ONT na sieci Zicom

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 32
  • 76
  • 0

ONT na sieci Zicom

Też mi to przyszło do głowy, ale sprawdziłem to wymieniając na inny i wątpię, że dwa by były uszkodzone

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

ONT na sieci Zicom

Hasła do neostrady nie da się samodzielnie ustawić w MO, mimo iż może tak się wydawać. Jedyna skuteczna metoda uzyskania tego hasła to BOK. Nie da się go też ustawić po swojemu, przychodzi SMSem jakie przychodzi, i takiego trzeba używać.
Tak przynajmniej było kilka miesięcy temu, kiedy to sprawdzałem szczegółowo.
Funbox po podłaczeniu do zewnętrznego ONT i odpowiednim ustawieniu opcji (że ONT jest zewnętrzny a nie wbudowany) i niewpisaniu żadnego hasła, jedynie loginu powinien sobie hasło sam sciągnąć, tak przynajmniej u mnie to działało. Może na tak obcych łączach to nie działa, ale IMHO powinno.
ONT pokazuje że światłowód jest podłaczony i gotowy do użycia? Jak podłaczysz swój ruter - czy w ogóle dochodzi do próby zestawiania sesji PPPoE, masz jakąś komunikację przez ONT na zewnątrz, czy nie?

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

ONT na sieci Zicom

Dokładnie. Hasła nie da się ustawić samemu. Skąd taki pomysł w ogóle? 

• 32
  • 76
  • 0

ONT na sieci Zicom

@j131napisał(-a)
Hasła do neostrady nie da się samodzielnie ustawić w MO, mimo iż może tak się wydawać. Jedyna skuteczna metoda uzyskania tego hasła to BOK. Nie da się go też ustawić po swojemu, przychodzi SMSem jakie przychodzi, i takiego trzeba używać.
Tak przynajmniej było kilka miesięcy temu, kiedy to sprawdzałem szczegółowo.
Funbox po podłaczeniu do zewnętrznego ONT i odpowiednim ustawieniu opcji (że ONT jest zewnętrzny a nie wbudowany) i niewpisaniu żadnego hasła, jedynie loginu powinien sobie hasło sam sciągnąć, tak przynajmniej u mnie to działało. Może na tak obcych łączach to nie działa, ale IMHO powinno.
ONT pokazuje że światłowód jest podłaczony i gotowy do użycia? Jak podłaczysz swój ruter - czy w ogóle dochodzi do próby zestawiania sesji PPPoE, masz jakąś komunikację przez ONT na zewnątrz, czy nie?

@atlas_cudow myślę, że stąd pomysł, że je zmieniałem 😉

1000290478.jpg

1000290480.jpg

 I to właśnie hasło podawałem w routerze tplink po tym jak je zmieniłem zaraz po podłączeniu fb7 przez technika Orange, a teraz kolejny raz zmieniałem dla przetestowania czemu nie ma internetu...

Nie wiem czy ONT przesyła jakieś dane. Jedynie FB7 próbuje się połączyć z internetem, ale to nic nie daje. Musi mieć chyba dostęp do jakichś usług, bo wie, że błędnie wpisane hasło do neostrady jest nieprawidłowe, ale jednocześnie nie ma internetu.

• 8676
  • 35090
  • 293

ONT na sieci Zicom

Słowem co prawda nie chcesz nam tu opisać tego co nas interesuje (vide poprzednia końcówka wątku), ale za to oczekujesz że wywróżymy z fusów co ci dolega.
Obawiam się że nie wywróżymy.😉

Ciekawostka z tym hasłem. Moje żadnych znaków specjalnych nie ma i działa. Te warunki bardziej przypominają wymagania dla haseł do WiFi. No ale skoro działało ci na własnym sprzęcie, to widocznie poprawili tę funkcjonalność. Przy zmienianiu hasła Funbox musi być wyłączony, inaczej się "nie przyjmie".

Naprawdę nie masz dostępu do żadnych logów ze swojego rutera?

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

ONT na sieci Zicom

To ta apka coś chyba źle wyświetla .  Tak jak wspomniał @j131  hasło powinno przyjść SMSem. Poproś na infolinii o zmianę hasła.  Kiedyś zmiana hasła przez apke działała, teraz widocznie jest jakiś błąd. 

• 32
  • 76
  • 0

ONT na sieci Zicom

Nie wiem jak wyświetla, ale faktem jest, że hasło ustawione w niej działało prawie miesiąc w routerze tplink 😉

Fakt, po zmianie hasła w aplikacki przychodzi sms z tym wybranym hasłem, ale faktem jest, że internet u mnie nie działa nie przez hasło do neostrady tylko z większego powodu

• 8676
  • 35090
  • 293

ONT na sieci Zicom

Bardzo to być może.