Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nagły spadek prędkości "w dół" po WiFi - po kablu normalnie.

Janhalb
Poziom 22, Odkrywca Przestworzy

@agat13 

Obie sieci nazywają się tak samo i mają to samo hasło. I dotąd to zawsze działało…

@pablus 

Z sąsiadem to raczej nie to - mieszkam w domku, nie w bloku.

agat13
Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny

@Janhalb widzisz, coraz więcej danych, coraz lepszy ogląd sytuacji. Zaloguj się na modem i rozdziel sieci 2,4 i 5 nadając 5-ce inna nazwę, a hasło zostaw. Zobaczymy które urządzenia zobaczą dwie sieci i jak wypadną testy na obu sieciach dla różnych urządzeń

Janhalb

OK, pokombinuję i dam znać. Ale trochę później, bo na razie dzieciaki są "w szkole", więc póki jako tako działa, to nie będę lekcji przerywał…

pablus
Poziom 20, Odkrywca Przestworzy

@Janhalb daj znać czy coś pomogło

@agat13 to spec i znawca więc jego wskazówki na pewno pomogą

Janhalb

OK, zatem krótka relacja.

Po pierwsze - zgodnie z prawem Murphy'ego - jak już popytałem na forum, to problem zniknął: szybkość na WiFi wróciła do normy. Czy tak już zostanie - to się okaże.

Po drugie - tak, jak radził @agat13 "podzieliłem" WiFi na dwie sieci, różniące się minimalnie nazwą, z takim samym hasłem - czyli na sieć działającą na 2,4 GHz i na 5 GHz.

Szybko się okazało, że - jak słusznie zauważył @agat13 - komputer mojej córki łączył się z siecią 5 GHz - i śmigał (180 - 190 Mbps). Telefony łączą się z siecią 2,4 GHz - i innej nie widzą (realnie chodzą koło 30 Mbps). I Bóg z nimi, nic więcej im nie jest potrzebne.

Pozostały zatem komputery moich synów. I teraz jest tak:

- młodszy ma komputer stacjonarny, który z siecią WiFi łączy się przez "gwizdek" (kartę sieciową wpinaną w USB). Okazuje się, że po takim podziale sieci "gwizdek" widzi tylko tę pierwszą, 2,4 GHz. No i sprawa jasna, kupię mu inny "gwizdek", taki, żeby widział też 5 GHz - wydatek groszowy, a będzie sprawniej.

- starszy syn ma laptopa, który jak najbardziej widzi sieć 5 GHz - ale niestety jego (…znaczy syna pokój znajduje się na innym poziomie domu niż FunBox i sygnał sieci 5GHz jest tam bardzo słaby. Sieć 2,4 dochodzi bez problemów - ale jest wolniejsza (co nie znaczy, że wolna - 30 do 40 Mbps to, umówmy się, do życia wystarcza). Rozwiązanie - albo kupię transmiter / wzmacniacz sygnału (obsługujący 5GHz), który ustawię w pokoju sąsiadującym z pokojem mojego syna (tam akurat sygnał 5 GHz jest silny), albo kupię jakiś mały routerek WiFi i pociągnę kabelek od FunBoxa na dół - niech chłopak ma własną sieć WiFi

Pozostają dwa pytania:

Pierwsze (na które odpowiedzi zapewne nie poznam…) - o co właściwie wczoraj chodziło. Skąd to nagłe zwolnienie i to tylko na paśmie 2,4 GHZ, przy normalnej, pełnej szybkości na 5 GHz. Gdyby sytuacja się powtarzała - czy to może znaczyć, że w moim FunBoksie psuje się nadajnik obsługujący pasmo 2,4 GHz?

Drugie pytanie - i tu będę wdzięczny za odpowiedź: czy jeśli zrobię tak, jak napisałem wyżej, a więc doprowadzę do tego, żeby cała trójka moich Potworów łapała sieć 5 GHz - czy to nie spowoduje "zatkania" tej częstotliwości? Trzy komputery i trzy streamingi jednocześnie (lekcje on-line - MS Teams i tak dalej) - czy nie lepiej zostawić np. młodszego na tym 2,4 GHz (zakładając, że będzie chodzić normalnie)?

agat13

@JanhalbJeśli chodzi o dongiel w kompie. Kup dwuzakresowy oraz przedłużacz USB. Wystaw ten odbiornik ponad monitor za pomocą tego przedłużacza, a zasięg odbioru będzie lepszy.

Uważam, że doprowadzenie po kablu internetu bliżej pokoju starszego syna i założenie routera w trybie AP będzie najlepszym rozwiązaniem. Doświetlisz sporą przestrzeń obecnie kulejąca w zakresie 5GHz i zrobisz to bezstratnie, bo po kablu. Nie zakłóci to pracy reszty urządzeń, chyba, że synowie sie "powieszą" na internecie i wysyca całe pasmo. Wtedy trzeba ów router skonfigurować jako rzeczywisty router (koniecznie kup z QoS i zarządzaniem pasmem) i poustawiać limity. Nie będą może  szczęśliwi z podwójnego routowania, ale to już Twój bat na sytuacje. Zarządzasz, więc wymagasz...Pociągnij więc eth i kup rozsądny router...będzie ok

P.S. Jeśli zauważysz ponowne spadki transferów na 2,4 to wiesz już co doraźnie robić. W przypadku częstego występowania musisz wymienić sprzęt Orange.Zrób to po wcześniejszym zgłoszeniu na czacie i ustaleniu (jeśli starczy Ci cierpliwości do infolinii) dostępności modemów w najbliższym BOK-u

Highlighted
Janhalb

Wielkie dzięki, tak pewni zrobię.

A co z tym "przeciążeniem" pasma 5 GHz? Myślisz, że trzy komputery na raz korzystające z niego nie przeciążą?

pablus
Poziom 20, Odkrywca Przestworzy

przepraszam, że się przyczepiam do nazwy tematu, ale zastanawiam się czy prędkość może spadać w górę bo to, że w dół spada jest logiczną rzeczą tak jak np fakt, że się cofa. Nie trzeba podkreślać że się cofa do tyłu i tak samo prędkość nie może spaść do góry

Janhalb

Masz 100% racji, dopiero teraz zauważyłem, jakiego babola strzeliłem

…Co jest tym bardziej kompromitujące, że jako tłumacz i redaktor sam często zawodowo zajmuję się zwracaniem ludziom uwagi na takie kwiatki jak "spadać w dół" czy "cofać się do tyłu".

Kompromitacja. Bardzo się wstydzę

agat13

@pablusSuper, że się "przyczepiasz"...proponuję odznakę "miszcz stylistyki"...zupełnie poważnie