Nie można wyświetlić tego widżeta.

(Niby) utrata internetu podczas pobierania plików

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 423
  • 1105
  • 7

@Luis22 a jaką pokazuje prędkość z tej synchronizacji? https://www.fireprobe.net/pl  czy https://speedtest.orange.pl

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 11
  • 52
  • 0

Wygląda to tak:

test.png

• 423
  • 1105
  • 7

trochę za mało w stosunku do prędkości synchronizacji z obrazka

• 11
  • 52
  • 0

Wiadomo z czego może to wynikać? Testów nie przeprowadzam, gdy coś może pożerać neta w tle. Odpalona jest tylko karta z testem i nic więcej.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 43
  • 110
  • 0

Kup Starlinka a Orange niech Ci opłaca abonament za Twoje męki z ich łączem.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 896
  • 2997
  • 0

@Luis22 Bardzo Ci współczuję że masz taki internet ja mam 2 dom w górach na wzniesieniu dom i mam między 30 a 50 mb/s na lte też narzekałem na prędkość ale jak przeczytałem ile Ty masz to muszę jednak taką prędkość sobie przychwalić i nie narzekać. 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6246
  • 25483
  • 212

@jarynnapisał(-a)

trochę za mało w stosunku do prędkości synchronizacji z obrazka

Bez przesady. Nie dzielmy włosa na czworo.

@Luis22jeśli chcesz trzymać się tego łącza to jedyne co możesz zrobić niskim kosztem to ograniczyć programowo pasmo dla ftp. To taka wersja QoS dla ubogich. Postawienie własnego serwera zarządzającego ruchem i serwującego DNS byłoby lepsze, ale znacznie kosztowniejsze.

Ja nie widzę marginesu na poprawę w warstwie sprzętowej łącza. Oczywiście, zawsze mozna zrobić przegląd instalacji, ale w sumie zapina ci się to dość typowo dla tej technologii. IMHO spadek komfortu bardziej wynika ze zmiany obiektywnych wymagań internetu niż z jakiejś drastycznej zmiany w sprzetowych parametrach łącza.

• 11
  • 52
  • 0

Generalnie oswoiłem się ze świadomością, że prędkość zostanie taka jaka jest, natomiast jest inny aspekt, który nie daje mi spokoju (i na który też nic nie poradzę), mianowicie nieproporcjonalne koszty.

Żeby zobrazować o co mi chodzi, porównałem oferty klasycznego internetu stacjonarnego (Orange oferuje tu 10, 20 i 80 Mb/s) jak i światłowodu (300, 600, 1000, 2000, 8000 Mb/s). Dla przykładu weźmy najwolniejsze warianty z tych dwóch rodzajów:

- 10 Mb/s za 65 zł miesięcznie

- 300 Mb/s za 85 zł miesięcznie (65 + 20 dopłaty za domek jednorodzinny)

Jak łatwo wyliczyć, ja za 1 Mb/s prędkości płacę 6,5 zł. Natomiast światłowód w przeliczeniu oferuje 1 Mb/s za ok. 28 groszy

Gdyby posiadacz światłowodu miał płacić proporcjonalnie za 1 Mb/s tyle co ja, to jego miesięczny rachunek za internet wyniósłby 1950 zł (czyli 300*6,5). A gdybym to ja miał płacić tyle co posiadacze światłowodu, to miesięczny koszt byłby w wysokości 2,8 zł (czyli 10*2,8).

To pokazuje jak skandalicznie i absurdalnie jest wyceniona oferta, na którą jestem skazany. Gdybym miał realną alternatywę, to dawno z Orange nic by mnie nie łączyło. Pamiętam, że kiedyś pisałem pismo do centrali w tej sprawie, prosząc o większy rabat na abonament, argumentując to posiadaniem łącza na korbkę i prosząc o chociaż cząstkowe urealnienie kwoty abonamentu do oferowanej prędkości, lecz korporacyjnym językiem odpisano mi, że nie są w stanie tego zrobić. Nie obniżyli mi nawet złotówki. Nie żebym był zdziwiony, ale ciężko się nie frustrować w tej sytuacji.

• 423
  • 1105
  • 7

@Luis22 Na wykresie widać na początku górkę przy tej synchronizacji powinno być ze 2Mb/s więcej. Menedźer zadań pokazuje prędkość, także można tam zerknąć 

• 11
  • 52
  • 0

Chodzi Ci o menadżer zadań systemu Windows? Zrobiłem screen gdy był odpalony podczas testu. Widać pik na początku, a potem spada poniżej 7 Mb/s. Poza testem nie dzieje się nic, co widać na wykresie. Coś konkretnego miałem tam zobaczyć?

Druga sprawa - w testach osiągam lepsze wyniki, gdy przełączam serwer na inny niż domyślny. Pojawia się nawet wynik powyżej 8,3 Mb/s. Mogę się z nimi jakoś łączyć na stałe, żeby mieć lepszą prędkość? Bo w innym przypadku po co mi ta ich cała lista?

Wybrałem jakiś TelPol (nie mam pojęcia co to jest) z Chorzowa i wynik testu był znacznie lepszy od domyślnych Orange Polska z Katowic.

multi.pngfire.png