Nie można wyświetlić tego widżeta.

ONT / Publiczny adres IP / IPv6 / tryb Bridge

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 14
  • 33
  • 0

Witam,

Obecnie mam światłowodowe połączenie internetowe T-Mobile. Nie mogę zmienić żadnych ustawień w routerze. Nie ma obsługi protokołu IPv6. Nie mogę również poprosić o publiczny adres IPv4. Mam już dość tej usługi.

Chcę zmienić dostawcę internetu i korzystać z własnego routera Wi-Fi (Gl iNet Flint 2). Chcę, aby ONT był bezpośrednio podłączony do mojego Flinta 2, aby nie było problemu „Double NAT”. Chcę również użyć SQM do kontrolowania bufferbloat.

Skontaktowałem się z infolinią Orange i powiedzieli mi, że nie mogą zapewnić bezpośredniego połączenia z ONT i muszę użyć ich routera FunBox. Czy router FunBox można przełączyć w tryb Bridge, aby port WAN mojego routera Flint 2 otrzymał publiczny adres IPv4 wraz z zakresem IPv6?

Czy to prawda, że wszystkie połączenia FTTH Orange mają publiczny adres IPv4?

Dziękuję za wsparcie 🙂

18 ODPOW. 18

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14207
  • 58400
  • 705

@prometheus  Funbox nie ma trybu bridge, ale dla opcji do 1Gb)sek spokojnie zamówisz i otrzymasz zewnętrzny ONT pod warunkiem, że przy zamówieniu usługi wyraźnie tego zażądasz.

IP jest publiczne i za pomocą ustawień loginu wymusisz zarówno IPv6 jak i IPv4 

Problemem może być konfiguracja IPTV ma własnym routerze, ale i to niektórzy na specyficznym sprzęcie zrobili 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6313
  • 25782
  • 216

@prometheus 

Przy wymuszeniu IPv6 protokół IPv4 jest obsługiwany nie-natywnie. Albo IPv4 z publicznym IP albo IPv6. Oba na raz raczej nie.

Wyposażenie Funboxa jest obowiązkowe i płatne, ale nie musisz go używać. Natomiast instalacja ONT rządzi się specyficznymi regułami. Jeśli usługa ma być świadczona na łączach obcych, to prawdopodobnie ONT dostaniesz z automatu. Jednak jeśli to takie ważne dla ciebie, to tak jak pisze @agat13 .

Konfiguracja własnego routera do samego internetu nie jest trudna, jednak ruter musi obsługiwać VLAN.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2206
  • 10548
  • 88

@prometheus Są dwie możliwe konfiguracje IP, obie z publicznymi adresami: IPv6 oraz IPv4, samo IPv4. Sprawdź czy Twój router obsługuje DS-Lite jeżeli masz chrapkę na IPv6.

• 14
  • 33
  • 0

@agat13 Nie potrzebuję IPTV. Kupuję tylko usługę internetową bez niczego innego. Czy nadal potrzebuję IPTV z jakiegokolwiek powodu?

@j131Mój router obsługuje OpenWRT i jestem programistą, obsługa sieci nie jest dla mnie trudna, używam i konfiguruję OpenWRT od 15 lat 🙂

@SamotnickMój router działa na OpenWRT, więc zakładam, że obsługuje DS-Lite? Szybkie wyszukiwanie w Google pokazuje mi pakiet OpenWRT dla DS-Lite.

Zastanawiam się również, jakiego rodzaju firewalla używa dostawca usług internetowych. T-Mobile ma "Port-restricted Cone NAT". Orange Mobile data daje mi adres IPv6, ale nawet on ma symetryczny NAT, co oznacza, że dostawca usług internetowych nakłada firewall nawet na publiczne adresy IPv6. Czy będę mógł łatwo uzyskać dostęp do NAS za publicznym adresem IPv4/IPv6 na moim routerze? Mam nadzieję, że Orange nie ma własnego firewalla, nawet zanim ruch dotrze do mojego routera.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14207
  • 58400
  • 705

@prometheus  jeśli nie zamówisz IPTV to problem z głowy 😁

• 6313
  • 25782
  • 216

Na IPv4 nie będzie problemu z dostępem z zewnątrz. Adres jest publiczny, choć zmienia się co 10 dni. Możesz tak skonfigurować usługę żeby nic nie było blokowane. A w każdym razie nic co przeszkadzałoby w dostępie do NAS.

Natomiast o IPv6 wiadomo znacznie mniej. Przez to ta konfiguracja jest mniej oczywista, kompetnie brak dokumentacji.

• 14
  • 33
  • 0

@j131 

Mogę żyć z dynamicznym publicznym adresem ipv4, a nawet adresem ipv6. Po prostu użyję usługi DNS, aby wskazać mój router. Adresy ipv6 są domyślnie publiczne, jeśli się nie mylę, i nie wymagają NAT (chociaż niektórzy dostawcy usług internetowych używają NAT nawet dla ipv6, nie wiem dlaczego...)

Czy doświadczasz stabilnych prędkości reklamowanych w ofercie? Zamierzam wybrać plan 600 Mbps.

Mam nadzieję, że nie spowolni w określonych godzinach w ciągu dnia.

• 6313
  • 25782
  • 216

No właśnie z tą publicznością adresów IPv6 nie jest wcale tak różowo.

Co do prędkości to tak, większość ludzi raportuje nominalne przez cały czas. Zdarzają się pojedyncze przypadki anomali, ale zwykle są rozwiązywane pozytywnie.

Jam mam w każdym razie cały czas odrobinę powyżej 300/50 które są zapisane w umowie. W umowach są określone gwarancje prędkości.

• 14
  • 33
  • 0

@agat13 

Jeśli mój własny router WiFi zawiedzie lub zepsuje się z jakiegokolwiek powodu, czy mogę użyć routera FunBox z zewnętrznym ONT?

Czy będę musiał zrobić coś specjalnego, aby to zadziałało? Czy będę musiał gdzieś umieścić numer seryjny lub adres MAC urządzenia na białej liście?

Ponieważ co miesiąc będę płacił czynsz za FunBox, wolałbym mieć go jako zapasowy router WiFi na wypadek nagłej awarii mojego własnego routera WiFi.