęboko zakopią ( powinni 40-60 cm z taśmą ostrzegawczą)
Zapomniałem dodać, że zależy to od ilości korzeni drzew i ilości zakrętów. Pamiętaj, że masz decyzje jak to będzie ułożone. Nie za płytko...co jakiś czas możesz przyszpilić do gruntu, bo zmarznięty HDPE bardzo bardzo spreżynuje.. i jak najmniej zakrętów
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Rura jest oczywiście w cenie, która opiewała początkowo na 3000 zł. Stąd moje pytanie - jaki przeciętnie jest koszt takiego przyłączenia i jego czas?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@tdebski że co? trzy koła, ewidentnie trafiłeś na naciągaczy i cwaniaczków!
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Stanęło na 800 zł, czy ta kwota jest okej?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@tdebski powiem tak mikrorurka HDPE 12/8 mm bo taka wystarczy kosztuje w hurcie około 3 stów za zwijkę 200m (krążek), to 25 m tejże rurki około 40 zł, resztę sam sobie dopowiedz.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wszystkie inne rzeczy - to nie z Orange.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@tdebski właśnie, dlaczego masz płacić za to co jest w cenie, przyłącze nie powinno Ciebie interesować, chyba że jakieś dodatkowe roboty które ekipa ma wykonać na Twoje zlecenie (poza standardowe) lub jak mówi @Piotrekk85 .
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Piotrekk85 Twoja odpowiedź jest kompletnie nieprzydatna. Ani razu w poście nie wspomniałem o Orange, tylko o technikach przyłączeniowych, po drugie pytam ludzi którzy mają REALNE doświadczenie i mogą podać orientacyjne stawki.
- « Poprzedni
- Następny »