Nie można wyświetlić tego widżeta.

Nowe mieszkanie, nowy internet i własny router

ROZWIĄZANE

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 13
  • 42
  • 0

Witam serdecznie.

Planuję zakupić ofertę orange internetu światłowodowego.

Mając własny router TP-Link Archer BE800 chciałbym z niego korzystać bez urządzenia funbox.

Widziałem tutaj na forum rózne tematy tego typu że dużo osób woli korzystać ze swoich lepszych routerów, jednak jest to problematyczne.

Bardzo prosiłbym o objaśnienie procesu zamawiania usługi oraz procesu instalacji przez technika.

Wiem do tej pory, że urządzenia funbox 3 i w górę mają wbudowany ONT dlatego orange nie da zewnętrznego. Muszę dodać notatkę dla technika i wyrazić chęć korzystania z własnego routera.

Funbox 2 nie ma wbudowanego ONT, czy mam poprosić technika właśnie o ten router? Wiem, że nie mogę go i tak zwrócić, dlatego będzie leżał w pudełku. Natomiast w jaki sposób otrzymać ten zewnętrzny ONT od orange?

Kolejna sprawa bardzo ważna to proces instalacji i konfiguracji.

Technik dostarczając zewnętrzny ONT - przetestuje go tylko na urządzeniu funbox - i tam docelowo będzie sprawdzał jakość internetu.

Natomiast w jaki sposób ja sam później mógłbym podłączyć swój router do zewnętrznego ONT?

Port WAN zewnętrznego ONT do portu WAN mojego routera TP-Link? I tyle wystarczy, żeby cieszyć się internetem?

Bardzo proszę o pomoc w tych kwestiach.

Pozdrawiam!

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 1809
  • 2460
  • 104

Reasumując jest to prosta sprawa.

1) Zamawiasz usługę max 1 Gb i prosisz w zleceniu, że niezbędne jest urządzenie ONT, ponieważ tego wymaga sieć domowa (np. skrzynka deweloperska w bloku) i instalacji gdzie Funbox ma być w tej skrzynce nie przyjmiesz. To, czy dostaniesz ONT w pierwszym kroku zależy od partnera technicznego. Jeżeli nie przyniesie ONT, nie pozwalasz na dalszą instalację.

Dla usług powyżej 1 GbE nie można otrzymać zewnętrznego ONT.

2)Mając aktywną usługę na Funboxie najprawdopodobniej 6 + ONT musisz w panelu Mój Orange zmienić sobie hasło do neostrady. Zrobisz to w menu Ustawienia -> Zabezpieczenia -> Hasło do neostrady.

3) Łączysz WAN ONT do WAN TP-Link i konfigurujesz połączenie PPPoE na VLAN 35 wpisując dane z kroku drugiego w zakładce zaawansowane -> Network. W zakładce zaawansowane -> IPTV/VLAN dla Internet VLAN wpisujesz 35 i wszystkie porty ustawiasz jako Internet.

Screenshot 2024-11-15 at 21.56.50.png

Internet powinien ruszyć.

Gdybyś chciał jeszcze IPTV to szansa uruchomienia na TP-LINK z oficjalnym softem jest raczej bliska zeru, trzeba samemu sprawdzić, ja nie mam na czym.

P.S. Tak jak koledzy mówili, nie wiem po co Ci Wi-Fi 7 przy usłudze max 1 GbE skoro prędkości Wi-Fi na Funboxie 10 będą takie lub lepsze przy usłudze 2,5 GbE i więcej. To zwykły chwyt marketingowy i nabijanie przez producentów ludzi na kasę 🙂

https://youtube.com/shorts/fI3CQgfy1e8?feature=share

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

30 ODPOW. 30

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6312
  • 25753
  • 216

@jacobunny 

Skoro zadajesz takie pytanie to osobiście radzilbym ci po prostu zamówić usługę i nie kombinować z własnym sprzętem. Ten który wynająć i tak musisz swobodnie daje radę, a robi to bez jakiejkolwiek potrzeby konfiguracji  Twojej strony.

• 13
  • 42
  • 0

Zaden funbox nawet ten funbox 10 nie ma wifi 7 dlatego jesli zamawialbym usluge normalnie to nie zakladalbym tematu.

Prosze o pomoc w miare mozliwosci. Dziekuje

• 6312
  • 25753
  • 216

Skoro potrzebujesz WiFi 7, to kup sobie AP w tym standardzie i po sprawie. Nie musisz używać wbudowanych w FB AP. To się da wyłączyć jednym przyciskiem.

• 13
  • 42
  • 0

A jak działa ten AP?

• 6312
  • 25753
  • 216

@jacobunny 

Ten ruter który masz (Archer BE800) też da się skonfigurować tak, żeby działał jako Access Point (AP).

https://pl.wikipedia.org/wiki/Punkt_dost%C4%99pu

• 13
  • 42
  • 0

A jeśli wolałbym używać swojego routera w tradycyjny sposób to mogę poprosić o jakiś poradnik konfiguracyjny? Wiem że trzeba się w to bawić ale mając jakąś aktualną instrukcje dla światlowodu od orange i nowego routera tplink z wifi 7 na pewno sobie poradzę.

Albo film albo poradnik. Z góry dziękuję

• 6312
  • 25753
  • 216

@jacobunny 

Wszystko co da się powiedzieć o konfiguracji własnego rutera już zostało tu na tym forum powiedziane. Zadajesz zbyt ogólne pytanie, po prostu poczytaj to co już jest. Ten ruter powinien się nadać, zgodnie ze specyfikacją ma wszystko co potrzeba. Musisz znać login i hasło, wpisać je w odpowiednie pola i określić VLAN. Nie ma oczywiście 100% pewności czy to wystarczy i czy zadziała. Orange nie wspiera takiej konfiguracji więc na oficjalną dokumentację ani pomoc operatora nie możesz liczyć. Jedynie na nas. No i na siebie oczywiście.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2341
  • 12962
  • 61

@jacobunny z tego co piszesz, nie ogarniesz tematu, poradnik ci w tym nie pomoże, załatwić internet z ont, niech ci technik co będzie instalować internet, przeprowadzi konfigurację, oczywiście mu zapłacisz, lub zamów z marszu FunBox 10 i tyle w temacie.

• 13
  • 42
  • 0

Chcialbym korzystac z nowej technologii wifi 7.

jacobunny_0-1731700457246.png

jacobunny_1-1731700488483.png

Być może funbox 10 jest nowszym routerem ale nawet wifi 6E będzie odchodzić do lamusa w 2025 roku.