- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nowe mieszkanie, nowy internet i własny router
Myślę że te szacunki są dość realistyczne. Rozumiem z tego że jesteś hobbystą mocno zakręconym na te nowe technologie, i chwała ci za to.
Natomiast wielu użyszkodników będzie oczekiwać zupełnie czegoś innego. Mianowicie tego, że w każdym zakamarku ich mieszkania będzie pełen zasięg i pomiar na ich telefonie budżetowym bedzie pokazywał speedtest według max specyfikacji WiFi7, czyli jeśli w kuchni za mikrofalówką nie zobaczą na ekranie telefonu tych 20Gbps to będzie tragedia.🙂😀
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@jacobunny ok sens jest, ale żeby to zrealizować, musiał bym nowego laptopa i router utylizować czy sprzedać, straty spore a korzyść średnia, co innego jak nasz stary sprzęt, jak wszedłem w tym roku w wifi ax i mi wystarcza, sprzęt szybszej transmisji po wi-fi nie potrzebuje, cenię rozważania o nowych technologiach, ale te na początku są drogie i mało popularne.
Ale jak nasz kasę i nie lubisz kompromisów, to się nie zastanawiaj, tu sporo osób na forum, na jeszcze miedziane łączą i popularny jest transfer 300/ 600Mb)s, gdzie miejsce na 30Gb/s czy więcej, i po co to, chyba że ktoś na firmę 😎
Choć z drugiej strony, wi-fi 7 ma przyszłość, szkoda że wifi 6 nie jest tak rozbudowana, telefony i tak korzystają z LTE czy 5G, to tylko domowy sprzęt by skorzystał 😎
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W moim przypadku pół roku temu zbierając wkład na mieszkanie sprzedałem wszystko, więc kupując nowy sprzęt na pewno chciałbym się wyposażyć w nowe technologie.
Wifi 7 będzie kroczek po kroczku, po malutku wypełniał nasze domostwa, a już teraz takie osoby które pozbyły się z różnych względów całej elektroniki - zechcą celować w najnowszą technologię która wyszła.
20gbps jest tylko umowne - nikt nie myśli że osiągnie takie prędkości - tym bardziej mając na umowie nawet 8gbps. Ale to działa w dwie strony - im wyższa maksymalna przepustowość - tym wyższa minimalna przepustowość i wyższe prędkości minimalne po wifi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@jacobunny przy wi-fi to im szybsze tym lepiej, bo są czasem 50% spadki prędkości, więc wifi 7 jak najbardziej, katalogowe prędkości to bajka i Lep producenta na klienta 😎
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@jacobunny jak chcesz być tak do przodu w swoim nowo zakupionym mieszkaniu to od razu połóż sobie do każdego pokoju światłowód. Skrętka kat. 6 cz 7 może okazać się niewystarczająca jeśli tak szybko będę rosły prędkości oferowane przez operatorów.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jestem opinii ze im mniej kabli tym lepiej.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@jacobunny Po części masz rację z WiFi, ale czasem kabelek się przydaje i bym położył gdzie się da, chyba że mieszkanie już wyremontowane i szpecić nie będziesz 😎
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@jacobunny nie tym lepiej, a tylko konieczne układać..dobrze powiedzieć, ale skąd mamy wiedzieć, co będzie obowiązywało za kilkanaście lat i jaki będzie wpływ otoczenia na wifi? Już jest problem z radarami pogodowymi czy radiolokacją. W blokach to dziesiątki sieci na naszą oddziaływają, a im większa częstotliwość, tym zasięg mniejszy...
Kabel to kabel. W ścianie nie zgnije
Podam głupi przykład: kto naście lat temu myślał o FTTH? Szczęśliwym się zdawało, że jak ethernet do domu puścili to wypas mają...
Sam 14 lat temu okablowałem dom eth kat 5e i do tego wszędzie rurki na patchcordy światłowodowe dołożyłem...
Patrząc jak to się rozwija, to prorokiem byłem....
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13 Też mam rurki i 5e kabel, jakby było parcie na lepszy kabel kiedyś, to podmienić można 😎
Mam dom okablowany, pomimo że WiFi też pokrywa cały dom 🏠 😄
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@IreneuszCD widzisz..i można? Można, a nawet trzeba