- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
POPC3 - niewłaściwie wykonane przyłącze do budynku wielorodzinnego
@tasiorski szkoda, bo to była świetna okazja na załatwienie sprawy od razu i z fachowcem
Teraz koniecznie rozmawiaj z adm w czym jest problem i jak go rozwiążą
Oni muszą znać stanowisko Orange w sprawie i nawet wiedzieć, co powiedział technik
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@tasiorskinapisał(-a)@agat13 według mapy zasięgu:
miejscowość zaczyna sie na literke R? 🤔
skoro opcja na mapie pokazuje do 1Gb/s to nie jest to popc3 (orange w 3 nie startował).
i tutaj na pewno nie dostaniesz informacji ile to jeszcze potrwa.
jeżeli zamówienie robiłeś przez sprzedawce z aktywnej czy przez salon to uderzaj do tej osoby.
więcej się dowiesz niż tutaj
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@PARANOJA tak zgadza sie, miejscowość na R i faktycznie nie POPC3 a POPC2. Prace ziemne były zakończone w kwietniu 2022r. Zamówienie złożone drogą internetową.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@tasiorskinapisał(-a)@PARANOJA tak zgadza sie, miejscowość na R i faktycznie nie POPC3 a POPC2. Prace ziemne były zakończone w kwietniu 2022r. Zamówienie złożone drogą internetową.
no i teraz nikt Ci nie chce udzielić konkretnej informacji skoro zamówienie poszło przez www.
z tego co wiem to temat jest na tapecie i po prostu oczekuj na instalacje. nie masz wpływu na nic wiecej
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@tasiorski Jak weszli do garażu to teraz pytanie czy w bloku jest sieć wewnętrzna. Czy kable z mieszkań schodzą się w jednym punkcie czy tylko wychodzą na klatkę schodową. Takie rzeczy powinien ustalić projektant i odpowiedni dokument przekazać zarządcy budynku do akceptacji. Popytaj zarządcę jak jest na projekcie i będziesz wiedział o co chodzi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@marder wszystkie kable sieciowe z mieszkań schodzą się w jednym punkcie na klatce schodowej. Zadałem pytanie zarządcy może cos się dowiem. Puki co zostało mi cierpliwie czekać do 16 wrzesnia bo taki jest kolejny termin instalacji.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@tasiorski jeśli tak jest to nie rozumiem dlaczego podwykonawca nie wybudował OPP w tym miejscu na klatce tylko w garażu? Monter teraz ma problem bo musi jakoś dosztukować brakujący odcinek i podejrzewam że piłeczka została odbita spowrotem do inwestycji aby dokończyli robotę.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@marder: Z doświadczenia mogę napisać że problem z zasilaniem niektórych budynków wielorodzinnych w ramach POPC jest taki że nie ma projektów wykonawczych wewnątrzbudynkowych a wykonawca ma doprowadzić jedynie OPP/OSD (punkt styku z FTTH) do bliżej niesprecyzowanej części wspólnej uzgodnionej z zarządcą/administratorem/właścicielem budynku. Głównie są to piwnice czy garaże. Problem pojawia się jak w przypadku OP z wykonywaniem przyłączy do poszczególnych klientów w budynku bo okazuje się że nie ma wybudowanych pionów czy jak w tym wypadku połączenia z punktem styku sieci deweloperskiej z FTTH. Do wykonawcy inwestycji nie można tego cofnąć w ramach reklamacji gdyż swoje zadanie wykonał a nie w jego obowiązkach jest budowanie infrastruktury wewnątrzbudynkowej umożliwiającej wykonywanie przyłączy abonenckich (piony czy zwykły rurarz z rurek elektroinstalacyjnych).
W mojej ocenie jedynym rozwiązaniem powyższej sytuacji (przez OPL) jest zlecenie lokalnemu PT (firmie podwykonawczej działającej dla operatora infrastruktury w zakresie dostarczania usług) budowy brakującej infrastruktury w ramach PKI (Ponadstandardowe Koszty Instalacji) czy dedykowanego kosztorysu, no chyba że rzeczywiście projekt powstał i przewidywał wykonanie infrastruktury umożliwiającej podłączanie poszczególnych abonentów to zostanie to cofnięte do inwestycji.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@NH35 Zadaniem projektanta jest rozeznanie jak wygląda sieć wewnetrzna w budynku i ustalenie z zarządcą gdzie będzie OPP. Dodatkowo powinien to konsultować z Orange. Nie po to płaci się podwykonawcy tyle kasy żeby później dodatkowo uruchamiać kasę z PKI. Ktoś ewidentnie czegoś niedopilnował albo wykonał niezgodnie z projektem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@NH35 Z informacji które uzyskałem od zarządcy budynku wynika że istnieje projekt (zaakceptowany przez orange i przekazany wykonawcy). Instalacja została wykonana niezgodnie z tym projektem jednocześnie blokując przyszłą inwestycje. Światłowód w ziemi również idzie niezgodnie z projektem. Dowiedziałem się również że problem dotyczy także sąsiednich bloków. Myślę że orange próbuje wyegzekwować wykonanie instalacji we właściwy sposób przez wykonawce. Pozostaje tylko czekać