Podłączenie kabla telefonicznego do Splittera Vdsl

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 4
  • 12
  • 0

Dzień dobry,

mam obecnie remont w domu, fachowcy demontując Splitter VDSL urwali kabelki, które były do niego połączone. Próbuje to samemu podłączyć, lecz gdy to robie to internet działa ale co chwila traci synchronizację a już jak włącze telewizje to od razu się rozłącza. Z tego co wcześniej zauważyłem to było to chyba tak podłączone. vTylko te dwa kabelki były podłączone a reszta nie. Te druciki powinny być mocno odsłonięte czy centymetr wystarczy? IMG_3244.jpeg

9 ODPOW. 9

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21821
  • 64069
  • 867

@Ernikazik warto by było sprawdzić kabel linii telefonicznej wchodzący do splitera. Być może ma jeszcze jakieś uszkodzenia, skoro rwie synchronizację.

Możesz pokazać parametry linii z routera?

• 4
  • 12
  • 0

No na pierwszy rzut oka nic nie widzę, żadnych przetarć. Wcześniej zapinało się na pełne 80 mb bo tyle też mam maksa. IMG_3245.jpeg

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21821
  • 64069
  • 867

@Ernikazik na pewno jest coś kiepsko z linią między centralą a spliterem. Przez 20 sekund połączenia masz 16 błędów. To jest stanowczo za dużo i na pewno jest problem z linią. Jeśli nie widać żadnych problemów z kablem podłączonym do splitera, to zastanowiłbym się nad zgłoszeniem.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 3032
  • 11368
  • 67

@Ernikazik a przewody dobrze odizolowałeś przed wsadzeniem?

• 4
  • 12
  • 0

Myślę, że tak. Tam w zasadzie oprócz strony zewnętrznej i drucika w środku nic innego nie ma. 

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 3032
  • 11368
  • 67

Może uszkodzili też kabel instalacyjny gdzieś wcześniej. Zgłoś problem na infolinię Orange. 

• 4
  • 12
  • 0

Tak zrobiłem. Jutro ma być technik to zobaczymy bo sam niestety już chyba nic nie wymyślę. 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8958
  • 36440
  • 301

@Ernikaziknapisał(-a)

Tak zrobiłem. Jutro ma być technik to zobaczymy bo sam niestety już chyba nic nie wymyślę. 

Dokładnie tak. Co mogłeś sam zrobić to zrobiłeś, połączenie nie zestawia się tak jak powinno, linia sieje błedami i nie możesz tak tego zostawić. Koniecznie daj znać co było dalej.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15725
  • 64926
  • 831

@Ernikazik jeśli te pozostałe żyły ( biało-niebieska para) nie są zakończone tak jakby były wcześniej podłączone, to prawidłowo dołączyłeś tą parę bialo-pomaranczową. Odizolować możesz kilka mm więcej, byle się nie stykały ze sobą. Najlepiej izolacje z żył zdjąć dokładnie na takiej długości ile wchodzi w otwór uchwytu. Naciśnij klips o zobacz czy prawidłowo włożyłeś na odpowiednią maksymalna głębokość i puść klips zacisku. Pociągnij delikatnie, aby sprawdzić docisk klipsa. Drucik musi być stabilnie uchwycony, aby się nie wysuwał 

Skoro nie używasz telefonu stacjonarnego, warto splitter zastąpić zwykłym gniazdem telefonicznym z wyjściem na gniezdnik RJ11. Problem ze splitterem będzie z głowy