- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Niska prędkość światłowód
@1215 to jest screen dość dziwny. Kanał 100, ale prędkość 433 świadczy i tym, że masz MIMO 1x1 i wcale mnie nie dziwią te osiągi. Praktycznie max to 150 ( oczywiście według mojej wiedzy i skromnej praktyki)
Poza tym jakby te sieci się połączyły, bo niedawno inne SSID dla 5-ki pokazywaleś....
To jakbyś po żenił 2,4 z 5ghz bo 433 to wynik mać dla 2,4 w N-ce
Dlatego naprawdę jestem lekko zdziwiony
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@1215IMHO po prostu nie masz żadnego urządzenia które mogłoby wykorzystać pełną prędkość wykupionej usługi. Nawet jeśli ten nowszy laptop nominalnie powinien łączyć się nieco szybciej niż się łączy to nie będzie to max - taka już natura WiFi (wskazana lektura postów z linków które podał @agat13).
A właściwie to czego oczekujesz? Za wolno się pliki sciągają? No pewnie mogłyby się sciągać szybciej, ale nie masz jak ich sciągać szybciej, wązkie gardło jest u Ciebie.
BTW: te dane ze "starego" laptopa to po WiFi czy po kablu? Jaka tam jest karta sieciowa? Jak "stary" to laptop? Pytam, bo ten z którego to piszę ma już siedem lat i spokojnie wyrabia speedtest na wartościach nominalnych (oczywiscie po kablu).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W takich przypadkach, jeśli abonenci posiadają stary sprzęt lub taki bez możliwości łączenia kablem ethernetowym z routerem przypomina mi się pewien pomysł z forum, który gdyby został wdrożony mógłby się bardzo przydać, chodzi mianowicie o pomysł ze speedtestem wbudowanym w soft FunBoxów. To rozwiązanie sprawdziłoby się idealnie w wielu przepadkach wątpliwości użytkowników co do prędkości neta.
PS.
Przypominam również że w przypadku braku gniazda lan w laptopie warto za niewielkie w sumie pieniądze zaopatrzyć się w coś w tym stylu https://allegro.pl/oferta/karta-sieciowa-usb-3-0-gigabit-lan-rj45-100-1000mb-10165161942 (model podałem dla przykładu, jest ich wiele w sklepach komputerowych, na allegro, są nawet firmowe np. HP).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie ma co dywagować. Najlepiej niech zgłosi awarię że mu net nie działa wówczas monter przyjedzie podepnie swój sprzęt i będzie wiadomo ile z OLT-a idzie 🙂 Druga opcja pożyczyć od znajomego, sąsiada, kolegi porządny laptop i wykonać speedtest po uprzednim odłączeniu wszystkich innych urządzeń w domu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@marder niby tak, tylko jak zgłosi awarię, a będzie ona nieuzasadniona to poniesie koszty wizyty technika, czyli druga opcja wydaje się mniej kosztowna 😉.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- « Poprzedni
- Następny »