Nie można wyświetlić tego widżeta.

Nowe mieszkanie, nowy internet i własny router

ROZWIĄZANE

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6313
  • 25782
  • 216

@jacobunny 

Nie można wykluczyć ze Orange i takie ONTy kiedyś będzie oferował... Ale to raczej nieprędko, nomen omen. Jakieś nieoficjalne i nie do końca legalne obejścia istnieją, ale zdecydowanie nie polecam. Na dziś zainwestowałbym przede wszystkim w kable, i spróbował wziąć usługę 8Gb z FB10, bez ONT. Ale oczywiście zrobisz jak uważasz, i  uwzględnieniem warunków lokalnych - ta usługa jest dostępna tylko w nielicznych lokalizacjach.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2358
  • 13040
  • 62

@j131 dziś Wi-Fi 7 ok, ale w sieci lokalnej, to jest przerost formy nad treścią, nawet nie da się speed test pochwalić, to co oferuje FB 10 wystarczy większości 5 lat, lub nawet 10 lat, mi tam starcza wifi 6, preferuję jednak kabel, ale ja staromodny jestem, Wi-Fi to tylko ostateczność 😎

@jacobunny pozamiatał z tym starzeniem się technologii, ale pewnie młody, to i pęd do nowości, trudno oszacować, ile by wymiana wszystkiego kosztowała, by Wi-Fi 7 mieć na każdym urządzeniu, pewnie Hybrydowy pojazd bym za to kupił, to wolałbym auto 😃

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 2754
  • 10110
  • 53

@IreneuszCD No poniosło gościa z tym. Zobaczył infografikę że Wi-Fi7 wyciąga nawet 40Gb/s i myślał że teraz tyle uzyska. Pewnie z 5 lat minie zanim Orange wprowadzi taką usługę komercyjnie do oferty. 

• 2358
  • 13040
  • 62

@marder w sieci lokalnej tyle uzyska, ale po co w domu 40Gb/s, co innego taka szybkość w internecie 😃

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 832
  • 3201
  • 25

wi-fi 7 to nie tylko szybkość choć głównie na to zwraca się uwagę. To lepsze zarządzanie sieciami i dostęp do 6GHz (wiem że to już wi-fi 6E daje ale po co się ograniczać) co ma znaczenie gdzie jest natłok sieci.

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 2754
  • 10110
  • 53

@IreneuszCD no tak ale pewnie chodzi mu o internet. Z pokoju do pokoju to prościej sobie dysk zewnętrzny przenieść niż to przesyłać po wi-fi.

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 467
  • 1941
  • 11

@ZeusekNie każdy router z obsługą BE (WiFi7) wspiera 6Ghz

• 2358
  • 13040
  • 62

@atlas_cudow mój ASUS RT-AX58U ma 6GHz, ale staroć, bo tylko WI-FI 6, ale mi to starcza w domu, za 10 lat jak dożyję, przejdę na WI-FI 7, pewnie wtedy sprzęt obsługujący ten standard, będzie o połowę tańszy i 8Gb/s dostępne, bo teraz to nawet pełnego 1Gb/s nie mam, pewnie wina tego kiepskiego ASUSa.

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 467
  • 1941
  • 11

Wg mnie lepiej mieć zwykłe 6E niż BE dwuzakresowe. Odnośnie routerów Asusa to nic o nich nie wiem. Ja stosuję tylko sprzęt przeznaczony do małych firm.

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 832
  • 3201
  • 25

@atlas_cudow 

Jestem zaskoczony...wi-fi 6E/7 to obsługa 6GHz.

obraz_2024-11-18_161644678.png