Podłączenie światłowodu w bloku wielorodzinnym

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 13
  • 7
  • 0

Witam,

Mam pytanie odnośnie aktualnych zasad podłączenia światłowodu Orange na linii innego operatora. Wiem, że wówczas miesięcznie jest doliczana opłata, natomiast interesuje mnie jak wygląda proces sprawdzenia możliwości podłączenia w mieszkaniu, jakie są opłaty, czy wizyta technika, doprowadzenie przewodu i podłączenie odbywa się podczas jednej wizyty i tylko po zawarciu umowy z Orange? Aktualnie korzystam jeszcze z internetu na zwykłej linii adsl z niską prędkością, w mieszkaniu nie mam żadnych gniazd optycznych itp., instalacje są generalnie z lat 90. Proszę o ogólne informacje, porady, Pani z infolinii przekazała mi jakiś czas temu dość ogólnie informacje i nie do końca precyzyjne. Z góry dziękuję za pomoc ! 🙂

3 ODPOW. 3

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9029
  • 36732
  • 304

Jeśli możesz zamówić usługę, to ci ją założą jeśli zamówisz.
Nie ma żadnych kruczków, wszystkie opłaty są jawnie zapisane w umowie.
Instalacja przebiega szybko i nie jest kłopotliwa.
Jeśli jednak na stronie internetowej pod twoim adresem nie pokazuje się światłowód, to nikt ci go nie zainstaluje.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2360
  • 7169
  • 229

Jeśli masz usługi na miedzi od Orange i migrujesz do światłowodu to opłat nie ma żadnych za podłączenie. Inaczej jest opłata 60 zł. Podpisujesz umowę umawiany jest technik ale technik właściciela światłowodu. Modem otrzymujesz w salonie lub kurierem. Polecam zamówić na www z odbiorem modemu w salonie. Technik robi instalację, a ty sam podłączasz modem. Jeśli masz problem z podłączeniem kontaktujesz się z Orange i możesz bezpłatnie domówić technika na uruchomienie modemu (ale rzecz banalna). Technik przyjedzie do 3 dni. Opłaty abonamentowe i umowa w życie wchodzi z chwilą otrzymania sms o gotowości łącza, czyli chwilę po wizycie pierwszego technika.

Oczywiście pod twoim adresem musi być dostępność światłowodu. 

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15739
  • 64967
  • 832

@monika_leo  nie będę dublował info, ale dopowiem. Zamówienie najlepiej jest złożyć w opcji samoinstalacji 

Modem wcześniej odebrać z salonu i mieć w momencie instalacji przyłącza. W zależności jaki to operator sieci, taki będzie czas realizacji instalacji do mieszkania. Termin podany przez konsultanta Orange jest terminem granicznym dla instalatora ( szczególnie termin że slotem czasowym 8-20) 

Instalator MUSI się skontaktować i potwierdzić termin i stalacji. Bez takiego potwierdzenia termin to tylko propozycja...takie realia.

Podczas instalacji gniazda warto przemyśleć miejsce zakończenia linii i umiejscowienia gniazdka z dwóch powodów. Pierwszy to zasięg wifi- najlepiej w centralnym miejscu, gdzie będzie ewentualnie stał TV dla połączenia modemu z dekoderem po kablu. Drugi, to brak możliwości przeniesienia go w trakcie trwania usługi. 

Warto poprosić instalatora i pomoc w podłączeniu i ewentualnym nadzorze nad uruchomieniem usługi, choć to może być trudne, gdyż będzie ona gotowa dopiero po otrzymaniu SMS o takiej możliwości. Jednak wcześniej modem powinien się zsynchronizować na parametrach rejestracyjnych. To oznaka poprawnej konfiguracji linii 

Warto od razu ustawić w modemie połączenie po kablu ethernet z ONT instalatora.

Gdyby nie działało od razu po SMS, to zgłaszaj asystę po samoinstalacji i wizytę technika Orange