Nie można wyświetlić tego widżeta.

Konfiguracja VLAN do TV Ubiquiti EdgeRouter

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 6
  • 14
  • 0

To dlatego w FunBox nie można ustawić właśnie tego... Ogólnie router własny jest mi potrzebny bo mam w domu urządzenia które chodzą na sieci LAN 10.7.7/24 których jak narazie nie chce ruszać.

Czy wiesz jak to zrobić? gdy dałem w konfiguracji webowej kolejny VLAN na wan to wysiadł cały router i musiałem zresetować :// ale może to ja coś źle zrobiłem

Od strony lan czyli eth4 bo tam jest switch czy interfejs switch0 jako cały LAN?

Co to jest ten altnet 10/8 i jak to ustawić?

z góry dziękuję za odpowiedź😄

Scaliłem wpisy - Rafał

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2269
  • 8570
  • 33

@kubab945napisał(-a)

To dlatego w FunBox nie można ustawić właśnie tego... Ogólnie router własny jest mi potrzebny bo mam w domu urządzenia które chodzą na sieci LAN 10.7.7/24 których jak narazie nie chce ruszać.

aha, no to mamy kolejny xy problem. Można zmusić FB do przyjęcia adresów LAN w 10.x.x.x. Jest na to opis tutaj. Sam stosowałem. W różnych funboksach to może różnie wyglądać, ale będzie generalnie podobnie. Podejrzyj kod. W razie czego koledzy podpowiedzą, bo ja nie mam już swojego FB pod prądem, a gdyby nawet, to byłby to FB3.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2148
  • 10271
  • 85

@kubab945 Moim zdaniem Twoja adresacja nie powinna stanowić problemu. W ruchu multicastowym router odpowiada na adres grupowy, nie interesuje go adres IP klienta, IGMP też jest wysyłane na adresy grupowe.

PS Musisz samemu wgryźć się w temat konfiguracji IPTV na EdgeOS. Jeżeli oczekujesz gotowego rozwiązania to go od nas nie dostaniesz. Przy takim podejściu zmieniłbym system w routerze na OpenWRT. Będziesz mógł skorzystać z konfiguracji dostępnej na forum. Poza tym OpenWRT jest aktywnie rozwijany czego nie można powiedzieć o EdgeOS.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6173
  • 25222
  • 211

@kubab945napisał(-a)
...

Od strony lan czyli eth4 bo tam jest switch czy interfejs switch0 jako cały LAN?

Co to jest ten altnet 10/8 i jak to ustawić?

...

https://nasz.orange.pl/t5/Modemy-i-routery/Dzia%C5%82anie-dekodera-IPTV-w-podsieci/m-p/257752