Orange Światłowód FTTH - Problemy od ponad 3 miesięcy

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 8
  • 18
  • 0

Cześć. Opowiem wam krótko o swojej sytuacji od dokładnie 22 kwietnia tutejszego roku, mam ciągłe problemy z internetem światłowodowym od Orange, pierw przez 3/4 miesiące próbowali naprawić ten problem zdalnie (dział it), następnie od czerwca zaczęli zajmować się tym problemem przez wysyłaniem techników do mnie do mieszkania.
Na początku technicy w lokalu uznali że problemem jest niekompatybilność urządzeń (funbox 10 + smart box wifi7)
Wymiana nic nie dała.
Następnie stwierdzili że połączenie bezprzewodowe już między funboxem 6 i smart boxem wifi 6 zaburza prace całej sieci (nawet po kablu np. dekoder telewizyjny, komputer), uznałem to za dziwne bo nawet powiedziałem im, że gdy wzmacniacz jest kompletnie wyłączony z prądu błąd jest ten sam, ale oni twierdzili ze to i tak tego wina, więc połozyłem kabel ethernet cat 6 od ugreena do wzmacniacza , nie pomogło, nadal internet wyrzuca.
Teraz jak ponownie proszę o wizytę techników (zgłaszam problemy z internetem) to ciągle przesuwaja wizytę, pomimo ustalenia daty na ich stronie www , przesuwają wizyte nawet bez telefonu do mnie.
Żenada 😞

Zgłoszeń technicznych do działu IT, łącznie już bylo 12, miałem nawet od działu technicznego zdalnego, sonde QFTTH, do pomiaru sieci, tez tym nic nie wykryli. Były 2 wizyty w lokalu technika ,a jak proszę o kolejna wizyte, to jakby specjalnie ją przesuwają (oczywiście to tylko moje przypuszczenia)
Technicy weryfikowali również kable światłowodowe, według nich też wszystko jest z nimi dobrze.
Przygotowałem już pismo reklamacyjne, o prośbę o zerwanie, ale czy jest sens? U mnie w bloku właścicielem światłowodów jest Orange, to oni kładli światłowody, więc moim zdaniem wszyscy operatorzy światłowodowi będą tacy sami, bo działaja na tych samych łączach.
Operatorzy dostępni u mnie na łączach Orange:
- Netia
- T-Mobile
- Plus
- Play
- RFC
- no i oczywiście Orange
Czy jest sens iść w internet ten przez kablowe współosiowe miedziane który oferuje Vectra?
Głównie wykorzystuje internet do grania online.
Czy zmiana operatora światłowodowego na któregoś z listy zmieni coś w działaniu mojego internetu?
A może iść w internet przez kable miedziane?
Proszę o wypowiedź w tym tematcie 🙂

Pozdrawiam
20 ODPOW. 20

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4239
  • 20689
  • 102

Napisałeś wszystko oprócz tego co właściwie nie działa. Co to znaczy "wyrzuca net"? LAN? WLAN?  

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3142
  • 15210
  • 141

@Czarnek3 Nie możemy Ci doradzać w sprawie oferty innych operatorów. Możemy spróbować pomóc namierzyć błędy w działaniu usługi o ile napiszesz na czym polegają, byle krótko.

• 8
  • 18
  • 0

Wszystko , na wszystkich urzadzenich brak internetu , a w aplikacji mój funbox awaria!

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9807
  • 40908
  • 337

@Czarnek3napisał(-a)
...
Czy jest sens iść w internet ten przez kablowe współosiowe miedziane który oferuje Vectra?
To jest forum Orange, zgodnie z regulaminem forum nie wolno pisać o usługach konkurencji. Tak że  to pytanie musi pozostać bez odpowiedzi.

...
Czy zmiana operatora światłowodowego na któregoś z listy zmieni coś w działaniu mojego internetu?
Żeby odpowiedzieć na to pytanie trzeba by być jasnowidzem. Stawiam że nie. Ale mogę się mylić. Wydaje mi się, sądząc po treści Twojego posta, że chyba żaden z operatorów nie będzie specjalnie szczęśliwy mając Cię za klienta.

...
A może iść w internet przez kable miedziane?

Że co? Chyba kompletnie cię pogięło.

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3142
  • 15210
  • 141

@Czarnek3 Co pokazują diody na Funboxie? Czy możesz zalogować się do routera i wykonać test prędkości? Czy możesz podać parametry sygnału optycznego dostępne w menu routera?

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9807
  • 40908
  • 337

@Czarnek3napisał(-a)

Wszystko , na wszystkich urzadzenich brak internetu , a w aplikacji mój funbox awaria!

Bredzisz. Takich objawów ani sonda ani technik ani automatyczna diagnostyka by nie zignorowała. Uporządkuj swoje zeznania, bo inaczej żadnej pomocy nie dostaniesz. Chyba że nie zależy ci na pomocy, to wtedy przepraszam i zamykam buzię.

PS. Aplikacja "Mój Funbox" już od jakiegoś czasu nie jest wspierana. Wywal ją. Zrób diagnostykę z apki Mój Orange, jeśli już musisz z telefonu.

• 8
  • 18
  • 0

Z diodami na FunBoxie wszystko w porządku. Tak zalogowałem sie jest 1000mb/300mb, parametry sygnału optycznego 

Czarnek3_0-1785265074318.png

• 8
  • 18
  • 0

@j131 Daj spokój. Nie każdy sie zna jak Ty. Jak jesteś doświadczony to pomóż w sposób jasny, ja doświadczony nie jestem.

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4239
  • 20689
  • 102

@Czarnek3 Opisz jak potrafisz, co się dzieje. Czy problem występuje na LAN czy na Wifi? Czy może tu i tu. Jakie są objawy? Urządzenia tracą IP? Tracą dostęp do internetu? Z tego co piszesz to wygląda na to , że problem występuje po stronie twojej sieci lokalnej. Może jakieś urządzenie w sieci oprócz Funboxa rozdaje IP?  BTW. Jeżeli naprawdę nie wiesz jak zdiagnozować problem to po prostu wezwij kogoś, kto ci pomoże. Nie musi to być technik Orange. Może to być sąsiad, który zna postawy sieci.