- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Odmowa instalacji zewnętrznego ONT przy internecie 1Gb/s. Da się przyśpieszyć kolejną instalację?
Orange odmówiło instalacji zewnętrznego ONT przy najwyzszym mozliwym (w moim miejscu zamieszkania) pakiecie - 1Gb/s bo według uzasadnienia technika Urząd Komunikacji im na to nie pozwala (dokładniej tłumaczyl to czymś w stylu ile łącznie jest urządzen po drodze) i muszę najpierw zmniejszyc predkość do 600Mbps. Moze ktoś to potwierdzic? Reklamacja i tak zgloszona, ale niezbyt mi sie widzi czekać kolejny tydzień. Da się to jakoś przyspieszyć? Napisałem też email do UOKiK i UKE bo na infolini niezbyt byłem się w stanie czegokolwiek dowiedzieć.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Odmowa instalacji zewnętrznego ONT przy internecie 1Gb/s. Da się przyśpieszyć kolejną instalację?
@rafalpasternak3 UKE raczej niewiele ma do powiedzenia w sprawach instalacji dodatkowego ONT. Instaluje go operator w dwóch przypadkach. Na obcej infrastrukturze i przy uwarunkowaniach technicznych sieciowych. Fakt, że wewnętrznie operator stara się jak najbardziej ograniczyć instalację z powodów finansowych i znów technicznych (nadzór nad urządzeniami końcowymi) wydając zarządzenia, aby je instalować w uzasadnionych przypadkach. Prędkość usługi tu nie ma wiele do rzeczy poza tym, że ONT z samej zasady działania ethernetu po którym jest podłączony z FB nie daje pełnej prędkości Gb/sek
Może to miał na myśli, że później klienci skarżą operatora o niedotrzymywanie zapisów w umowie dotyczących prędkości...ale to troszkę naciągane, bo są prędkości gwarantowane i nie jest to powodem reklamacji. Poza tym decydując się na ONT mamy świadomość z czym się to wiąże i sami sobie nie będziemy przeczyć, bo wystarczy na testy podpiąć FB i cała "reklamacja" bierze w łeb...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Technik w uzasadnieniu powiedział, że Urząd Komunikacji nie pozwala im przeprowadzić takiej instalacji (a nie znam innego urzędu komunikacji niż UKE), więc napisałem do nich, żeby spróbowali, chociaż w jakiś sposób potwierdzić to stanowisko. To, że nie uzyskam pełnej prędkości, albo, że może się trafić klient, który przykładowo podłączyłby za słaby router, a potem skarżył się do Orange, powiedział mi także monter na miejscu. Natomiast finalne uzasadnienie technika jest inne. Byłbym nawet w stanie podpisać jakieś zobowiązanie, ale niezbyt w ogóle ktokolwiek chciał ze mną podjąć rozmowę na ten temat. Na odpowiedź od samego technika czekałem tydzień i musiałem się o to codziennie prosić. Czyli co proponujecie? Odpowiedź na reklamacje mam uzyskać do tygodnia, ale dzwoniłem już do Plusa i tam pani sprawdziła i powiedziała, że zrobią mi to, co chce (choć pewnie nie można tego brać za pewnik, bo pan w Orange, który umówił montera też był przekonany, ze wszystko będzie zrobione a finalnie jest jak jest)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@rafalpasternak3napisał(-a)
Czyli co proponujecie?
ponowić. Może przyjdzie normalniejszy technik.
Albo wziąć te 600 i już.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@rafalpasternak3 Według mnie prędkość 940Mb/sek (co jest normą dla usługi 1Gb/sek) jest prawidłowa i każdy kto decyduje się na zewnętrznego ONT-a (tu interface eth niestety daje takie ograniczenia) robi to świadomie. Żeby było weselej, to mieści się w 10%-owej tolerancji pomiaru dla uznania prawidłowo działającej usługi...kolejny argument z głowy... Zerknij _ (binaries.pl)
Przecież na końcu pełnego FTTH otrzymujemy pełny Gb/sek, a zastosowanie ONT ma tylko umożliwić bezproblemową instalację w wypadku braku możliwości technicznych na przejście pełnym FTTH do miejsca w którym ma stać FB. Przypadek, gdy klient chce zastosować swój router pomijam, bo klient bierze na siebie odpowiedzialność za działanie urządzeń, a bez ONT-a zewnętrznego się po prostu nie da....
Pamiętaj, że nikt nie da Ci więcej niż inni operatorzy mogą obiecać....Jeśli to sieć Orange, u innych na 1Gb/sek nie ma szans 🙂 (wskazuje na to udostępniona opcja prędkości 1Gb/sek)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A nie chodzi o to, że ONT obsługuję max 1Gb, ale jeżeli klient korzysta z innych usług to kolejne VLAN"y ograniczały by transfer? Pewnie TV 4K na 2 dekoderach jednocześnie troszkę zjada przepustowości.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudow Z tego co mi wiadomo, to IPTV ma własne pasmo i nie zabiera przepustowości z netu jak przy ADSL/VDSL
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13 To pasmo to VLAN. Orange zapewne z góry rezerwuje sobie przepustowość i nieważne, czy klient ma TV czy nie. Nie da się osiągnąć więcej niż 1Gb na ONT. Tam innych "pasm" nie ma.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudownapisał(-a)...
TV 4K na 2 dekoderach jednocześnie troszkę zjada przepustowości.
Zjada około 50Mbps. Pozornie bez żadnego znaczenia praktycznego. ALE: jest kwestia QoS. Prawdopodobnie i ONT i FB ogarniają to poprawnie, i przy wysyceniu internetu (na 1Gbps) i tak wcisną TV (z ONT to oczywiście kosztem inernetu, bez ONT "bezkosztowo" - ale tylko jeśli dekoder jest podłączony samodzielnie do FB). Sam FB na pewno to ogarnia, i nie sądzę żeby dodanie ONT coś zmieniło na niekorzyść.
Przy mniejszych prędkościach nie ma problemu, bo TV zawsze zmieści się w tym co zostaje (oczywiście zakładając że kable są na 1Gbps).
Nie sądzę żeby to miało jakiś związek z dodatkowymi usługami. Zresztą wiadomo, że to działa dobrze w praktyce, co najmniej kilku kolegów tu tak ma, a wielu pewnie ma i się nie chwali (bo i czym się tu chwalić, skoro działa - jeszcze wyłączą...).
Ograniczenie jest biurokratyczne i nie ma co szukać przyczyn technicznych, bo ich po prostu nie ma, IMHO. Taka polityka operatora.
- « Poprzedni
- Następny »