- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Podłączenie PC
Hej, mam problem z podłączeniem PC do sieci. Mieszkam w bloku. Światłowód dostarczony jest przez dewelopera do skrzynki w mieszkaniu. Dwa gniazda RJ45 znajdują się w salonie, a jedno w sypialni. Technik zamontował w skrzynce z okablowaniem ONT, a w salonie podpiął router. Chciałem podpiąć router do drugiego gniazda w salonie, w skrzynce połączyć dwa wolne gniazda (od salonu i sypialni), a w sypialni gniado połączyć z komputerem. Komputer nie widzi jednak sieci po kablu. Czy takie połączenie ma sens czy może coś pomijam?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Podłączenie PC
Tak się chyba nie da. Twój LAN zaczyna się dopiero od rutera, i tylko do niego możesz się podłączać. No chyba że chcesz połączyć ruter do obu gniazd w salonie, wtedy OK.
PS. Jeśli dobrze zrozumiałem topologię okablowania, to chcesz komputer podłaczyć w sypialni, do której kabel idzie ze skrzynki. Ze skrzynki idą też dwa kable do salonu, na jednym z nich jest ruter. To żeby to zadziałało, to musiałbyś do rutera kabelkiem podłaczyć to drugie gniazdko, w skrzynce zamontować dodatkowy switch, do niego wpiąć kabel idący z salonu oraz kabel idący do sypialni. Wtedy zadziała na pewno.
Mniej więcej tak. (K: sKrzynka, Y: sYpialnia, A: sAlon). pomarańczowy w skrzynce to ONT, pomarańczowy w salonie to ruter. Niebieski w sypialni to komputer, niebieski w skrzynce to ten dodatkowy element który trzeba dołożyć. Jeśli w skrzynce są zamontowane gniazdka, to można spróbować po prostu połączyć je bezpośrednio krótkim kabelkiem, bez dodatkowego urządzenia. To też może zadziałać. Jeśli wszystko w gniazdkach jest podłączone. Ale skoro piszesz że nie działa, to albo coś nie jest połączone, albo jest połączone ale "inaczej". Bezpieczniej byłoby z dodatkowym przełącznikiem. Oczywiście któryś kabel może być uszkodzony, tego też wykluczyć nie można. Do szybkiego sprawdzenia okablowania znowu nieoceniony byłby jakiś switch: połączenie sygnalizowane jest na nich diodami więc z diagnostyką nie byłoby problemu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Podłączenie PC
@Rudzikow z Twojego opisu wynika, że dobrze podłączysz. Pytanie, czy gniazdka faktycznie są połączone? Może być tak że gniazdka RJ-45 są, ale nie mają podłączonego kabla w puszczę.
Warto też sprawdzić prócz gniazdek RJ-45, same przewkody łączące gniazdka między sobą oraz routerem i komputerem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Podłączenie PC
Ustaliłem, że internet na pewno wraca do skrzynki, bo laptop po kablu ze skrzynki działa. Kabel normalnie idzie ze skrzynki do sypialni ale już tam nie łączy się z internetem. Spróbuję z tym switchem, ale najpierw chciałbym sprawdzić czy wszystko z kablem od skrzynki do sypialni. Czy jeżeli przepnę ONT do wejścia do sypialni i router przesunę z salonu do sypialni to pozwoli mi na sprawdzenie czy kabel działa? Czy jak technik już tak podłączył to lepiej tego nie ruszać i znaleźć inny sposób na sprawdzenie kabla?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Podłączenie PC
To musi przejść przez Twój router (a dokładnie router operatora). Tam masz wpisane dane logowania z pppoe.
Możesz ew. Przełożyć router inod routera spr czy będzie połączenie chodź też wątpię bo pewnie na klatce masz ont i tam idzie kabel do Twojego mieszkania. Musieliby Ci na klatce przełączyć na inne pomieszczenie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Podłączenie PC
@wirszews przeczytałeś dokładnie pierwszy post?
@Rudzikow pewnie że możesz to zrobić, najważniejsze to wykonać testy fizycznie i sprawdzić wszystkie możliwości (być może coś jest nie tak na linii gniazdo w skrzynce => kabel ethernet => gniazdo w sypialni - coś rozłączone, źle podłączone). Nic nie zepsujesz, sprawdzisz i z powrotem podłączysz jak było pierwotnie wykonane przez technika.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Podłączenie PC
No to musi działać jak podłączył router w miejscu docelowym i połączył kable.
Może jakaś żyła na rj45 jest niedociśnieta lub myli kabel rj45 może sąsiada wziął:) albo gdzieś w ścianie jest uszkodzony.
Najlepiej kupić najtańszy tester rj45 i zobaczyć czy dobre kable się łączy i czy wszystkie żyły są ok.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Podłączenie PC
Wychodzi na to, że coś musi być nie tak z kablem pomiędzy skrzynką, a sypialnią. Podłączyłem w sypialni router i przepiąłem ONT ale router w ogóle nie chciał połączyć się z internetem.
Skrzynkę mam u siebie w domu. Jest w nim 5 gniazd. Dwa idą do serwerowni w piwnicy, a trzy są rozmieszczone w domu. Nie ma mozliwości, żebym źle je połączył. Ale i tak dla pewności przepinałem kabel wszędzie na wszystkie możliwe sposoby.
Spróbuję jeszcze rozkręcić gniazdko i zobaczyć czy wszystko z nim okej.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Podłączenie PC
@Rudzikow dobrze byłoby zdemontować gniazda i sprawdź podłączenie przewodów, jeśli nie masz odpowiedniej wiedzy na czym to połączenie polega warto wezwać technika (nie wiadomo czy coś nie tak z podłączeniem w gniazdach czy może jest uszkodzenie kabla gdzieś po drodze). Według mnie gdyby wszystko z gniazdami i kablami pomiędzy było ok to takie połączenie zaproponowane przez Ciebie w tytułowym poście powinno zadziałać (byłby to jakby przedłużacz ethernet od modemu do sypialni).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Podłączenie PC
Wrzucam zdjęcia podłączeń w skrzynce i gniazdku. Chyba wszystko okej z nimi?
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »