Nie można wyświetlić tego widżeta.

Nowe mieszkanie, nowy internet i własny router

ROZWIĄZANE

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6312
  • 25747
  • 215

@jacobunnynapisał(-a)
...
wifi 6E będzie odchodzić do lamusa w 2025 roku.

A to jest ciekawa koncepcja. I całkowicie pozbawiona racjonalnych podstaw.

Powodzenia w konfiguracji.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2340
  • 12962
  • 61

@jacobunny co ty wypisujesz, standard ax jeszcze dobrze się nie spopularyzował, na moje oczekiwania wystarcza, zresztą preferuję kabel LAN, jest stabilniej i szybciej, wifi nigdy nie dorówna, połączeniu po LAN, ale ty lepiej to ogarniasz, ufając producentom, 2025 będę rokiem, gzie 10Gb/s po wifi poleci😎

Konfigurację znajdziesz na forum i tylko kwestia ją wpisać 😎

Jak szukasz drogi na skróty, to szukaj... Może kto w sieci poradnik udostępnił/ czy fil na YouTube 😎

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 13
  • 42
  • 0

To zapodaj link z tematem na forum jeśli możesz

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14205
  • 58390
  • 705

@jacobunny  odnoszę wrażenie, że chcesz mieć wifi7 dla samego wifi7, a nie dla konkretnych celów czy powodów..

Wychodząc z Twojego założenia, żadnego wifi się nie płacą, bo każde się zestarzeje i bedą kiedyś szybsze. 

Dobrze koledzy radzą. Według mnie instrukcja czy filmik nie wystarczy. Trzeba wiedzieć co i po co się robi..a mając router wyścigówkę, trzeba i net wyścigowy mieć...a na FB2 to najwyżej Polonezem będziesz jeździł..jeśli nie rowerem.

Przełącz Swój router w tryb AP i dołącz do FTTH za FB10 przy usłudze neo 8Gb/sek, to wtedy ma to sens...

Dla przykładu dla FB3 i 600Mb/ sek to przerost formy nad treścią 

Trzeba dopasowywać usługę do potrzeb...i tyle 

• 13
  • 42
  • 0

Chciałbym mieć jak najmniej urządzeń z których nie chciałbym korzystać. Mając swój router - chciałbym funboxa nie dotykać. Wifi 6E będzie odchodzić do lamusa tylko dlatego, że high-endowy sprzęt miał tą technologie, a nowe laptopy, karty sieciowe w płytach głównych, telefony, tablety i wszystkie inne urządzenia w 2025 nie będą bazowały na wifi 6E, a właśnie wifi 7.

Zamierzam całe mieszkanie urządzić właśnie w urządzenia wspierające tylko na wifi 7.

Już teraz każdy nowy sprzęt wspiera wifi 7.

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 460
  • 1898
  • 11

@jacobunnyNajpierw uzyskaj ONT, bo w całej tej zabawie to jest najtrudniejszy etap.  Wklepanie danych logowania pppoe i id VLAN to pestka.

• 13
  • 42
  • 0

Pytałem przez czat orange

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 460
  • 1898
  • 11

@jacobunnyNo to się możesz zdziwić, jak monter będzie miał delikatnie rzecz ujmując w poważaniu twoją notatkę 🙂

• 13
  • 42
  • 0

Wtedy akurat nie zgodziłbym się montaż jeśli technik nie byłby przygotowany.

Na jednym z tematów było to również poruszane w jaki sposób się wówczas zachować

jacobunny_0-1731703989761.png

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 1809
  • 2460
  • 104

Reasumując jest to prosta sprawa.

1) Zamawiasz usługę max 1 Gb i prosisz w zleceniu, że niezbędne jest urządzenie ONT, ponieważ tego wymaga sieć domowa (np. skrzynka deweloperska w bloku) i instalacji gdzie Funbox ma być w tej skrzynce nie przyjmiesz. To, czy dostaniesz ONT w pierwszym kroku zależy od partnera technicznego. Jeżeli nie przyniesie ONT, nie pozwalasz na dalszą instalację.

Dla usług powyżej 1 GbE nie można otrzymać zewnętrznego ONT.

2)Mając aktywną usługę na Funboxie najprawdopodobniej 6 + ONT musisz w panelu Mój Orange zmienić sobie hasło do neostrady. Zrobisz to w menu Ustawienia -> Zabezpieczenia -> Hasło do neostrady.

3) Łączysz WAN ONT do WAN TP-Link i konfigurujesz połączenie PPPoE na VLAN 35 wpisując dane z kroku drugiego w zakładce zaawansowane -> Network. W zakładce zaawansowane -> IPTV/VLAN dla Internet VLAN wpisujesz 35 i wszystkie porty ustawiasz jako Internet.

Screenshot 2024-11-15 at 21.56.50.png

Internet powinien ruszyć.

Gdybyś chciał jeszcze IPTV to szansa uruchomienia na TP-LINK z oficjalnym softem jest raczej bliska zeru, trzeba samemu sprawdzić, ja nie mam na czym.

P.S. Tak jak koledzy mówili, nie wiem po co Ci Wi-Fi 7 przy usłudze max 1 GbE skoro prędkości Wi-Fi na Funboxie 10 będą takie lub lepsze przy usłudze 2,5 GbE i więcej. To zwykły chwyt marketingowy i nabijanie przez producentów ludzi na kasę 🙂

https://youtube.com/shorts/fI3CQgfy1e8?feature=share