- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Orange Światłowód FTTH - Problemy od ponad 3 miesięcy
Problem występuje jak i po LAN i po Wi-Fi, tracerty i pingi są normalne do 192.168.1.1 - tylko i wyłącznie, próbowałem wyłączyć wifi w panelu i podłączać po kolei urządzenia po kablu ethernet - próbowałem najpierw dekoder, póżniej komputer, następnie konsole - na wszystkich urzadzeniach podlaczanych po kolei ten sam problem, techników orange to juz było dwóch i nic nie potrafiło zrobić. Czasami pokazuje się połączono - brak internetu , a zazwyczaj poprostu internet spowalnia do zera i strona się ładuje 2 minuty , do tego rośnie ping i występuja utracenia pakietów, ping testowałem do 8.8.8.8 , 1.1.1.1 i do paru innych warszawskich serwerów.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
To zrób tak.
Najpierw napisz jaki masz model Funboxa. I jak masz to wszystko połączone - kable, kategorie, skąd wzięte te kable, jakieś switche po drodze?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jakbyś przeczytał dokładnie post to byś wiedział:
Orange Funbox 6
Próbowane różne kable kategorii 6 do komputera bezpośrednio bez żadnych switchy jak i do dekodera, na wszystkich identyczny problem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Chcę się upewnić. No to wejdź w menu FB6 i zrób test połączenia z internetem. Pokaż wynik.
Potem wyłącz WiFi na FB6, odłącz wszystkie kable i zostaw podłączony do FB6 tylko jeden komputer połączony kablem. Pokaż w menu FB6 jak się zestawiło to połączenie kablowe. Jeśli zestawiło się na 1Gbps (chyba że nie masz tak szybkiej karty eternetowej, wtedy zanim zrobisz coś więcej trzeba by się o komputer z taką kartą postarać), to odpal na tym komputerze speedtest. Pokaż wynik.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W tym momencie jest dobrze i wygląda to tak:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Czarnek3napisał(-a)
W tym momencie jest dobrze i wygląda to tak:
Czyli nie zawsze jest tak jak w tym momencie? Jeśli coś złego dzieje się z internetem (na urządzeniach w LAN), to czy na FB6:
1). Diody wyglądają tak samo jak kiedy jest dobrze?
2). Test połączenia nadal jest dobry (j.w.)?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Diody wyglądają nadal tak samo
Według tego nadal jest dobry (nie jest)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Czarnek3napisał(-a)Diody wyglądają nadal tak samo
Według tego nadal jest dobry (nie jest)
No widzisz i tu zaczyna się problem komunikacyjny. Nie rozumiem Twojej odpowiedzi.
Co jest - nie jest dobry? Według testu i diod na FB6 połączenie jest OK, a na komputerze nie jest OK? Możesz zrobić testy o które prosiłem?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Czarnek3 Chętnie zobaczymy jakieś dowody niedziałania usługi. Wklej wyniki polecenia ipconfig, może jakiś ping i trace. Nie napisałeś czy korzystasz wyłącznie z IPv4 czy również z IPv6?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Czarnek3 według mnie powinieneś wyłączyć wifi, podłączyć jeden komp po kablu ( zaznaczę, że sprawdzony i komp i kabel w innym miejscu) i zweryfikować działanie usługi. Później zmienić ustawienia na defaultowe, zapomnieć wszystkie urządzenia po wifi i podłączać je sukcesywnie obserwując co się dzieje. Według mnie masz problem w sieci lub ustawieniach modemu. Dostył jest ok.
Tylko weryfikacja sieci lokalnej pokaże problem
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »