- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzień dobry, mam problem z Neostradą. Problemem jest niska prędkość działania - 1.60 Mbps.
4 telefony do Orange, 3 razy informacja, że na mojej linii nie da się wyciągnąć więcej niż 1.50 Mbps, a to jest bzdura, bo router synchronizował się czasami na > 2000 kbps, a raz na 4500 kbps
4 telefon, Orange zostało poinformowane o zwiększeniu prędkości do tych 4500 kbps, także technicy przyjechali sprawdzić prędkość na testerze. Wyszła 4800 kbps, pojechali na centralę sprawdzić węzły i tyle zrobili.
Odległość od centrali - według kalkulatora ADSL to około 4.3km
Router - Orange Modem Wi-Fi (TP-link TD-W8950N)
Tu załączone parametry z routera.
Odnośnie nich to margines SNR się waha pomiędzy 2-7 dB
a tłumienie 57-60dB
A instalacja telefoniczna w moim domu ma ~22 lat
Po nocy robi się sporo błędów HEC
I mam wyłączone IPv6 jak coś
I pytanie: Czy mogę osiągnąć na tych parametrach stabilne 3-4 Mbps?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tylko osobiście przemyśl strategię jaką masz przed reklamowaniem w Orange/UKE/
Na początek ustal co jest najważniejsze:
1) zerwanie umowy bez kary - do tego wystarczy umiejętnie napisać reklamację do Orange
2) naprawa usługi - tu trzeba przejść ścieżkę - zgłoszenie techniczne= jedno, drugie, trzecie. Po trzecim warto zrobić reklamację, potem odwołanie. Gdy dostaniesz pismo (nie sms czy telefon) z informacją, że stanowisko Orange jest "ostateczne" - wtedy można pisać do UKE.
3) bonifikaty finansowe lub stała zniżka - bonifikaty finansowe to niestety trzeba pisać co miesiąc i domagać się zgłoszeń w konkretną kwotą (wg regulaminu można ją wyliczyć), stałych zniżek Orange już nie daje
4) coś innego - to musisz napisać to coś może podpowiemy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Neostrada do 10 Mb/s - niska prędkość
@Anonim Bardzo duże tłumienie, będzie więcej niż 4 km jeżeli wszędzie po drodze są styki OK. Sprawdź swoją instalację domową, a przede wszystkim kabelek od gniazdka do routera.
Ja bym rozważał przejście na LTE przy takich parametrach po zakończeniu umowy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@BORAX Dokładniej główne gniazdo? Ja mam tak: gniazdo główne (znajduje się ono na zewnątrz budynku) - kabel łączący główne gniazdo ze splitterem - splitter - router. A ja kabel łączący splitter z routerem wymieniałem na krótszy, ale to nic nie dało. A odnośnie stanu linii to trochę kiepsko bo 1 słup (jeszcze za czasów TP) na którym chyba działa neostrada (wnioskując po mapie zasięgu Orange) to jest tak jakby trochę przechylony
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A ja niestety muszę się męczyć z Neostradą bo dużo alternatyw nie mam... Radiówka? Masakra, prędkość wyraźnie skacze + wysokie ceny. LTE? No nie wiem... Miałem brać, ale ostatecznie umowa na neo została przedłużona.
08.07.2019 edit: prędkość spadła do 1520 kbps
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A chciałbym mieć chociaż te stabilne 3-4 Mbps
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Anonim Spróbuj zgłaszać jeszcze raz. Jak nie, to musisz wybrać LTE.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@BORAX Dobra, będzie trzeba się dobijać na infolinię Orange. A odnośnie LTE to jak wyjdę z telefonem na dwór to osiąga 15-20 Mbps, a w pomieszczeniu z najlepszym zasięgiem 2-13 Mbps (średnio 7). Póki co nie mogę przejść na LTE ze względu na przedłużenie umowy na neo.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Szkoda kasy na dzwonienie lepiej pomyśleć nad tym LTE. Po co się łudzić, że coś poprawią.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Po raz 3 powtarzam, że LTE nie mogę wziąć ze względu na przedłużenie umowy na neo. Tak to bym brał bez zastanowienia. Jak zakończy się umowa to biorę LTE i będzie spokój.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A co by pomogło na przyspieszenie neo? Próba synchronizacji na PPPoA VC-Mux? Wymiana całej instalacji? Wymuszenie ustawienia na DSLAM'ie na sztywno 10 Mb? Bo ja nie wiem.
- « Poprzedni
- Następny »