- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Podłączenie internetu, mam gniazdko R/DATA/TV. To wystarczy, czy będzie potrzeba czegoś innego?
@call_me_Martin gniazdo i kabel koncentryczny używało Orange do usługi do 30Mb/sek z technologią alternatywna dla FTTH . Już niestety nie instalują tego
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Podłączenie internetu, mam gniazdko R/DATA/TV. To wystarczy, czy będzie potrzeba czegoś innego?
@Samotnick teraz może być inna sytuacja, bo dla większej prędkości internetu są używane wyższe częstotliwości, więc gniazdko może filtrami tłumić.
Spotkałem się w blokach, że operator dostarcza internet światłowodowy do bloku, ale do mieszkań już leci skrętką. Dobrze by było, jak by @call_me_Martin napisał, jakich ma dostawców internetu na kablu. Można by wtedy coś podpowiedzieć, a nie gdybać i się zastanawiać, czy gniazdko się nada niewiadomo dla jakiego dostawcy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ketrasaArtur Może tak być jak piszesz dlatego zaznaczyłem, że to był wolny internet jak na dzisiejsze standardy. Koledze @call_me_Martin chyba zależy aby nie robić żadnych modyfikacji w czyimś lokalu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Samotnick moja żona w kamienicy wynajmuje pomieszczenie na biuro. Jak zaczynała działalność, użyliśmy routera z internetem mobilnym. Przez jakiś czas wystarczało, ale jak trzeba było pobrać, czy wysłać większe ilości materiałów szkoleniowych, to przestało wystarczać. Trwało długo i mało komfortowo. Okazało się, że kilka cm od futryny po klatce schodowej jest światłowód Orange. Szafka z licznikiem elektrycznym też blisko futryny, już w mieszkaniu. Umówiony technik na instalację tak wykonał prowadzenie światłowodu, że śladu nie ma. Gniazdeczko z rozdzielni, router na szafce i całe pomieszczenie z zasięgiem WiFi pokryte. 300/60 w zupełności wystarcza i komfort pracy się zmienił 🤗👍
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ketrasaArtur To fajnie, że się udało. Ale czasami właściciel mówi nie i jest problem. Niestety nie wiemy jak jest w przypadku @call_me_Martin
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ale rozumiesz, że to nie gniazdko dostarcza sygnał tylko dostawca internetu? Gniazdko to tylko... gniazdko. Na forum Orange możesz się co najwyżej dowiedzieć że najlepiej zadzwoń do BOK Orange i poproś o ofertę. W sumie sensowny pomysł. Zachęcam.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@call_me_Martin operatorzy telekomunikacyjni nie korzystają z kabli sieci zbiorczej TV w blokach tak samo jak nie korzystają z kabli od domofonów. Jeśli zamówisz internet to monterzy zrobią nową instalecję do mieszkania i zamontują gniazdko tam gdzie chcesz. Gdzie zamówisz to już Twoja decyzja i oczywiście uzależnione to jest od tego czy dany operator posiada w budynku swoją infrastrukturę kablową.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dziękuję wszystkim za pomoc, ale dzisiaj troszkę posiedziałem w necie i okazało się, że jest w moim bloku pociągnięty światłowód, koszt pociągnięcia kabla jest darmowy, ale mam pytanie. Oni będą robić nowe dziury na światłowód czy raczej pociągnął tam gdzie prąd leci itd.? Jak to u Was wyglądało?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@call_me_Martinnapisał(-a)Dziękuję wszystkim za pomoc, ale dzisiaj troszkę posiedziałem w necie i okazało się, że jest w moim bloku pociągnięty światłowód, koszt pociągnięcia kabla jest darmowy, ale mam pytanie. Oni będą robić nowe dziury na światłowód czy raczej pociągnął tam gdzie prąd leci itd.? Jak to u Was wyglądało?
Na pewno to tylko technik na miejscu Ci powie którędy chciałby poprowadzić. Niczego nie zrobi bez Twojej zgody. Tu na NO bardzo różne rzeczy można wyczytać o działaniach Operatora, ale akurat w zakresie kompetencji i zadowolenia klienta z tego jak przebiegła instalacja światłowodu to nie przypominam sobie jednej negatywnej opinii. IMHO bierz w ciemno jeśli się da i nie martw się na zapas.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@call_me_Martin zamów światłowód, natomiast technik, który będzie prowadził światłowód do mieszkania, będzie z Tobą uzgadniał trasę. W jednym z poprzednich postów opisałem, jak to u mnie wyglądało.