Orange Neofon- brak możliwości wykonywania połączeń

Poziom 45, Pionier Misji
  • 33123
  • 40758
  • 1403

Zgłoszenie techniczne warto zrobić

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 7
  • 22
  • 0

Zgłoszenie techniczne kończy się ofertą na 129zł za technika, 3 razy próbowałem, za każdym razem tylko to oferowali więc podziękowałem.

Nie mam zbytnio czasu a i dalej bez telefonu dziadków nie mogę zostawić więc Linksys ogarnięty, telefon działa, z configiem na friztu pobawię się w święta jak będzie więcej czasu 

Poziom 45, Pionier Misji
  • 33123
  • 40758
  • 1403

A co zrobi technik? To nie problem z konfiguracją. Najprawdopodobniej zawiesiło Ci się konto VoIP w systemie i trzeba je odświeżyć w systemie.

• 7
  • 22
  • 0

Tak też próbowałem wytłumaczyć ale niestety jak zaczynałem "za mądrze" mówić to ona w systemie nie widzi problemu i może wezwać technika żeby sprawdził w u mnie 😕

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8796
  • 35702
  • 298

Czasem w takich wypadkach pomagało mi poproszenie o zmianę hasła VoIP. To też resetuje konto, ale oczywiście trzeba poprawić w konfiguracji u siebie po dostaniu nowego hasła SMSem.

• 7
  • 22
  • 0

Po jakichś 3 godzinach walki o zresetowanie hasła, rezultat, bez zmian

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 7
  • 0

Udało się coś? Nie ukrywam, że dzwonienie z telefonu w firmie by się przydało 😉 a pomysły mi się skończyły, Orange nie widzi problemu.

Poziom 8, Zwiadowca Przestworzy
  • 1
  • 2
  • 0

U mnie to samo. Nie działają połączenia wychodzące na Fritz!Boxach 7340 i 7272. Próbowałem różnych opcji, nic się nie udało. Jak ktoś ma pomysł na rozwiązanie problemu, niech da znać. Coś Orange ostatnio namieszał w ustawieniach VoIP.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8796
  • 35702
  • 298

Nie wiem jak mógłbym wam koledzy pomóc. U mnie ostatnia rozmowa wychodząca z VoIP odbyła się bez jakichkolwiek problemów 8 grudnia, trwała prawie godzinę, połączenie było do USA na stacjonarny numer telefonu. Tak że "u mnie działa". Jeśli naprawdę chcecie mogę pokopać w logach, ale nie wiem czego miałbym szukać.
Jeśli faktycznie chcecie żeby VoIP wam działał, a nie działa, to trzeba podłączyć modem operatora (Funboxa), do niego telefon, i wtedy sprawdzić. Jeśli zadziała to z usługą wszystko jest OK i operator nie przyjmie reklamacji; jednak wtedy nie ma prawa nie działać też na bramkach/alternatywnych ruterach/telefonach VoIP czy androidach. Z drugiej strony, jeśli na modemie operatora usługa VoIP też nie zadziała, to macie podstawę do reklamacji.
Tyle mogę doradzić.

• 7
  • 22
  • 0

Zgłaszanie nic wam nie da bo oni mają gdzieś jak nie działa na jakimś "szczególnym" urządzeniu.

Wypróbowałem jeszcze kilka różnych ustawień lecz zawsze kończyło się 408

Podejrzewam jedną opcję której nie da się "odptaszkować" w konfiguracji ale to musi poczekać do świąt. 

Na ten moment SPA2102 podpięte i narazie działa poprawnie.